Hogyan juss ki a pszichiátriai otthonból?

Mióta élsz itt?

Néhány hónapja vagy már 10 éve?

És néha belenézel a tükörbe, és elmondod magadnak, hogy elvették a méltóságod. És egyre halványabb az arcod.

Pedig volt életed. Volt munkád. Volt kereseted. Volt családod és voltak barátaid. Volt szabadságod, lakásod, kocsid.

De most az intézet udvarát kapálod, és művészetterápiás képeket festesz.

De néha gondolsz rá, hogyan lehetne kijutni. Hogy talán fel lehetne hívni valakit, hogy segítsen neked. Talán az ombudsmant. Talán egy ügyvédet. Talán egy jogvédő irodát.

De még nem hívtad fel.

Nem baj. Nem vesztettél sokat.

Az igazság az, hogy emberi jogokkal nehéz kijutni. 

Sajnos, ez a tapasztalat. Mi itt a TASZ-nál azért dolgozunk, hogy te ki tudj onnan jutni. De három év alatt három ügyvéddel kereken 1 embert tudtunk kijuttatni.

Ez az igazság. Nem mi leszünk a megváltód.

A jó hír az, hogy ha elszántad magad, hogy kijutsz, minden esélyed megvan a sikerre. Van egy majdnem biztos módszere a kijutásnak.

Egy olyan módszer, amit kevesen alkalmaznak. Viszont akik belevágnak, és kitartanak mellette, azok gyakran sikerrel hagyják maguk mögött a pszichiátriai betegek otthonát.

Az egész annak a megértésével kezdődik, hogy tudod-e, mi a pszichiátriai otthon lenagyobb veszélye.

Hova kerültél?

Mert a pszichiátriai otthonban van valami, amiért ezerszer gyilkosabb, mint a börtönben.

A börtönben letöltötted a büntetést, másnap kitesznek, és kezdődik az élet újra. De innen nem raknak ki, és ha nem kapsz észbe, egész hátralévő életedet itt fogod tölteni. 

Ez a rossz hír. A jó hír viszont az, hogy minden más szempontból kellemesebb, és főleg nyitottabb helyen vagy, mintha börtönben lennél.

És innen ki lehet jutni.

Kitartó munkával, amit kevesen végeznek el.

Itt van egy 14 lépésből álló módszer, amit sokan eredményesen használtak már, és amivel bizonyítottan magad mögött lehet hagyni a szociális otthont.

1. Élj úgy, mintha kint lennél

A bezárás belülről őröl fel. Nem számít a gondnokság, nem számít a bezárt kapu, és nem számít a sok szabály egészen addig, amíg nem hagyod, hogy a lelked felett ezek vegyék át a hatalmat.

Képzeld el, hogy újra lesz családod. Képzeld el, hogy az leszel, aki régen voltál. Képzeld el, hogy vonzó nő leszel újra. Képzeld el, hogy újra munkába állsz.

Álmodozz a kinti életedről.

És tapasztalni fogod, hogy egy idő után már nem csak álmodozol róla, hanem kezded elhinni, hogy van még számodra élet a falakon kívül.

Nem kell siettetni. De ha ez megtörtént, akkor eljött az ideje az aprómunkának.

2. Készíts tervet

Nem számít, hogy milyen életed van most bent. Hanem az számít, hogy milyen életed lesz kint. Nem azért mész ki, hogy hajléktalan legyél. És nem azért mész ki, hogy visszavigyenek két hónap múlva.

Hanem azért mész ki, mert vissza akarod kapni az életed.

Tervezd meg, mire lesz szükséged. A tervednek 4 kérdésre kell pontos választ adnia.

  • Hol fogsz lakni?
  • Miből élsz majd?
  • Hogyan vészeled át az időt, amikor már kimentél, de még nem találtál munkát?
  • Kire számíthatsz, ha kint leszel? Lesz-e orvos vagy pszichológus, akiben megbízol? És lesz-e legalább néhány barát, akire számíthatsz?

Papírra vagy fejben minden kérdésre adj választ. Ha nem tudsz mindenre választ adni, akkor az első feladataid egyike, hogy megold ezeket. Amíg ezek nincsenek készen, ne is álmodj az indulásról.

3. Szerezz internetet és mobiltelefont

Az internet lehetővé teszi számodra, hogy kapcsolatod legyen a külvilággal.

Szerezz saját laptopot, amit úgy tudsz használni, hogy mások nem látják.

És szerezz egy mobiltelefont is, amit fel is tudsz tölteni, mert fontos, hogy elérhető legyél azok számára, akik támogatnak, és te is el tudj érni másokat, akikre támaszkodni akarsz.

Ha nincs rá pénzed, akkor intézd el, hogy használhasd a közös internetet. Vagy érd be egy képernyős mobiltelefonnal, amin van internet. Nézd meg, hogy a faluban vagy a városban van-e könyvtár, ahol ingyen netezhetsz, vagy keress más lehetőséget.

Ha van gondnokod, de ő nem akar rá adni a pénzedből, próbáld meggyőzni. Ha nem megy, vess be ellene bármit, amit csak tudsz. Panaszt tehetsz a gyámhatóságnál vagy az intézet vezetőjénél is. De ebben az esetben írhatsz az ombudsmannak vagy nekünk is.

4. Vedd fel a kinti ritmust

Tanulj és sportolj.

Ha már van interneted, tanulj minden nap legalább 2-3 órát, de nyugodtan tanulhatsz 8-at is. Szinte semmid nincs, de időmilliomos vagy.

És nincs olyan információ, amihez ne férhetnél hozzá az interneten. Mérnök vagy? Jogász? Vagy semmilyen végzettséged nincsen? Az interneten minden esetben ingyenesen tudsz tanulni, amennyit csak bírsz.

Csak úgy vághatsz neki eséllyel a kinti életednek, ha el tudod tartani magad. 1-2 év alatt az internetről ingyenesen meg lehet tanulni olyan egyszerűbb szakmákat, amelyekkel biztosíthatod a megélhetésed.

És sportolj minden nap. Ne hagyd magad eltunyulni.

5. Légy “jó beteg” és “fegyelmezett ápolt”

Az intézetből való kijutás egyik legfontosabb feltétele, hogy megszerezd az intézetben elérhető kedvezményeket és a dolgozók jóindulatát. Hogy interneted legyen, hogy ki tudj menni a könyvtárba, hogy ne vegyék el a telefonod.

Ezért hatékonyabb, ha felveszed az együttműködő, problémamentes beteg szerepét. Ha belül tudod, hogy ezt azért teszed, mert ki akarsz jutni, nem fog ártani neked.

  • Simulj bele a rendszerbe. Ha szivacsot kell tépni, tépd. Ha a kertet kell kapálni, kapáld. A lényeg, hogy könnyen kezelhető, problémamentes “ápolt” legyél a személyzet szemében, mert így könnyebben kapsz kedvezményeket és kevésbé akadályozzák majd a kijutásod.
  • Kerüld a konfliktusokat. Legyél jóban mindenkivel, és lehetőség szerint ne keveredj balhéba.
  • Ne hivatkozz a jogaidra, amíg nem muszáj. Sok intézetben nem népszerűek az emberi jogok.

6. Csökkentsd a gyógyszereidet

Ha sok gyógyszert kapsz, és nem tudsz ezektől tanulni vagy figyelni, kérd, hogy csökkentsék a gyógyszereidet. Mond, hogy már jobban vagy, de szeretnél józanabb lenni.

Ne csüggedj, ha nemet mondanak. Várj egy hetet, és kérd meg újra. Újra és újra. Ha nem érsz el eredményt, akkor kérd írásban. Írd meg, hogy milyen mellékhatásai vannak rád, írd meg, hogy fáradt vagy tőle.

Küld el email-ben az intézet vezetőjének, és kérd meg, hogy segítsen.

Ha ez sem segít, akkor ragadj telefont vagy laptopot. Keress egy külsős pszichiátert vagy pszichológust, és kérd meg, hogy segítsen neked.

7. Mutasd másoknak is, hogy fejlődsz és javulsz

Győzd meg a környezeted és magad is arról, hogy egyre jobban vagy, javulsz, rehabilitálódsz. Ehhez néhány egyszerű módszerrel akár egyik napról a másikra is hétmérföldes lépéseket tehetsz.

  • Szerezz elegánsabb, igényesebb ruhákat. Ne úgy öltözz, mint egy intézetlakó, hanem mint egy hézköznapi járókelő az utcán vagy az étteremben.
  • Legyél ápolt. Az intézet leszoktat róla, hogy törődj magaddal, de te ne engedj a csábításnak. Legyél ápoltabb minenkinél, menj rendszeresen fogorvoshoz stb.
  • Tájékozódj legalább napi 15 percet a világ politikai és gazdasági eseményeiről.

8. Építsd (újra) a külső kapcsolataidat

A kinti barátok, rokonok támogatása nélkül szinte lehetetlen kijutni. Ezért már az intézetből kezd el újraépíteni a kapcsolataidat, és ne legyél rest ápolni a meglévőket. Rendszeresen, havonta-kéthavonta hívd fel a régi barátokat, cimborákat, akikkel örömmel tartanád a kapcsolatot.

Lehet, hogy a családi kapcsolataid pokolian megromlottak. Lehet, hogy éppen a családod juttatott ide. Ha van rá lehetőség, mégis vedd fel velük minél többször a kapcsolatot, elképzelhető, hogy javulni fognak a dolgok.

Figyelj rá, hogy ne legyél terhes számukra. Egy pszichiátriai intézet lakójával kevesen szeretnek beszélgetni, és sokan tartanak tőle, hogy rájuk fogsz akaszkodni. Ezért ne kérj tőlük semmit, ha nem muszáj, csak tartsd életben ezeket a kapcsolatokat egy-egy rövid telefonnal.

Ha alkoholista vagy, keress a közelben egy Anonim Alkoholista csoportot, és járj rendszeresen a találkozókra. Egy ilyen csoport nem csak abban segíthet téged, hogy a kinti nehézségekből ne az alkoholba menekülj. Megismersz egy csomó embert, akiknek te is adhatsz, és akik neked is adhatnak támogatást.

És így tovább: megkeresheted a helyi gyülekezetek közösségeit vagy a helyi kirándulók csoportját.

Keress egy kinti pszichológust, akihez akár már bentről el tudsz kezdeni járni. Ha csak havonta egyszer is eljutsz hozzá, hatalmas erőt fog adni neked, és amikor kijutsz, akkor is megtart, ha szükséged van rá.

Minél hamarabb kezd el figyelni az állásajánlatokat. Tanulsz, és dolgozni akarsz, ezért nem lehet elég korán elkezdeni megismerni a lehetőségeidet. Ha ki tudsz menni az intézetből időnként, jelentkezhetsz egy-egy állásinterjúra. Persze kénytelen leszel eltitkolni, hogy pszichiátriai intézetben élsz (ez nem bűn, mindenki titkol egy-két dolgot egy állásinterjún), de ez remek lehetőség rá, hogy szoktasd magad a kinti élethez.

Ha pedig sikerrel jársz, és felajánlanak egy állást… Nem fog rosszat tenni az önbizalmadnak, az egyszer biztos.

9. Gyűjts pénzt

Az induláshoz legalább 2-3 hónapnyi pénztartalékra lesz szükséged. Ne a párnád alatt gyűjtsd a pénzed, mert nem lesz biztonságban, te meg folyton ideges leszel miatta. Próbálj nyitni egy számlát, amin félre tudsz tenni magadnak rendszeresen.

Ha gondnokság alatt vagy, mond meg a gondnokodnak, hogy szeretnél félretenni egy rendszeres összeget, amihez hozzáférsz, ha kimész, és támogasson téged ebben. Ha a gondnokod nem akar segíteni, akkor jelezd a gyámhatóságnak, hogy a gondnokod nem segít téged a megtakarításban és gyűjtögetésben, és ezért azt kéred, hogy legyen másik gondnokod.

De a lényeg csak most következik.

10. Szerezd vissza a cselekvőképességed

Minden azon múlik, hogy vissza tudod-e szerezni a cselekvőképességed. Ez a legfontosabb lépés, ezért alaposan fel kell készülnöd.

Bármilyen gondnokság alatt is legyél, jogod van pert indítani azért, hogy visszaszerezd a cselekvőképességed. Ha a gyámhivatalban azt mondják, hogy nincs ilyen jogod, akkor tudd, hogy tévednek.

De a per hosszadalmas folyamat, ezért nem szabad hibázni, ha nekiugrasz.

Nem gyorsnak, hanem sikeresnek kell lenni.

A lényeg az, hogy a bíróság nagy eséllyel visszaadja a cselekvőképességedet, ha úgy látja, hogy

  • fejlődés tapasztalható az állapotodban.
  • lesz hol laknod, és 
  • lesz jövedelmed, és 
  • biztosan szedni fogod önként a gyógyszereidet.

A pernek csak akkor érdemes nekivágni, ha ezeket be tudod bizonyítani. Ezért

  • a fejlődésed minden mozzanatát dokumentáld;
  • szedd a gyógyszereidet engedelmesen (ettől függetlenül persze kérd, hogy csökkentsék);
  • akkor indítsd meg az eljárást, ha a kinti lakhatásod és a kinti jövedelmed biztosított.

Az egész eddigi munkád gyümölcse az lesz, amikor a bíróságon bizonyítékok sorával tudod alátámasztani, hogy te már valójában cselekvőképes vagy. Ha sokat dolgoztál rajta, akkor komoly esélyed van a győzelemre.

11. Akkor kérj segítséget, amikor itt az ideje

A cselekvőképességed visszaszerzéséért a pert ne egyedül indítsd meg. Keress ügyvédet, akinek te fizetsz (ha van rá pénzed) vagy keress meg minket (jogsegely@tasz.hu) vagy más jogvédő szervezetet, amely ingyen képvisel.

Ha felkészülten hívsz ügyvédet, ezerszer több esélyed van visszaszerezni a cselekvőképességed, mint akkor, ha nem végezted el a felkészülés hosszadalmas munkáját.

12. Tartsd magadban a lelked

Legyél tisztában vele, hogy hosszú munkába fogtál. Lehet, hogy évekbe telik, mire sikerrel jársz. Ezért létfontosságú, hogy tartsd magadban a lelket.

Elcsüggedtél? Eleged van az egészből? Szeretnéd feladni, mert nem segít senki?

Tudnod kell, hogy ez természetes. Ez olyan, mint a menetszél. Aki elindul, annak a szemébe csap. Örülj inkább ezeknek, mert azt jelentik, hogy felvetted a kesztyűt, és vissza fogod szerezni az életed.

Nézz filmeket és olvass könyveket, amik intézetből vagy börtönből kijutó emberekről szólnak.

• Alapíts Facebook-csoportot, és keress hasonló helyzetben lévő embereket, akikkel támogathatjátok egymást.

• Keress az intézetben hasonló helyzetben lévő embereket, akik ugyancsak ki akarnak jutni, és támogassátok egymást, találkozzatok és beszélgessetek legalább hetente egyszer.

13. Segíts másoknak

Egyedül gyorsabb, de közösen mindig, mindenki messzebre jut. Az intézetben sokan vannak, akik hozzád hasonlóan éreznek, és szeretnék visszakapni az életüket.

Segíts nekik, hogy ők is neki tudjanak vágni. Osszátok meg egymással a tapasztalataitokat, és tartsátok egymásban a lelket.

14. Legyél kitartóbb, mint akik ellened játszanak

Tudod, mi a siker titka?

Az, hogy minden nap legalább 2 órát dolgozz a terved megvalósulásán. Szünet nélkül.

Van, aki elhatározza, hogy minden nap bedob egy kavicsot a folyóba. És aki tartja magát a fogadalmához, az idővel gátat épít, és eltereli a folyót.

Ezért kell minden nap dolgoznod a terved megvalósításán.

Akkor is, ha fáradt vagy.

Akkor is, ha tele vagy gyógyszerekkel.

Akkor is, ha most még nem vár kint senki.

Talán fog. Nem ismered előre a jövődet, és ki tudja mi vár még rád az életben.

De egy dolog biztos. Ha meg sem próbálod, soha nem tudod meg.

Nézz körül. Látod ezt a helyet?

Ez nem a te életed.

Te nem ide tartozol.

Verdes Tamás