A zárt ülés és a hatalom természete


Demokratikus körülmények között az ombudsman a jogvédő civilek legfontosabb állami partnere és viszont. Amit a kormánytöbbség és a Magyar Nemzet az elmúlt két hétben az alapvető jogok biztosával művelt, az ékes bizonyítéka annak, hogy ők nem tekintik a viszonyokat demokratikusnak. VIDEO

Zárt ülésen hallgatta meg az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága az ombudsmant, mert a mandátumának megfelelően viselkedett. Munkatársa és az eljárását kezdeményező TASZ közötti levelezés alapján azzal vádolták meg, hogy a jogvédő civil szervezet befolyást szerzett a hivatalában. Normális országban sosem kerekedhetne ügy abból, hogy az állam legfontosabb emberi jogvédő intézménye kapcsolatban áll a civil társadalom emberi jogvédő szervezeteivel. Magyarországon ezt az ombudsman számára a róla szóló törvény még kötelezővé is teszi. A „vád” mégis magyarázkodásra késztetett minden megtámadott jogvédőt, az államit és a civilt is. Lejáratásuk tisztességtelenségének ékes bizonyítéka, hogy az állítólagos tényfeltárás céljából megtartott bizottsági ülés zárt volt. Így a lejáratásban érdekeltek továbbra is azt mondanak az ott történtekről, amit akarnak. A megtámadott ombudsmannak a méltatlan magyarázkodás marad.

Videónkban az ombudsman beszél a meghallgatás után:

Demokratikus körülmények között minden hatalom ellensúlyozására attól szervezetileg és személyileg is elkülönített hatalmi ellensúlyok működnek, a rendszer hibáját az jelzi, ha ezek az egymástól elválasztott hatalmi ágak összefonódnak. Ezzel szemben a történtek azt bizonyítják, hogy a kormánytöbbség nem tud másban, mint a hatalom egységének koncepciójában gondolkodni. Az eredetileg a kormány hatalmának ellensúlyozására létrehozott intézményeket az elmúlt években a saját igényeire szabta. Az intézmények élére a saját jelöltjeit ültette. Ha azok ennek ellenére – bármilyen okból – megkísérelnek mégis ellensúlyként fellépni, azt a kormánytöbbség a hatalom egységének elvére épülő rendszer hibájaként érzékeli, amit azonnal meg kell torolnia. A papíron független ombudsman megregulázása, a zárt ülésen történt meghallgatásával együtt, így nyer értelmet.

Szabó Máté Dániel, Takács István Gábor, TASZ