Baj van az új Ptk-val. 3. rész: Titokban tarthatóak a közpénzköltések

A TASZ cikksorozatban mutatja be, hogy az új Polgári törvénykönyvben milyen emberi jogi problémák vannak. A Ptk. a mindennapi élet legfontosabb jogi kérdéseit szabályozza, a szerződésektől az öröklésen át a tulajdonjogig. A 368 oldalas törvényjavaslat végleges szövegét január 31-én ismerhettük meg. A zárószavazásig két hét sem telt el, így nemcsak a civileknek, hanem még az országgyűlési képviselőknek sem volt elég idejük, hogy érdemben foglalkozzanak vele. A végeredményt még az eredeti törvény koncepciójának kidolgozója is kritizálta, míg sok szakmai, érdekképviseleti és civil szervezet hiányolta a megfelelő egyeztetést. A kormány a szavazás előtti napon is nagy mennyiségű és jelentős módosító javaslatot terjesztett elő. Megpróbáljuk követni a követhetetlent, és feltárni az emberi jogi problémákat az elfogadott törvényben.

Korábbi írásainkban a családi jog alapjogsértő vonatkozásait tárgyaltuk, valamint a gondnoksági rendszer elmaradt reformjával foglalkoztunk. Ebben a részben a közpénzek ellenőrizhetőségével kapcsolatos foglalkozunk.

Az utóbbi években a TASZ számos információszabadság pert nyert, melynek köszönhetően a nyilvánosság számára több milliárd forint sorsa vált követhetővé. A perek zömében az üzleti titok fogalma fontos hivatkozási alapul szolgált, ugyanis az eddigi szabályozás lényege az volt, hogy az üzleti titok fogalma alól kivételt képeztek az állami vagy önkormányzati vagyon felhasználásával kapcsolatos információk. A most elfogadott törvény azonban nem tartalmaz hasonló szabályt, kizárólag azt mondja meg, hogy mi az üzleti titok, viszont a közpénzek használatával kapcsolatos információkat nem szabályozza kivételként.

Ennek következményeként, az új Ptk alapján, az állami vagyonnal gazdálkodó szervek üzleti titokra hivatkozva takargathatják szerződéseiket és a beruházásokkal kapcsolatos információkat, ez pedig a korrupció melegágya.

A TASZ korábban kiadott állásfoglalásaiban többször próbálta felhívni a döntéshozók figyelmét a fenti probléma jelentőségére.
Ismerkedjen meg részletesen álláspontunkkal:
http://tasz.hu/informacioszabadsag/uj-ptk-megismerhetetlenek-lesznek-kozpenzes-szerzodesek
http://tasz.hu/informacioszabadsag/bizonyitek-kene-nem-igeret
http://tasz.hu/informacioszabadsag/hajlando-e-kormany-sajat-mukodeset-atlathatova-tenni

A TASZ álláspontja szerint a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő alapjogunkat csorbítja, hogy az újonnan elfogadott Ptk. nem biztosítja, hogy állami vagyonnal gazdálkodó szervek ne hivatkozhassanak üzleti titokra szerződéseik elrejtése érdekében.

Hidvégi Fanny, a TASZ Adatvédelem és Információszabadság programvezetője