Akaratod ellenére is regisztrálhatnak külföldi szavazóként - íme a legbizarrabb választási visszaélések

  • Vannak olyan választási visszaélések, amelyek bármilyen furcsák, akár veled is megtörténhetnek: átjelentkeztethetnek egy másik településre, regisztrálhatnak külföldi vagy nemzetiségi szavazóként, és akár mozgóurnát is igényelhetnek a nevedben. 
  • Segítünk, hogyan járj utána ezeknek, hogy ne veszítsd el a szavazatod!

Ha valamiért nem tudnál otthon, a lakóhelyeden szavazni, ott adhatod le a szavazatod, ahol éppen tarózkodsz – legyen szó akár Magyarországról, akár külföldről. Ha így szeretnél voksolni, ahhoz legkésőbb kilenc nappal a szavazás előtt kérelmet kell benyújtanod, mert csak ekkor lesz ott a lakóhelyed szerinti szavazólap a másik településen vagy a nagykövetségen. Ezzel a hasznos lehetőséggel azonban vissza is lehet élni. Előfordulhat, hogy valaki, aki meg akarja akadályozni, hogy szavazz, ellopja az adataidat és bead egy olyan kérelmet, amellyel átkerülsz egy másik település választói névjegyzékébe, még súlyosabb esetben egy külképviselet választói közé, ahova esélyed sem lenne időben eljutni. 

Miért baj ez? Minden választó csak egy névjegyzékben szerepel, tehát 

nem adhatod le bárhol a szavazatod, csak ott, ahol a névjegyzékben szerepelsz. Tehát hiába élsz Sopronban, ha a záhonyi névjegyzékbe kerültél átjelentkezőként, vagy a lisszaboni követségen tartanak nyilván mint külképviseleti szavazót. Ha csak a szavazás napján jössz rá erre, mikor nem találnak a lakóhelyed szerinti névjegyzékben, már késő. Nem tehetsz semmit, hiába lettél visszaélés áldozata.

A jó hír az, hogy könnyen kiderítheted, ha egy csaló ilyen módon akarná kicsavarni a kezedből a szavazati jogot. Bármikor érdeklődhetsz a választási irodánál, hogy milyen adatokat tartanak rólad nyilván: szerepelsz-e külképviseleti névjegyzékben vagy másik településre átjeleztetve, és így könnyen fény derülhet a visszaélésre. Ezután pedig már csak annyi a dolgod, hogy visszavond a kérelmet. Erre a szavazást megelőző negyedik napig van lehetőséged, azaz idén március 31-én 16 óráig. 

Jellemző visszaélési forma az is, amikor például idős emberek nevében mozgóurnát igényelnek. Aki a mozgóurnát igénylők névjegyzékében szerepel, nem szavazhat a szavazóhelyiségben. Mivel a karanténban lévők is mozgóurnával szavazhatnak, az idei évben az ilyen visszaélések kevésbé lehetnek szembetűnőek a választási irodáknak. Ezért érdemes a mozgóurna-igénylésről is érdeklődni és kérni az igénylés visszavonását, ha akaratod ellenére más kért helyetted vagy rokonaid helyett mozgóurnát.

Még az előzőeknél is furcsább visszaélés, amikor nemzetiségi szavazóként regisztrálnak valakit, aki egyébként nem vallja magát az adott nemzetiség tagjának – számos ilyen eset volt a legutóbbi országgyűlési választásokon. Erre az ad lehetőséget, hogy a nemzetiséghez tartozás egy egyoldalú nyilatkozaton alapul: semmilyen feltétele nincs annak, hogy a hazánkban honos nemzetiségek egyikéhez tartozónak valld magad a választások kapcsán. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy űrlapon a személyes adataid megadása után kéred, hogy egy kiválasztott nemzetiségi lista szavazójaként vegyenek nyilvántartásba. Az adataid ismeretében egy csaló is könnyen megteheti ezt, és így megfoszthat a pártlistás szavazatodtól, ugyanis aki a nemzetiségi listát választja, nem szavazhat egyszerre pártlistára is. A szavazás napján ezt már nem lehet módosítani, csakúgy, mint az átjelentkezést vagy külképviseleti szavazást. A megoldás is hasonló: érdeklődni kell a választási irodánál, és kérni a törlést a nemzetiségi névjegyzékből. 

Ha visszaélések áldozata lennél, és elbizonytalanodsz, hogy mihez kezdj, keresd jogsegélyszolgálatunkat vagy hívd forródrótunkat! Segítünk, hogy gyakorolhasd a választójogod vagy a hatóságokhoz fordulj!