Árnyékjelentés a gyöngyöspatai eseményekről

Szerdán tartja első érdemi ülését az Országgyűlés gyöngyöspatai események vizsgálatára létrehozott eseti bizottsága, melyet a kétharmados kormánypárti többséggel működő parlament június 7-én közzétett határozatával állított fel. A TASZ a bizottság munkájának kezdetére időzítve teszi közzé a gyöngyöspatai eseményekről szóló árnyékjelentését (pdf) és dokumentumfilmjét.

Olvassa el az árnyékjelentés rövid összefoglalóját (pdf)!

A TASZ a történtek tényszerű dokumentálását azért tartja indokoltnak, mert annak ellenére, hogy a határozat címe és preambuluma alapján a bizottság rendeltetése az egyenruhás bűnözés hátterének feltárása és felszámolásának elősegítése, a határozatban meghatározott kilenc bizottsági feladatból öt (!) a romák Vöröskereszt általi “utaztatásának” és Richard Field szerepének firtatására vonatkozik. A határozat az ötvenes évek koncepciós pereinek irataira emlékeztető módon prejudikál, amikor többek között kimondja: “A bizottság feladata annak megállapítása, hogy ki és miért állította valótlanul azt a Vöröskereszt által hosszú ideje szervezett akcióról, hogy a gyöngyöspatai romák helyszínről történő evakuálása zajlik, mi volt ezen pánikkeltés oka és célja”.

A TASZ szerint a bizottság feladata a Vöröskereszt akciója kapcsán legfeljebb annak megállapítása lehetne, hogy valóban volt-e oka a gyöngyöspatai romáknak a félelemre és a menekülésre. A határozat azonban előzetesen és nyíltan eldönti ezt a kérdést, miközben önmagával ellentmondásba kerülve több helyen elismeri, hogy közbiztonsági tevékenységet jogellenesen szervező, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsító egyenruhás csoportok voltak jelen a Heves megyei településen a kérdéses időben.

A romák félelemérzetét alátámasztó, a szélsőséges szervezetek felelősségét megalapozó tények ismertetésén túl elengedhetetlen, hogy értékeljük a kormány reakcióit és a rendőrség intézkedéseit, illetve mulasztásait tekintettel arra, hogy az országgyűlési határozatban is felemlített közrend és közbiztonság fenntartása a mindenkori kormány kötelezettsége. Az események és nyilatkozatok alapján nyilvánvaló, hogy a kormányzat tudatosan, politikai megfontolások alapján, és nem az alkalmazható jogszabályok híján nem lépett fel a megfelelő időben az egyenruhás álrendfenntartókkal szemben. A rendőrség mulasztásaiért, tétlenségéért a TASZ álláspontja szerint alkotmányos felelősség terheli a rendőrség vezetését és a belügyi irányítást.

Munkatársaink az események idején rendszeresen jelen voltak Gyöngyöspatán, így akkor is, amikor a Húsvét hétvégét megelőző kedden (április 19-én) Richard Field ott járt, és a helyzet súlyosságát látva és a romák menekülésre irányuló kérését meghallva a Vöröskereszt segítségét kérte. Az árnyékjelentésben és a dokumentumfilmben egybegyűjtött – részben saját terepmunkánkon, részben médiahíreken alapuló - tények, információk egyértelműen alátámasztják azt a megalapozott félelemérzetet, amely a gyöngyöspatai roma asszonyok és gyermekek Húsvét hétvégéjén történt elszállításához vezetett.

Stábunk továbbá interjúkat vett fel elszállított roma asszonyokkal és helyi roma vezetőkkel, akik mind egyhangúan állítják, hogy a Véderő tervezett kiképzőtábora miatt kellett elhagyni a települést. Az “utaztatásnak” egyébként egyértelműen ellentmond az is, hogy mindez Húsvét hétvégéjén történt, amikor a romák hagyományosan otthon szoktak családi körben ünnepelni, és nem a férfiakat hátra hagyva üdülni menni.

A határozatot végigolvasva egyértelműen kiderül: a bizottság feladata sajnálatos módon nem az, hogy kiderítse, mi történt valójában, és kiket terhel felelősség a romákat ért jogsértésekért, hanem az, hogy megállapítsa, a nemzet milyen külső és belső ellenségeinek összeesküvése felelős a kormány szerinti pánikkeltésért és Magyarország külföldi lejáratásáért. „A bizottság feladata annak megállapítása, kinek az érdeke, hogy a nemzetközi sajtó Magyarországról, a valóságban nem létező polgárháborús helyzetet mutasson be, valamint kik és miért nyújtanak téves, Magyarországot indokolatlanul rossz fényben feltüntető információkat, ezzel lejáratva hazánkat a nemzetközi közvélemény előtt.”

Tekintettel személyes jelenlétünkre, valamint a gyöngyöspatai események kapcsán több ízben történt jogi véleménynyilvánításunkra, elengedhetetlennek tartjuk, hogy álláspontunkat a történtekről részletesen kifejtsük. Erre Kocsis Máté fideszes képviselőtől, az eseti bizottság elnökétől külön felkérést is kaptunk. Árnyékjelentésünk az eseményekre, tényekre koncentrál, ezeket értékeli, mivel jogi álláspontunkat már kifejtettük (pdf).