“Én nem halhatok meg minden beteggel” – példaképek a Gyermekneurológián

Gyerekkel vagyok betegjogi kampányunk második riportját a Bethesda Gyermekkórházban forgattuk, ahol olyan gyermekeket ápolnak, akiket betegségük egész életükben végigkísér. Példaképeket itt is találtunk, végtelenül türelmes és kitartó szakemberekkel találkoztunk.

“Olyan is van, hogy egy gyermek nem akar hazamenni.” Szkeptikus az ember, ha egy kórház vezetőjétől hallja ezt, de Dr. Fogarasi András főosztályvezető orvos szájából mégis hihetőnek tűnik. A Bethesdában külön játszószobát alakítottak ki, illetve önkénteseket alkalmaznak azért, hogy foglalkozzanak a gyerekekkel. Interjúalanyunk azt tartotta az intézmény legnagyobb sikerének, ha napi néhány órára sikerül elfeledtetni a bekerülő, zömében epilepsziás gyermekkel, hogy egy kórházban vannak. Ugyanez a célja a minden nyáron megrendezett táboruknak is. A Bethesda esetében tehát a minden ember fejében alapvetően élő kórházkép megdőlni látszik: sokak számára nem az a cél, hogy ne kerüljenek kapcsolatba az intézménnyel, hanem épphogy önként és örömmel vállalják, hogy a kórház programjain részt vehessenek.

A riportsorozat első részét a Péterfy Sándor utcai Kórház Gyermektraumatológia Osztályáról itt nézhetitek meg.

Kissné Bánfi Rozália főnővér is mesélt nekünk a Bethesda nyári táboráról. Céljuk egyszerűen annyi, hogy olyan élményeket élhessenek meg a résztvevők, mint amilyeneket megélnek egészséges társaik. Egyúttal a napi készültségben lévő szülőket is tehermentesíteni szeretnék: egy egy hetes tábor egy hét szabadságot jelent a szülőknek, amikor nem szól minden perc arról, hogy bármelyik pillanatban ugraniuk kellhet.

A főnővér szerint minden gyereknél van egy olyan pont, ami önmagához képest javítható. Ahogy fogalmaz, ő nem halhat meg minden beteggel, mert akkor nem tud erőt adni a többinek. Ehelyett igyekszik pozitív maradni, és bíztató történeteket mesélni a szülőknek. Ennél jobban ezt nehezen lehetne csinálni.

gyerekkelvagyok.tasz.hu tematikus aloldalunkon megismerhető a felmérésünkben résztvevő összes válaszadó kórház részletes profilja. Ezek megtekintését különösen ajánljuk minden olyan szülőnek, akinek gyereke az ott szereplő intézmények valamelyikében kap ellátást – innen megtudhatja, hogy milyen ellátásra tarthat igényt a kórház saját bevallása alapján.

Várjuk a szülők történeteit, személyes élményeit is a kampány során. Ajánljatok nekünk szakembereket, innovatív gyakorlatokat, amiket bemutathatunk. Osszátok meg velünk véleményeteket, jó és rossz tapasztalataitokat. Várjuk a kommentjeiteket minden kórház profilja alatt is, hogy a kórházak válaszait személyes történetekkel, benyomásokkal egészíthessük ki.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.