A kirekesztésért az elmúlt 20 év minden kormánya felel

„A roma kisebbség tagjai ma nem egyenlőek a törvény előtt, a megkülönböztetésük mindennapos, nem egyenlőek a munkaerőpiacon, az oktatásban, az egészségügyben, az igazságszolgáltatásban, a rendőrök szemében” – sorolta Dénes Balázs, hogy mit jelent a gyakorlatban, hogy ma Magyarországon az egyes számú emberi jogi probléma a cigányság helyzete. „Ha valaki ma Magyarországon szegény roma családba születik, rá nem vonatkoznak azok a cikkelyek, melyeket 63 évvel ezelőtt lefektettek az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában.”

A TASZ elnöke pénteken Az emberi és polgári jogok kisebbségi alapvetései – különös tekintettel a nemzetiségi jogokra című konferencián, a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Független Rendészeti Panasztestület és a Hanns Seidel-Alapítvány vendégeként szólalt fel, az emberi jogi világnap alkalmából erősen jobbos-konzervatív közönség előtt. Vendéglátói felé megfogalmazott kritikákat, de azt is elmondta, hogy nem mindenért a jelenlegi kormányzat a felelős, a kirekesztésért az elmúlt 20 év minden kormánya felel.

„Amíg a kormányzat nem ismeri azt el, hogy itt egy rendkívül súlyos emberi jogi kérdésről van szó, és amíg nem ismerjük azt el, hogy az eddigi kormányok és önkormányzatok felelőssége óriási a kirekesztésben és a szegregálásban. Amíg a szavazatok maximalizálása és az egyéb politikai megfontolások fontosabbnak tűnnek, mint a rasszizmus elleni politikai megszólalás – melyre elismerem, olykor sor kerül –, és amíg anélkül lehet cigányozni a parlamentben, hogy azt minden alkalommal valamiféle elítélő megnyilvánulás, bírálat követné a kormányoldal részéről, addig nem nagyon fogunk konkrétumokat, és pozitív változásokat elérni.” Dénes Balázs kutatások eredményeire hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom 65-70 százaléka rasszista nézeteket vall, ezen pedig csak az antidiszkriminációs oktatás segíthet.

Állításaival Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke, illetve Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke szálltak vitába. Tapasztalatairól beszélt Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke, Románia volt finnországi nagykövete.

És hogy mi történik azzal, aki nem tanulja meg rendesen a beszédét?

Tekintse meg Dénes Balázs beszédét, és azt követő vitát! Az eseményről készült videónk vágatlanul!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.