Győzött a bíróságon az anya, aki a műtőasztalon tudta meg, hogy altatásban fogják megcsászározni

  • Ügyfelünk, Móni nem lehetett magánál, amikor megszületett a kislánya, de ezt nem tudta előre, így nem is tudott felkészülni a nehéz helyzetre.
  • Hiába fordult a kórházhoz utólag, a traumatikus szülésélményét relativizálták, a panaszát pedig lesöpörték az asztalról.
  • Móni ebbe nem nyugodott bele, a TASZ segítségével perre vitte az ügyet, és győzött.
  • A bíróság kimondta, hogy a kismamának akkor is joga van a megfelelő tájékoztatáshoz, ha egy beavatkozás elkerülhetetlen. 

“Sírva aludtam el. Csak az járt a fejemben, hogy nem fogom hallani, mikor felsír a kislányom” - meséli ügyfelünk. Móni természetes úton szeretett volna szülni, de tudta, hogy számolnia kell a császármesztés opciójával is. Arról azonban fogalma sem volt, hogy ha erre sor kerül, akkor nem lesz magánál, amikor a kislánya világra jön.

Már a műtőasztalon feküdt, mikor véletlenül megtudta, hogy el fogják altatni.

A döntésnek volt orvosi oka, egy korábbi betegsége miatt számára kockázatos lett volna a helyi érzéstelenítés. Erről viszont nem tájékoztatták időben, így felkészülni sem tudott rá, és később is csak nagyon nehezen dolgozta fel azt, hogy ahogy ő fogalmaz:

“Elaludtam nagy hassal, és arra ébredtem, hogy már nem egy testben vagyunk.”

A kislánya már több hónapos volt, mire Móni egyáltalán képes lett azzal is foglalkozni, hogy miért nem hagyja nyugodni az, ami a kórházban történt. Panaszt tett a kórháznál, de azt lesöpörték az asztalról.

Beczkó Mónika és a ma már 5 éves kislánya.Fotó: Pivarnyik Balázs/TASZ

Mint megannyi magyar nő, akinek traumatikus volt a szülésélménye, Móni is megkapta: örüljön, hogy egészségesek a babájával!

Ő azonban nem törődött bele ebbe a lekezelő, és a problémát relativizáló válaszba. Azt akarja ugyanis, hogy ha felnő a kislánya, neki már ne kelljen attól tartania, hogy majd őt is semmibe veszik a szülészeten. 

Móni kitartásának és bátorságának köszönhetően a bíróság kimondta, hogy egy kismamának akkor is joga van a teljes körű tájékoztatáshoz, ha nem dönthet egy beavatkozás szükségességéről.

A kórház ezt az ítéletet nem fogadta el, és a Kúriához fordult. Ebben az eljárásban természetesen továbbra is képviseljük Mónit, és kiállunk az igaza mellett.

Móni ügyét nem csak azért vállaltuk el, mert a TASZ évtizedek óta képviseli, hogy a kórházban mindenkit megillet a megfelelő tájékoztatás joga. 

Abban is hisszük, hogy az édesanyák és a kisbabáik érdekét is az szolgálja leginkább, ha a lehető legnyugodtabb és legbiztonságosabb körülményeket biztosítjuk számukra a szüléshez. 

Épp ezért harcoltuk ki korábban egy másik ügyfelünk, Heni esetében azt a precedens értékű ítéletet, amely kimondta, hogy nem lehet indokolatlanul elválasztani egy anyát az újszülött csecsemőjétől. Ezért készítettük el ezt a tájékoztató anyagot is, amelyből már hatezren ismerték meg azt, hogy milyen jogai vannak a várandósság idején, a szülészeten és a gyermekágyi időszakban a nőknek.

Segíts, hogy minél több hasonló helyzetben lévő nőnek segíthessünk kiállni a jogaiért! 

Oszd meg ezt a videót az ismerőseiddel, ajánld a figyelmükbe a szülészeti tájékoztatónkat, és támogass minket rendszeres adományoddal, hogy továbbra is képviselhessük azokat, akiknek megsértik a jogait a kórházban.

Csatári Flóra Dóra, TASZ


Beczkó Mónit az ügyben Dr. Bodrogi Bea ügyvéd képviselte
Videó: Pivarnyik Balázs