"Szexeltél már hermetikusan?"

 

Ismét HIV-tesztre megy egész Európa!

November 21 és 27 között rendezik a második Európai HIV-Szűrés Hete kampányt. A cél idén is az, hogy felhívják a figyelmet a korai HIV-diagnózis fontosságára és a lehető legtöbb információt és szűrési lehetőséget biztosítsanak a lakosság számára.

Magyarországon - hasonlóan a többi európai országhoz - az új HIV-esetek jelentős részét késői stádiumban szűrik ki. Ilyenkor az immunrendszer már annyira leromlott állapotban van, hogy az egyébként hatékony gyógyszeres terápia sem minden esetben tud segíteni. 

A korai diagnózis azonban jó minőségű, az adott társadalomban születéskor várható élettartamot jelent. Ismerd meg Te is HIV-státuszod, a korai diagnózis jó minőségű életet és a fertőzés átadás kockázatának minimalizálását is jelenti.

Az alábbi remek írást egy barátunktól kaptuk, úgy gondoljuk, méltó indítása az Európai HIV-Szűrés Hetének.

Bagyinszky Ferenc, a TASZ HIV/AIDS programvezetője

Szexeltél már hermetikusan?

 

Nem? Akkor tünés HIV-szűrésre!


Hm. Menjek el? Vagy ne menjek? De hát én úgyse. Nem vagyok olyan. Persze, persze, nem ezen múlik. Félek a vérvételtől. Ez is kamu, kifogásnak elmegy. Már jó ideje néha bevillan egy rossz érzés. Dédelgetem. Hülyeség. Elmegyek. És mi van, ha kiderül, hogy ott voltam? Értitek, ott? Tök ciki. Ez is hülyeség. Egyáltalán nem ciki. Nem menni viszont tényleg ciki. Különben is, ki tud hermetikusan szexelni? Őszintén! Persze, csak óvatosan. Persze...


Oké, felhívom őket, csak hogy tudjam, miről is van szó. Kedvesek. Hogy tudom-e mi az az ablakperiódus? Tudom, hiszen erről írok cikket, de ezt nem mondom, csak kérdezősködök. Igen, négy hetet célszerű várni. Még mindig kedvesek. Ja, hogy csak egy helyen lehet Budapesten gyorsítva megkapni az eredményt? Üzlet, hogyne. Három ropi, és másnapra megvan. Belefér. Amúgy egy hetet kell várni. Egyszerű vérvétel. Ennyi az egész. Aztán visszamenni az eredményért. Ha hivatalos célra kell, akkor névvel csinálják, amúgy elég egy kód. Sima.


Gyáli út 2-6. Rögtön a bejáratnál. Sőt, a bejárat mellett. Még a portás se lát. Kicsit várni kell, ketten vannak előttem. Behívnak. Megint a kérdés, hogy az elmúlt négy hétben történt-e olyasmi, ami veszélyes lehet. Nem, nem volt ilyen. Kicsit félek a vérvételtől, magyarázom, és kezdek cseverészni. Még mindig kedvesek. Igen, sokan járnak szűrésre. Egyre többen. A fertőzöttek aránya viszont ennél is gyorsabban nő. Baj lesz? Csóválják a fejüket. Vészjósló. Elhallgatok. Közben elkészülünk. Írják a számlát a 3 ezer forintról. Holnap délután jöhetek az eredményért. Köszönöm. Viszlát. Már kint is vagyok az utcán.


Most értettem meg pontosan, miért hívják alacsony küszöbűnek. Simán besétáltam, aztán ki. Ráadásul kedvesek voltak. Normálisak. Teljesen. A hely is korrekt. Semmi különös. Kicsit izgulok. Legyen már holnap.


Leletkiadás az ablaknál. Alig vetnek rám pillantást. Átadom a számlát, rajta a kódom. Egy borítékot kapok. Szigorúan bizalmas egészségügyi adat. Kicsit remeg a kezem.


Negatív.


És közben pontosan tudom, hogy továbbra se fogok tudni teljesen hermetikusan szexelni. Nem lehet.


Járjatok szűrésre!

A stigma öl, nem a HIV! Fontos, hogy ismerd a HIV-státuszod!

Az Európai HIV-Teszt Hetében (november 21-27.) Facebook oldalunkon rendszeresen jelentkezünk a HIV-vel kapcsolatos hasznos információkkal és szűrési lehetőségekkel.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.