Így üresedik ki a hatóság, ami valaha bátran védte a diszkrimináció áldozatait

  • 15 évig működött önállóan az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amely független és bátor hatóságként hatékonyan védte a diszkrimináció áldozatait.
  • Aztán besorolták az ombudsmani hivatal alá, és a számok alapján úgy tűnik, mára kevesebb munkatárssal, negyedannyi ügyben járnak el, így töredékére esett vissza a sikeres panaszosok száma is.
  • Végül pont a leginkább sérülékeny csoportok maradnak magukra.
  • Erről beszélt a Partizán podcastjében Boros Ilona, a TASZ Egyenlőségprogram-vezetője.

2005-ben állt fel az Egyenlő Bánásmód Hatóság, külön törvény hozta létre azért, hogy a sérülékeny emberek jogvédelmét minél magasabb szinten lehessen biztosítani, hogy a diszkriminációs esetek minél nagyobb számban napvilágra kerüljenek. Ez a hatóság az első másfél évtizedben jól működött, bátor volt és precensértékű döntéseket hozott az általunk indított fontos ügyekben. Így történt például a miskolci Számozott utcák felszámolása során, amikor közel ezer kilakoltatott roma ember védelmében döntött.

Aztán 2020-ban a hatóságot beolvasztották az ombudsmani hivatalba, ami egyértelműen a hatóság munkájának leromlásához vezetett. Ennek az egyik plasztikus példája, hogy a miskolci telepfelszámolással azonos módon zajló Hős utcai kilakoltatásokkal kapcsolatban a saját korábbi döntésének is ellentmondva már nem látott kivetnivalót a hatóság.

Mivel évtizedek óta foglalkozunk az egyenlő bánásmód védelmével, az esélyegyenlőség kérdésével, a munkánk során gyakran fordultunk az egyenlő bánásmód védelmére hivatott hatósághoz, de az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy drasztikusan romlott a jogvédelem a diszkiminációs ügyekben. Ezért közérdekű adatokat is kértünk a hatóságtól, hogy pontosan lássuk a hatóság működését az ügyeik számában, felvállalt témáik tükrében is.

Az így kinyert adatok és a tapasztalataink alapján készült elemzésünkből többek között kiderült, hogy

  • a diszkriminációtól elsősorban eltiltott kormányzati szerveket elkezdték kivonni a vizsgálataikból, mondván, hogy őket nem ellenőrizheti;
  • politikailag érzékeny témákban (LMBTQ emberek sérelmére elkövetett diszkrimináció és a politikai véleményük miatt hátrányosan megkülönböztetett emberek esetében) jelentősen megcsappant az ügyek száma; 
  • általában is töredékére esett vissza a hatóság által vitt ügyek száma, főleg a jogsértett polgárok melletti kiállás;
  • a hatóság a sérülékeny ügyfelek oldaláról a kormányzati szervek oldalára pártolt át.

Boros Ilona, a TASZ Egyenlőségprogram-vezetője a Partizán Péntek Reggel című műsorában a fentieken túl több fontos ügyünkről is beszámolt. Volt szó például a MiHazánk embervadász akciójáról, illetve a kormányzat menekültellenes kampánya ellen és az Egyenlő Bánásmód Hatóság által indított eljárásairól is, amihez az új hatóság már asszisztál.

A beszélgetést itt hallgathatjátok meg:


Mi a TASZ-nál továbbra is egy szabad és sokszínű Magyarország megteremtéséért dolgozunk, és védjük a sérülékeny csoportok jogait. A jogtudatosító tájékoztatóinkból tavaly több mint félmillió ember kapott segítséget. Ahhoz, hogy jövőre még több témában tudjunk segíteni, te is kellesz!

Támogass minket az adód 1%-ával és legyél hatással több ezer ember életére!