„Ha szép lesz a stadion, nehogy már ezek a cigányok itt maradjanak!”

Múlt héten forgattunk Miskolcon, a Számozott utcákban. Azóta nyolcvan újabb ház bontását kezdte meg az önkormányzat. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a stadionrekonstrukció csak ürügy volt, a Számozott utcákban valamennyi házat le fogják dózerolni. A városvezetés szerint „a lakosság részéről elsöprő támogatást élvező telepfelszámolási programot nem csupán közbiztonsági, hanem közegészségügyi és gyermekvédelmi szempontok is indokolják.” 

2014 óta zajlik a Számozott utcák nevű miskolci telep felszámolása. A Diósgyőri Stadion rekonstrukciója volt a hivatkozási alap akkor, a héten megkezdődött újabb dózer-ütem indokai viszont már egyértelműen beilleszkednek a nyílt cigányellenes önkormányzati politikai retorikába.

A telepfelszámolás, ha szakmailag megfelelően elő van készítve, egy üdvözlendő folyamat, hiszen a romák lakhatási szegregációja súlyos probléma és jogsértő helyzet. Miskolcon azonban a „nyomortelepfelszámolást” semmiféle szakmai tervezés, előkészítés, hatástanulmány nem kíséri. Emiatt állapította meg korábban a bíróság is, hogy a Számozott utcák felszámolása diszkriminációt valósított meg. Az évtizedek óta lakott lakásokból elköltözni kényszerülő emberekről, lakhatásukról az önkormányzat nem gondoskodik. Ezek az emberek vagy a külvárosi nagy gettóba (Lyukóvölgybe) szorulnak ki, vagy hajléktalanok lesznek. Helyzetük tehát sokkal rosszabb lesz, mint a néhány éve még kertvárosias, viszonylag rendezett Számozott utcákban volt.

Elképesztően álságos, hogy az önkormányzat közegészségügyi, gyermekvédelmi indokokra hivatkozik, amikor megkezdi azoknak az utcáknak a felszámolását, amelyekről eddig azt ígérték, hogy maradhatnak. Ki fogja a most elköltözni kényszerülő családok, gyerekek jogait védeni? Ki fog számukra megfelelő lakhatást biztosítani? Ki fogja garantálni, hogy lakhatási, anyagi okokból ne szakítsák el a gyerekeket a szüleiktől? 

Március 31-én folytatódik a Miskolci Törvényszéken az a per, amelyet a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) és a NEKI (Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda) indított 2016 tavaszán a miskolci önkormányzat, polgármesteri hivatal és az önkormányzati rendészeti szerv ellen. 

A per a miskolci önkormányzat cigányellenes retorikájáról és intézkedéseiről szól, így többek között a „nyomortelep felszámolásról” és a telepeken folytatott razziákról is. Mindezekről már több tekintélyes független fórum (ombudsman, EBESZ, EBH) megállapította, hogy jogsértő gyakorlatok. A bíróságtól azt kérjük, hogy a jogsértés megállapításán túl tiltsa is el az önkormányzatot a hasonló jövőben jogsértésektől és kötelezze az önkormányzatot bírság fizetésére.

A per első tárgyalása 2016. június 1-én volt a Miskolci Törvényszéken. A második tárgyalás 2017. március 31-én lesz, szintén a Miskolci Törvényszéken (I/109.) A perben ügyvédként a TASZ-t dr. Hüttl Tivadar és dr. Nónay Gábor, a NEKI-t dr. Ammann Zsuzsa  képviseli.

Jovánovics Eszter

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.