Saját jogszabályát szegi meg a kormány a Fertő-tó ügyében

  • A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén zajlik az eddigi legnagyobb állami turisztikai beruházást, amely hatalmas és csak hosszú évek alatt helyrehozható károkat okoz.
  • A közpénzből történő, több mint 45 milliárdos beruházás megvalósítása érdekében a kormány nem átall a saját maga által hozott jogszabályokkal sem szembemenni.
  • Kun Zoltán civilként, a Nagy Tavak Koalícióval és segítségünkkel vette fel a harcot a beruházással szemben.
  • Hiszünk abban, hogy csakis úgy érhetünk el változások zöld ügyekben, ha a döntéshozók látják, hogy az állampolgárok figyelnek, és ha kell, felelősségre vonják a felelős szerveket. 

Már 2014-ben bekerült Sopron integrált településfejlesztési stratégiájába a Fertő-tavi vízitelep fejlesztése, amely a nemzeti park területén belül található. Ott és akkor erre 1,7 milliárd forintos költséget becsültek. Ezzel a kezdeti rekonstrukciós tervvel még nem is volt semmilyen probléma, hiszen a területen már eleve megtalálható kiszolgáló létesítmények, parkolók és cölöpházak javításra szorulnak az állandó használattól, és ezek a létesítmények már léteztek akkor is, amikor nemzeti parkká, illetve világörökségi területté nyilvánították a területet. Azóta azonban ennek a vízitelepnek a rekonstrukciója elképesztő módon elszállt. A tervezett beruházás területi kiterjedése már négyszerese az eredeti strandnak, és már több mint 45 milliárd forintos becsült költségről beszélünk.

Mi a baj ezzel? 

Már maga az alapfelvetés is abszurd, hiszen egy nemzeti park területére  – amely Natura 2000 terület és Fertőtáj UNESCO Világörökségi terület is egyben – squash pályát, műfüves focipályát és négycsillagos szállodát építeni ellentmond minden logikának. Egy nemzeti parknak az a feladata, hogy fenntartsa, ha szükséges javítsa az adott élőhely állapotát és védje az élővilágot. Burkolatra nem fog egyik faj se költeni. Tehát amikor mintegy 60 hektárnyi plusz funkciót visznek be a nemzeti park területére, súlyos élőhelyvesztés történik, nehezen visszafordítható károkat okozva a természetnek. A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. igazgatója is elismerte, hogy a beruházással természetkárosítást hajtottak végre, amely közvetlen károkozásnak minősül. 

A számos új funkció megjelenése a védett és világörökségi területen további károkat okoz. A tervekben megjelent 26 darab apartmanház, valamint egy négycsillagos szálloda, ezek mind közvetlenül a vízpartra kerülnének. Annyira közvetlenül, hogy a teraszokról akár a vízbe csobbanni is lehetne. Azonban ez – nagyon helyesen – jogszabályellenes, hiszen sérülne a vízi és vízparti ökoszisztéma. A kérdéses jogszabályt, a 83/2014.-es kormányrendeletet még a második Orbán-kormány alkotta meg. 

Azzal, hogy figyelmen kívül hagyja a saját jogszabályát, nem pusztán egy olyan veszélyes precedenst teremt, amelyre ezután bármilyen új vízparti beruházás esetén lehet hivatkozni. Amikor a saját maga által hozott jogszabályhoz sem tartja magát, nem marad semmilyen biztos pont az állampolgárok számára. Egy következmények nélküli országban nem beszélhetünk se biztonságérzetről, sem pedig jogállamiságról. 

Több szálon futó küzdelem

Kun Zoltán civilként, a Nagy Tavak Koalícióval vette fel a harcot a Fertő-tó ügyében, amint egyértelművé vált a számára a beruházás promóvideójából, hogy ez a minden elemében abszurd beruházás valóban megtörténhet. (A beruházás leállítását már közel 25 000 civillel közösen kérik.) “Az egész természetvédelem elaludt ezzel a beruházással kapcsolatban. Senki nem csinált semmit, pedig hatalmas probléma olyan infrastruktúrákat bevinni egy védett területre, amelyeknek ott semmi keresnivalója nem lehet” - mondja ügyfelünk. 

Zoltán első közérdekű adatigényét 2019 júniusában nyújtotta be az ügyben, ekkor még gond nélkül megkapta a környezeti és hatásvizsgálati dokumentációkat. Az építési engedélyt 2020 júniusában azonban már nem akarták kiadni, így a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, akikkel hosszas köröket futott, pedig a beruházás közpénzből történik, így az információkhoz joga van.

Minket tavaly keresett meg, azóta közösen a NAIH-tól és az Észak Dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól azt próbáltuk megtudni, hogy miért nem tartatják be a kormányrendeletet. Sem a hozzájuk intézett közérdekű bejelentésünkre, sem a közérdekű adatigényünkre adott válaszukban nem tudtak a vízügyi szervek magyarázatot adni arra, hogy miért hagyták figyelmen kívül a jogszabályt. “Mintha az ORFK mondaná, hogy lopni ugyan nem szabad, de nem zavarja őket, ha valaki megteszi” - mondja Zoltán.

Az ügyben az Országos Vízügyi Főigazgatóság is becsukta a szemét.Több közérdekű adatigénylésről szóló levél összeállításával segítettük, és tovább keressük a jogi szempontból megtámadható mozzanatokat, bízva abban, hogy sikerül visszafordítani a beruházást. 

A beruházás egy EU-s jogszabályt, az Élőhely Direktívát is súlyosan sérti, ezért Zoltán hivatalos panaszlevéllel fordult az Európai Bizottsághoz a Client Earth jogvédő szervezet segítségével. (A Greenpeace is kiemelt figyelmet fordít az ügyre, és szintén az Európai Bizottsághoz fordult.) 

Ügyfelünk informális csatornákon keresztül azt a visszajelzést kapta a panasszal kapcsolatban, hogy a magyar állam több válaszával félretájékoztatta az EU-t. Azt állították, hogy a beruházás mindössze 17 hektárt érint, noha közel 60 hektárról van szó, ahogy az a környezeti hatásvizsgálatban is szerepel. Úgy tudjuk, hogy a Bizottság is épp vizsgálódik az ügyben. Fontos lépés lenne, hogy kötelezettségszegési eljárást indítsanak, hiszen jelenleg az EU is közvetve  finanszírozza a környezetromboló beruházást, amely ráadásul még uniós jogot is sért.

Számunkra kiemelten fontos a jogi segítségnyújtás környezetvédelmi ügyekben.  Nagy szükség van arra, hogy a polgárok odafigyeljenek a hasonló beruházásokra, és ha kell, felelősségre vonják a felelős szerveket. Ha a döntéshozók azt látják, hogy a környezetpusztítással elveszthetik a választók bizalmát, akkor valódi változást érhetünk el a zöld ügyekben. A választások előtt jó alkalom kínálkozik arra, hogy elmondd a véleményed vagy számon kérd a képviselődet, amihez segítséget itt találsz. Itt pedig részletesen is írtunk arról, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha fel szeretnél lépni a környezetpusztítás ellen.  

Kun Zoltánnak és barátainak a küzdelme remek példája a civil aktivitásnak, mi pedig továbbra is segítjük őket azért, hogy megvédhessék a Fertő-tó környezetét.

Hamarosan tematikus oldallal jelentkezünk, ahol részletesen olvashatsz a zöld ügyeket érintő jogi kérdésekről.

Bodor Panna


Címlapfotó: Hans Ringhofer (Klima- und Energie-Modellregionen) /CC BY-SA 2.0