Szerdáig lehet kifogásokat benyújtani a választási visszaélésekkel kapcsolatban

  • A választási eljárásnak nincs vége a szavazás lezárulásával.
  • Április 6-ig még van időd választási kifogást benyújtani, aminek hatása lehet az adott választókerület végeredményére is.
  • Forródrótunk is hívható szerdáig a +36 30 722 3356-os számon.

Hiába zajlottak le a választások, a szavazás napjával még nem ért véget teljesen a választási eljárás. A hivatalos végeredményre még várni kell, a levélszavazatok és a külképviseleti szavazatok összesítése napokig eltarthat. 

Ha a szavazás napján jogsértést tapasztaltál, kifogást nyújthatsz be, amelynek április 6-án 16 óráig kell megérkeznie a választási bizottságokhoz. A kifogással akár azt is elérheted, hogy a választások egy részét (pl. egy adott szavazókörben) megismételtessék. Itt segítünk abban, hogy hogyan léphetsz fel a választási csalásokkal szemben! Segédanyagunkban olyan kifogásmintákat is találsz, amelyeket az adott eset részleteivel kitöltve te is egyszerűen be tudsz nyújtani a választási bizottságoknak. A kifogást legegyszerűbb e-mailben beadnod, hiszen az érkezik meg a leggyorsabban. 

Ha a választási visszaélés bűncselekményt valósít meg (például szavazatvásárlás, szavazásra kényszerítés), bármelyik rendőrségen feljelentést tehetsz. A választás rendje elleni bűncselekmények választási alapelvsérelmet is megvalósítanak, így javasoljuk, hogy ilyenkor kifogást is nyújts be, mert annak lehet a mostani választásokra is kiható eredménye. A rendőrségi feljelentés önmagában csak arra való, hogy a csalás elkövetőit felelősségre vonják. 

Előfordulhat, hogy a választási eredmény egy választókerületben csak néhány szavazaton múlik. Ha úgy véled, hogy törvénysértés vagy valamilyen más szabály megszegése áll a háttérben, kérheted a szavazatok újraszámlálását. Ilyenkor csak a választás eredményét vizsgálják felül, a választási bizottság eredményt megállapító döntése elleni fellebbezés alapján. 

Kizárólag az eredmény szorossága miatt nem lehet újraszámolást kérni, és akkor sem, ha felmerül a törvénysértés gyanúja, de nem szoros az eredmény.Kétféleképpen fellebbezhetsz: hivatkozhatsz arra, hogy a szavazóköri eredményt megállapító döntés törvénysértő volt, vagy arra, hogy a szavazatok összesítésére vagy a választás eredményének megállapítására vonatkozó szabályokat megsértették. Itt segítünk abban, hogy hogyan tudod kérni a szavazatok újraszámlálását! 

Ha jelöltként indultál a választásokon, még egy kötelezettséged van: szavazást követően 30 napod van eltávolítani a téged vagy pártodat támogató plakátokat. Ennek a határideje idén május 3. Ha nem távolítod el időben a plakátokat, az eltávolítás költségeit később behajthatják rajtad.

Bár a választásokon szavazhatunk arról, hogy kik képviseljenek minket az országgyűlésben, a szavazáson kívül is számos lehetőségünk van kifejezni a véleményünket a minket érintő kérdésekben. Továbbra is bátran fordulj hozzánk, ha segítségre van szükséged jogaid gyakorlásában, mert a demokrácia nem egy nap!