Mire használja Németh Szilárd a titkosszolgálatokat?

Németh Szilárd, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke a Mandinernek adott interjújában arról beszélt, hogy a köztársasági elnökjelölt Majtényi László munkahelye, az Eötvös Károly Intézet több támogatást kapott Soros György alapítványaitól, mint amennyiről az intézet számot adott. Arra az újságírói kérdésre, hogy ezt mégis mire alapozza, azt válaszolta: „Amit a szolgálatoktól meghallgathattam a nemzetbiztonsági bizottságban, arra. Aki ott volt, és vannak ott ellenzékiek is, annak számára világos, hogy itt sokkal, de sokkal nagyobb lóvé van a háttérben.”

Mi persze inkább hiszünk partnerünknek, az Eötvös Károly Intézetnek, mint Németh Szilárdnak, aki általunk soha nem látott titkosszolgálati jelentésekre hivatkozik a nyilvánosságban. De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy ebből a nyilatkozatból megtudtunk valamit arról, hogy mivel foglalkoznak a titkosszolgálatok.

Ezek szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok arról gyűjtenek adatokat, hogy a Nyílt Társadalom Intézet milyen támogatásokat nyújt civil szervezeteknek. Ez nagyon súlyos.

Az nem egyértelmű, hogy a titkosszolgálati jelentések nyilvánosan elérhető, vagy külső engedélyhez kötött, esetleg ahhoz nem kötött titkos információgyűjtésből szerzett adatokon alapulnak-e. Az viszont igen, hogy – legalábbis ha Németh Szilárd igazat beszél – a titkosszolgálatok éppen a kormány elsőszámú ellenségének kikiáltott Soros György alapítványai és a kormány politikáját alkotmányossági alapon kritizáló, szintén politikai ellenfélként kezelt szervezetek közötti kapcsolatot figyelik meg.

Németh Szilárd 2016 szeptemberében ezt mondta: „A bizottsághoz és a titkosszolgálatokhoz fordultam, összegyűjtve a Soros-hálózattal együttműködő szervezetek nevét, kérve a tevékenységük teljes átvilágítását. Eddig 22 Soros-lerakat jött ki a napra avval, hogy nyíltan beálltak a spekuláns által működtetett kampánygépezetbe, a TASZ-tól az Eötvös Intézetig.” Mindezek alapján, és az elmúlt hetek, sőt, évek történéseinek fényében nincs okunk azt feltételezni, hogy ezt a kiemelt figyelmet az kormányt illető kritika és az ideológiai nézetkülönbség indokolja.

Márpedig ilyen indokok nem adhatnak okot a kormány alárendeltségében működő titkosszolgálatok bármilyen tevékenységére, az akár magában foglal titkos megfigyelést, akár nem. A titkosszolgálati jelentések készítésére Magyarország függetlenségét, politikai, gazdasági vagy más fontos érdekét sértő vagy veszélyeztető tevékenység adhat okot, a titkosszolgálatokat nem a kormánnyal egyet nem értőkről, esetleg a tőle eltérő világnézetűekről szóló adatok gyűjtésére tartjuk fenn. Amennyiben mégis ilyen tevékenységet végeznek, az azt jelenti, hogy a titkosszolgálatokat a kormány politikai céljaira használja fel, ez pedig megengedhetetlen.

Szabó Máté

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.