A menekültek jól teljesítenek: egészségesek

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatigénylésének eleget téve az országos tisztifőorvos újra megerősítette: nincsen járványveszély, a menekültek között csak elvétve találnak fertőzéseket.  A TASZ szerint minden ezzel ellentétes kommunikáció hamis félelmeket kelt az emberekben.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) korábbi közleményében is megerősítette, hogy nincsen járványveszély, csupán járványügyi kockázat, ami teljesen reális olyan helyzetekben, ahol sok ember tartózkodik kis helyen, rossz higiénés viszonyok között. Ugyanakkor az OTH arra is adott iránymutatást, hogy az általános óvintézkedések betartásával hogyan előzhető meg a betegségek terjedése:

„A fertőzések megelőzése érdekében feltétlenül fontos betartani az alapvető higiénés szabályokat, ami különösen fontos a civil segítők, önkéntesek esetében. A rendszeres, alapos kézmosás, az alkoholos kézbedörzsölő szerek használata megfelelő védelmet nyújthat. Annak, aki elsősegélyt nyújt (függetlenül az esetben érintettek állampolgárságától, státuszától), tisztában kell lennie azzal a kockázattal, amit e tevékenység jelent, és ennek megfelelően kell cselekednie.”

Az OTH hivatalos adatai szerint a szűrésen átesett menekültek 95%-a semmilyen betegségben nem szenved. Az azonosított esetek között Hepatitis B és szifilisz, illetve elvétve Hepatitis C és HIV szerepel. Maga a tájékoztatás is kiemelte a remélhetőleg közismert tényt, miszerint fenti fertőzések vérrel, testváladékkal és szexuális úton terjednek, így terjedésük a magyar lakosság körében valószínűtlen.

Mindezekkel szemben a Parlament előtt van a kormány (nemzeti fejlesztési miniszter) által benyújtott törvényjavaslat, amely szerint az országos tisztifőorvos kötelező szűrést rendelhet el a menekültkénti elismerés iránt kérelmet benyújtó személyek számára: a szűrés megtörténte feltétele a tranzitzóna elhagyásának. Ezen intézkedés bevezetése nem csupán a menekültek egészségügyi önrendelkezés jogát és az adatvédelmi szabályokat sérti (lásd a hamarosan megjelenő részletes szakmai véleményünket a törvényjavaslatról), de az elérni kívánt célt elérésére sem alkalmas, mivel csak maga a szűrés megtörténte és nem annak eredménye szükséges a tranzitzóna elhagyásához.

A TASZ üdvözli az OTH pontos tájékoztatását. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a Kormány felelőssége is volna a prevenció fontosságának hangsúlyozása, a hiteles tájékoztatás, valamint a diagnosztizált betegek számára egyenlő és hozzáférhető ellátás biztosítása. Sajnálatos módon az állam már több, mint két éve kivonta magát a HIV prevencióból, a menekültek számára pedig nem biztosított gyógyszeres kezelés HIV vagy Hepatits esetén, amennyiben a menekültként vagy oltalmazottként való elismerés nem történik meg. Ezt a problémát már korábban jeleztük az OEP-nek, melyre az alábbi válasz érkezett.

Az OTH közérdekű adatigénylésünkre adott válaszát itt érheti el.

Bence Rita

A kép forrása: http://compfight.com/