Vedd észre, ha csalással vagy visszaéléssel torzítanák vasárnap a választási eredményt!

  • A választások kapcsán leggyakrabban a csalásokról, tehát bűncselekményekről lehet hallani, de nem csak így lehet torzítani a végeredményt, hanem választási visszaélésekkel is.
  • Akár csalásról, akár visszaélésről van szó, több lehetőséged is van, hogy fellépj ezek ellen!
  • Ebben a videóban összegyűjtöttük a legjellemzőbb választási csalásokat és visszaéléseket, és segítünk abban, hogy hogyan lépj fel ezek ellen!

A rendszerváltás óta nem történt olyan, mint ami most történik: egyszerre tartanak két különböző választást Magyarországon. Akik elmennek voksolni, azok egyszerre dönthetnek arról, hogy kik képviseljék őket az Európai Parlamentben, illetve a lakóhelyük önkormányzatában. 

Emiatt több szavazó lehet motiváltabb a voksolásra, és a nagyobb tét a visszaélések számát is növelheti. 

Ezért is különösen fontos tisztában lenni azzal, hogy hogyan lehet fellépni az ellen, ha valaki torzítani akarja a választás eredményét.Választási visszaélésnek számít például a buszoztatás, amikor a szavazóhelyiséghez tömegesen szállítják a szavazókat, általában kisebb településeken. Fontos tudni, hogy a szavazók tömeges szállítás akkor is tilos, ha az technikailag nem busszal történik, hanem más járművel (ezt szokták autóztatásként is emlegetni).

Bűncselekménynek minősül a szavazatvásárlás, a szavazat eladása vagy az erre való ajánlkozás is, vagyis minden olyan eset, amikor valaki a választóknak pénzt vagy más ellenszolgáltatást ígér vagy ad cserébe a szavazatáért. Ugyanúgy bűncselekményt követ el az, aki a szavazatáért cserébe pénzt/ellenszolgáltatást kér vagy elfogad.

Az is bűncselekmény, ha valaki fenyegetéssel akarja befolyásolni, hogy más választó kire szavazzon, vagy ne szavazzon, esetleg egyáltalán nem engedi meg neki, hogy leadja a szavazatát.

Szintén tilos mást nyílt szavazásra kényszeríteni. Aki eléri, hogy egy szavazó másoknak is megmutassa a szavazólapját (például lefényképezteti a szavazólapot), vagy mások előtt húzza be az X-et, az is bűncselekményt követ el.

Ha ilyen visszaéléseket vagy csalásokat tapasztalsz, többféleképpen is felléphetsz ellenük: 

  • Ha hiteles forrásod, esetleg bizonyítékod van, de nem akarsz jogi eljárásokban részt venni, akkor fordulj a független sajtóhoz! Ez akkor a leghatásosabb, ha névvel és arccal vállalod, amit láttál, de nyilatkozhatsz úgy is, hogy anonim maradsz.
  • Ha nem riadsz vissza a jogi eljárásoktól, választási kifogást nyújthatsz be a választási bizottságokhoz. Ezzel akár még azt is elérheted, hogy megismételjék a szavazást!
  • Ha bűncselekményt tapasztalsz, amellett, hogy választási kifogást teszel, a rendőrségnél is tehetsz feljelentést, de legyél nagyon körültekintő, és csak akkor tegyél feljelentést, ha biztos vagy abban, hogy bűncselekmény történt!

Ha további kérdésed lenne, kattints a TASZ választási tudástárára, vagy hívd a választási forródrótunkat a +36 1 646 44 14-es telefonszámon!