Olvasni unalmas, az életben izgalmas

„Lehetséges, hogy az emberi jogokról olvasni unalmas, de amikor az életben ezzel találkozunk, nagyon izgalmassá válik” – fogalmazott Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke a Helsinki Bizottsággal és a TASZ-szal közösen kiírt Filmezz jogállamot! pályázat díjátadóján. A jogvédő szervezetek a pályázatra olyan szinopszisokat vártak, melyek érthető, világos és szórakoztató módon mutatják be, hogy miért fontos például az információszabadság, szólásszabadság, a sajtószabadság, a személyi szabadsághoz való jog, mit jelent a hátrányos megkülönböztetés tilalma, az emberi méltóság és a vallásszabadság. Hogy miért védjük az emberi jogokat, és hogy mit vesztenénk nélkülük.

Összesen 21 pályamű érkezett, amelyből a négytagú zsűri hat alkotást választott ki, amelyeket a díjátadón be is mutattak.

Tekintse meg a nyertes filmeket!

 

A mérleg nyelve

Rendező: Tóth Barnabás

Kisfilm kategória első helyezett

 

Front Office

Rendező: Simonyi Balázs

Kisfilm kategória második helyezett

 

Predatórium

Alkotók: Timár Magdi, Szabó Éva

Animáció kategória első helyezett

 

A szabadság kézzel fogható

Alkotók: Borsody István, Boris Virág, Horváth Eszter

Animáció kategória második helyezett

 

Ne hagyd magad elnémítani!

Alkotó: Schvarcz Fruzsina

Különdíj

 

A jogállam nem szerencsejáték

Alkotók: Fatér Anna (rendezés, forgatókönyv), Sipos Dániel (kamera, forgatókönyv), Dér Asia (operatőr) Vargha Bálint (forgatókönyv)

Különdíj

 

Zsolt Melinda, TASZ

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.