Nemzetközi jogot sért az új polgári törvénykönyv - Áder Jánosnál a labda


Tíz szervezet, köztük több fogyatékos személyeket képviselő országos egyesület, valamint elismert szakemberek és kutatók fordultak Áder János köztársasági elnökhöz azért, hogy az új Polgári törvénykönyvet aláírás előtt küldje meg előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságnak. Az aláírók szerint ugyanis a törvénykönyv azzal, hogy megtartja a kizáró gondnokság vagy a cselekvőképesség teljes korlátozása lehetőségét, súlyos alapjogi sérelmet konzervál. Nézze meg filmünket!

A szervezetek beadványát 2013. február 18-án adta át a Sándor Palotában Gurbai Sándor, az MDAC jogásza, és Verdes Tamás, a TASZ Fogyatékosügyi programvezetője. A köztársasági elnöknek a hét végéig kell eldöntenie, hogy aláírja e a nemzetközi jogba ütköző jogszabályt, vagy megküldi azt az Alkotmánybíróságnak, esetleg visszaküldi az Országgyűlésnek megfontolásra.

A TASZ számos egyéb okból is bírálta a Polgári törvénykönyvet, különösen a családjogi vonatkozások, a közpénzek átláthatóságának szabályozása, a szólásszabadságra tett lehetséges káros hatásai, illetve természetesen a gondnoksági szabályok miatt.

Verdes Tamás