Veszélyes csókok

Az RTL Klub, Magyarország legnézettebb kereskedelmi televíziója úgy vetített egy epizódot egy délutáni sorozatból, hogy abból előzetesen kivágtak egy csókot. Az amerikai sorozatban a csók két férfi között csattant el, ám ezt a magyar nézők már nem láthatták. Aztán kiderült, hogy RTL Klub elővigyázatosságból vágta ki a jelenetet: korábban már kaptak büntetést melegcsókért, hiszen annak bemutatása „alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására”. A hatóság jogértelmezése alapvetően hibás: önmagában a csók, a vonzódás és a szerelem fizikai jele nem alkalmas a kiskorúak fejlődésének veszélyeztetésére, csattanjon el azonos vagy különböző neműek között.

A Comment.hu-n megjelent határozat részlete alapján ezt a döntést még a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elődje, az Országos Rádió és Televízió Testület hozta a korábbi médiatörvény alapján, ám a hatályos jogszabályszöveg ugyanígy lehetővé tenné a büntetést ma is. Az NMHH és a Médiatanács ideológiai elköteleződését ismerve az RTL a melegcsók leadása után biztosan várhatná a csekket. Az erre adott logikus lépést úgy hívják, hogy öncenzúra, és ez ma a magyar szólás- és médiaszabadság rákfenéje.

Megalakulása idején sok kritika érte az NMHH-t annak széles körű bírságolási lehetősége miatt. A kritikusok arra számítottak, hogy a testület addig fogja bírságolni az ellenzéki médiumokat, amíg azok kénytelenek lesznek lehúzni a rolót. Mivel ez nem így történt, a kormány és támogatói büszkén ismételgették, hogy az NMHH alig bírságol, így hát nincs veszélyben a sajtószabadság. Ugyanők hangoztatták azt is, hogy amíg a kormányt kritizáló írások jelenhetnek meg a magyar lapokban, addig a sajtószabadság teljes Magyarországon.

2014 Magyarországán a sajtószabadságot nem a cenzortól kell féltenünk, aki gondosan elolvas minden újságcikket, blogposztot és kommentet, és fekete tussal kihúzza belőle a hatalomnak nem tetsző mondatokat. Ez a cenzor mára beköltözött az újságíró fejébe, és a rizikós mondatok, cikkek és videók már a tervezés fázisában elsorvadnak. Ehhez sokszor még jogi fenyegetettség sem kell.

Magyarországon a hirdetési piac szűkössége miatt az állam és az állami tulajdonú vállalatok hirdetései nélkül nagyon nehéz életben maradnia egy médiumnak. Márpedig ha egy újság vagy csatorna erős kormánykritikus hangot üt meg, könnyen elveszítheti az ilyen reklámokat.

Ha egy tévécsatornát megbüntettek egy melegcsók miatt, így legközelebb már előre törli a jelentet a műsorából, ezzel megakadályozva, hogy a délutáni műsorsáv nézői valaha találkozzanak két szerelmes férfi képével. Az egymást szájon csókoló férfiak képe az azonos neműek szerelmének normalizálódását segítené elő, ahogyan tette ezt azokban az országokban, ahol eredetileg leforgatták majd le is vetítették ezeket a jeleneteket. Pontosan ugyannyira hat károsan egy különböző- és egy azonos nemű pár csókja a kiskorúakra: semennyire. A csókok kicenzúrázása azonban a közügyek megvitatására és a nyílt társadalmi vitára nagyon is káros. Azt üzeni, hogy előre meg kell húznunk magunkat, nem mondhatunk ki bizonyos dolgokat, nehogy bajunk legyen belőle. Megtesszük azt a szívességet a hatalomnak, hogy saját magunk korlátozzuk a saját szabadságunkat.  

Dojcsák Dalma

Szólásszabadság szakértő

 

foto: compfight.com