Nem taníthat egy Facebook poszt miatt

Vári Anikó 2016. decemberében jelentkezett egy szakközépiskola pedagógusi állására. Ugyanazon a napon posztolt egy hírt a saját Facebook oldalán, aminek kapcsán kritikus megjegyzéseket tett a magyar oktatáspolitikára és annak alakítóira. Pár nappal ez után az intézmény igazgatója ügyfelünk intézményben dolgozó  férjét kérdőre vonta felesége  posztja miatt. Ezt követően Anikó álláspályázatát elutasította az iskola.

Anikó meggyőződése, hogy az elutasításnak pusztán politikai véleménye volt az oka.

Az iskola igazgatója ugyanis először az ő felvételét javasolta egy emailváltásban, de pár nappal később már nyíltan megmondta a férjének, hogy nincsen szüksége kormánykritikus emberekre. E beszélgetés során az igazgató utalt arra, hogy az intézményt fenntartó minisztériumból érkezett olyan instrukció, hogy ne alkalmazzanak kritikus véleményt megfogalmazó embereket.¹ Az álláspályázaton indult másik jelentkezőnek egyébként nem volt tanári végzettsége, ami pedig a pályázatban feltételként volt feltüntetve. Ennek ellenére mégis őt választották Anikó helyett.

Segítségünkkel Anikó az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. Azt kértük, hogy a hatóság állapítsa meg az iskola jogsértését. Anikót ugyanis politikai véleménye alapján diszkriminálták. A politikai vélemény olyan védett tulajdonság, amely önmagában nem adhat okot a munkáltatónak a hátrányos megkülönböztetésre. Semmi sem indokolhatja, hogy valakinek a politikai álláspontja egy tanári állás esetén szemponttá válhasson.  

Az EBH eljárásban tanúkkal és más bizonyítékokkal sikerült valószínűsítenünk, hogy a diszkrimináció megtörtént. A hatóság ez alapján marasztalta az iskolát és az eljárási költség megfizetésén túl kötelezte az intézményt 300.000 Ft bírság megfizetésére is. Az iskola nemrég ezt a döntést az illetékes bíróság előtt megtámadta, így továbbra is képviseletet biztosítunk Vári Anikónak.

Ha a politikai vélemény vagy bármilyen más az egyenlő bánásmódról szóló törvényben védett tulajdonság alapján szelektálják a tanárjelölteket, akkor nem a legjobb és legalkalmasabb pedagógusok fogják a gyereket tanítani.

Ez nem csak az érintett tanároknak rossz, hanem a gyerekeknek és az egész társadalomnak is. Köszönjük Anikónak, hogy bátran kiáll egy ilyen jogsértéssel szemben.

Szabó Attila

¹Az EBH eljárás során ez a tény nem került bizonyításra.

UPDATE: 2018 június 7-én a bíróság az első tárgyalási napon ítéletet hozott, amelyben az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntését jogszerűnek találta. A bíróság ezzel megerősítette, hogy a diszkrimináció megtörtént. A felperes iskola nem tudta kimenteni magát az alól, hogy a politikai véleménye miatt nem Anikót választotta ki az állásra.