Győrfi Pál nem tudja, de azért állítja

  • Győrfi Pál olyan kutatásokra hivatkozott a Vakcinainfóban, amelyek vagy nem léteznek, vagy ő nem olvasta ezeket.

  • Semmitmondó információk helyett továbbra is hiteles és teljes körű tájékoztatást követelünk, mert az oltási hajlandóságot és a felelős döntéseket csak ez tudja megalapozni.

Lassan két éve élünk együtt a koronavírussal, de a kormány továbbra sem közli velünk azokat az alapvető járványügyi adatokat és közérdekű információkat, amelyek a mindennapi életünkben meghozandó döntésekhez szükségesek. Milyen arányban betegednek meg és kerülnek kórházba a beoltott emberek? Tényleg fontos maszkot hordani zárt térben, ha oltott vagyok? Mennyire kell féltenem a  gyerekemet a fertőzéstől, ha be van oltva és ha nincs? Ilyen, és hasonló kérdésekre hiába várnánk választ.

Ezek után sokaknak megnyugtató lehetett, amikor az internetet elárasztotta a kormány által közzétett Vakcinainfó című videó, amelyben  Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője, azaz egy hitelesnek tartott és sokak által ismert egészségügyi szakember azt állította: „kutatások igazolják, hogy Magyarországon a beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg. Továbbá a betegség lefolyása is sokkal enyhébb az oltottak esetében.” 

Már éppen hátradőlhettünk volna az oltásainknak hála, de azért szöget ütött a fejünkbe, hogy vajon mik ezek a bizonyos magyarországi kutatások? Milyen jó lenne, ha ezeket a fontos információkat mindenki megismerhetné! Ezért közérdekű adatként kikértük az említett kutatásokat az ország legismertebb mentősétől, a Vakcinainfó és az oltási kampány egyik arcától. Azt már megszoktuk, hogy amikor közérdekű információt kérünk ki, akkor erre a határidő utolsó napján kapunk választ. Ez most sem volt másképp, de Győrfi reakciója még minket is megdöbbentett. Ugyanis válasza alapján ő nem rendelkezik ezekkel az adatokkal, azaz nem ismer ilyen kutatásokat. 

A fizetett hirdetésben tehát olyan információkat közölt, amelyről nem tudja, hogy igazak e vagy sem. Néhány nappal később a Vakcinainfó már egy új videót kezdett terjeszteni. Győrfi ebben a harmadik oltásra szólítja fel a polgárokat, és itt már „a szakemberek egyöntetű véleménye” az, amire hivatkozik.

Az egész ügyre mondhatnánk, hogy az a fontos, hogy az emberek beoltassák magukat. Nem mindegy, hogy készült-e pont ilyen kutatás, amire Győrfi hivatkozik? Az hogy az oltottak kevésbé betegszenek meg, közismert tudományos tény! Az ellenvetés első felével teljesen egyetértünk. Nagyon fontos, hogy minél többen elmenjenek és beoltassák magukat, sőt, ha hat hónap eltelt az előző oltás óta, akkor felvegyék a harmadik oltást is. A tudományos szervezetek és a szakemberek is egyetértenek ebben. A kormánynak azonban az oltottság növeléséhez hitelesen és minél alaposabban kell tájékoztatnia az embereket. Ha létezik olyan kutatás, amire Győrfi utal, akkor azt olvassa el ő is, és ismerhesse meg bárki más is annak pontos tartalmát. Ha ilyen magyarországi kutatás nem létezik, akkor egyrészt itt lenne az ideje elvégezni, másrészt pedig ne arra hivatkozzon a kormányzati tájékoztatás „hiteles arca”. 

Az alaptalan vagy félig-meddig megalapozott információk aláássák a kormányzati intézkedések hitelét, veszélyeztetik az oltási program sikerességét, valamint az álhírek terjedését is elősegítik.Sőt, Győrfi állításait hallva könnyen előfordulhatott, hogy valaki kevésbé elővigyázatosan járt el, ezzel felesleges veszélynek téve ki magát és szeretteit. Mivel a járványügyi védekezésnek az oltáson kívül más eszközei is vannak (például a maszkviselés vagy a tömeg kerülése), komoly problémát jelent, ha valaki oltottként hamis biztonságérzetbe ringatja magát. 

A kormánynak és a nevében megszólalóknak az a feladata, hogy felelősen, pontosan és közérthetően tájékoztassanak a járványhelyzetről. Ekkor várhatják el ugyanis  a polgároktól, hogy minden fontos információ birtokában, felelősen döntsenek. 

Mi mindent megteszünk azért, hogy a járvánnyal kapcsolatos részletes adatokat  nyilvánosságra hozzák, és hogy a közérthető tájékoztatás, ha máshol nem, legalább a mi oldalainkon elérhető legyen. Támogass minket 2022-ben is, hogy továbbra is segíthessünk tisztán látni a járványhelyzetben!

Fernezelyi Borbála