Fájdalmas küzdelem a gyógyászati kannabiszért

A kannabisztartalmú gyógyszerek hivatalosan jelenleg is elérhetők gyógyászati célból Magyarországon. Másképp látják ezt azok a páciensek, akik már próbáltak ilyen készítményt igényelni. Ügyfelünk történetén keresztül mutatjuk be, hogy valójában mekkora küzdelemre számíthat az, aki szeretné igénybe venni a tüneteit enyhítő gyógyszert.

Jelenleg két olyan betegről tudunk Magyarországon, akik próbáltak gyógyászati kannabiszhoz jutni, és mindketten hasonló problémába ütköztek: bár az engedélyt megkapták, TB-támogatást már nem biztosítottak nekik. Vagyis megrendelhetik a gyógyszert, de nekik kell kifizetni – ami gyakorlatilag lehetetlen feltétel. Ügyfelünkkel ezért jelenleg is küzdünk a méltányossági ártámogatás elnyeréséért.

 

Karácsony Ferencet pár éve a rák egy agresszív fajtájával, Non-Hodgkin limfómával diagnosztizálták. Nagy dózisú kemoterápiás kezelése sikeres volt, megszüntette a tumorokat. Ennek azonban súlyos ára volt: máig fennmaradtak a terápia mellékhatásaként kialakult krónikus, neuropátiás (idegi károsodás okozta) fájdalmai, amelyek ellehetetlenítik a mindennapjait. Orvosi praxisát fel kellett adnia, munkavégzésre nem képes és leszázalékolva az alapvető gyógyszerek beszerzése is kihívást jelent. Baráti támogatással 2016-ban részt vett egy kannabisz-hatóanyagokkal (kannabinoidokkal) végzett terápián külföldön, amitől tünetei időlegesen javultak, ám hazatérése után újra visszatértek a fájdalmak és a gyengeség. A kannabiszterápia hatékonyságát felismerve jutott el a kannabiszt tartalmazó Sativex igényléséig.

Az Európai Unió közel 20 országában törzskönyvezett a kannabisz hatóanyagait tartalmazó Sativex nevű készítmény, sclerosis multiplex és krónikus fájdalmak kezelésére. Magyarországon szakorvosi javaslatra, egyedi igénylés keretében lehet felíratni –  elmételileg. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy még egy beteg sem jutott hozzá a Sativexhez.

Ferenc a kérvényében 10 tanulmányra hivatkozva igazolta, hogy fájdalmait a Sativex hatékonyabban, kevesebb mellékhatással csillapítaná, mint a jelenleg szedett gyógyszerek. Bár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az igénylést jóváhagyta, a TB támogatásról nem ő, hanem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) dönt. A NEAK pedig szakmaiatlan indokokkal tagadta meg a gyógyszerár támogatást:

Először is arra hivatkozott, hogy egyéb törzskönyvezett gyógyszerek is enyhítik a beteg fájdalmait. Ezek azonban épp azok a gyógyszerek, melyekről a kezelőorvos a beadványban ismertette, hogy Ferencnél már nem eredményesek, ellenben súlyos mellékhatásokat produkálnak.

A NEAK határozata emellett a Sativexet placebo kezelésekhez hasonlította, vagyis körülbelül annyira tartja hatékonynak, mint a szőlőcukrot. Ehhez képest a benyújtott tanulmányok a kutatási protokollt követve, placebóval összemérve mutatták ki, hogy a Sativex hatékonyan enyhíti a sclerosis multiplex tüneteit és a krónikus fájdalmat.

Minden betegnek joga van fájdalmai csillapításához és az egészségi állapota által indokolt egészségügyi ellátáshoz és ezt bizonyos esetekben a kannabisz alkalmazása nyújtja.

Ferenc ezért a TASZ segítségével megtámadta a NEAK döntését, aminek a bíróság helyt adott. A TB-támogatás ebben az esetben elengedhetetlen, hiszen a Sativex egyhavi adagja több százezer forint lehet, amit pont azok a betegek nem tudnak zsebből kifizetni, akik betegségük súlyossága miatt igazán rászorulnak. Azért küzdünk, hogy a betegek valóban hozzáférhessenek a kannabisz alapú gyógyszerekhez, TB-finanszírozott módon!

Kardos Tamás

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.