Elfogadhatatlan a paksi beruházás teljes titkosítása

A TASZ, a Transparency International, a K-monitor, az atlatszo.hu és az Energiaklub nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz azután, hogy az Országgyűlés megszavazta a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos törvényjavaslatot. A civil szervezetek azt kérik Áder Jánostól, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál az elfogadott törvény Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatát.

A szervezetek kifogásolják, hogy az elfogadott törvény 5. §-a súlyosan korlátozza a közérdekű adatok megismerhetőségét azzal, hogy harminc éven át hozzáférhetetlenné tesz minden, a Paksi Atomerőművet érintő beruházással összefüggő üzleti és műszaki adatot, valamint az ilyen adatokkal összefüggő döntések megalapozását szolgáló minden adatot. Mindezt nemzetbiztonsági érdekből, illetve a szellemi tulajdonhoz fűződő jogra tekintettel, ám a konkrét nemzetbiztonsági érdekek meghatározása nélkül.

A nyílt levél megfogalmazó rámutatnak, hogy az Alaptörvény kimondja, hogy "a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.”  A TASZ álláspontja szerint a beruházás részleteinek teljes eltitkolása aránytalanul korlátozza a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot.

Az öt szervezet nyílt levelének teljes szövegét itt olvashatjátok.

Korábbi írásunkat a témában pedig itt olvashatjátok.

Hidvégi Fanny