Megbuktatták az önkormányzatot, majd a környezet védelmére szavaztak a pilismarótiak

  • Népszavazással dönthettek a pilismaróti polgárok a településre tervezett sóderbánya sorsáról, és a szavazók 87 százaléka nemet mondott a környezetpusztító beruházásra. 
  • A civilek tiltakozása már korábban is eredményes volt: a civilek hatására az akkori önkormányzat lemondott, bejelentésükre a bánya környezetvédelmi engedélyét visszavonták, pert nyertek a bíróságon, és elérték, hogy népszavazáson dönthessenek a kérdésben.

Augusztus 27-én szavazhattak a pilismaróti polgárok arról, hogy az önkormányzat lehetővé tehesse-e a bányaépítést a településen. A szavazásra jogosult polgárok közel fele nyilvánított véleményt és a 770 érvényes szavazat 87 százaléka volt nem. Ez minden eddiginél egyértelműbben fejezi ki a polgárok akaratát.

Fotó: Pivarnyik Balázs

A szavazás érvényességéhez még 185 szavazat hiányzott volna, de eredménye nemcsak a jogilag érvényes és eredményes népszavazásoknak lehet. A magas részvételi küszöb miatt többször előfordul, hogy egy helyi népszavazás eredménye nem lesz érvényes, mégis hatással van a döntéshozatalra. Így volt ez Tatán is, ahol az Öreg-tó védelméről szóló népszavazáson a kiemelkedően sok elutasító szavazat miatt az önkormányzat mégsem engedte a tó életközösségét veszélyeztető szálloda építését. Ez a feladata a pilismaróti önkormányzatnak is: a környezet védelmében kinyilvánított hangsúlyos helyi akaratot kell figyelembe vennie, képviselve a polgárok szándékát. A népszavazás ráadásul csak egy eszköz a sok közül, mellyel a pilismarótiak éltek az elmúlt évek során, hogy megakadályozzák a bánya megépítését. Pilismaróton az önkormányzat nem kérte ki a polgárok véleményét: kész tények elé állította őket, akik ezt nem hagyták annyiban. 

Az önkormányzat döntése után egy éven belül megalakították a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesületet, közérdekűadat-igényléssel sikeresen információkat szereztek, közérdekű bejelentést tettek, kreatív tiltakozási akciókat szerveztek és lakossági fórumokon tárgyalták széles nyilvánosság előtt az ügyet. Kiállásuk megbuktatta a beruházást kezdeményező önkormányzatot, az új képviselő-testület pedig hatásukra úgy döntött, hogy népszavazáson kéri ki a polgárok véleményét, akik a bánya ellen szavaztak.

Mindez megmutatja, hogy a természetes élőhelyek védelmében milyen fontos szerepe van a helyi lakosoknak. Fordulj hozzánk, ha te is szeretnél fellépni valamilyen természetkárosítás ellen vagy szeretnél változást elérni a helyi döntéshozóknál!

Aujeszky Nóra