Véleményt mondani márpedig szabad!

Ügyfelünket, egy helyi bloggert két kritikus posztja miatt perelte be a bicskei önkormányzat összesen egy millió forint kártérítésre. Az önkormányzat szerint a posztok sértették a város jó hírnevét. A bíróság most megállápította, hogy erről nem volt szó, a blogger csak elmondta a véleményét a város két intézkedéséről. Ez sem bántó, sem sértő nem volt, így pedig a kritikus megjegyzéseket egy önkormányzatnak tűrnie kell.

A Bicskei Szó egy helyi ügyekkel foglalkozó blog, ahol ügyfelünk 2005 óta folyamatosan beszámol a bicskét érintő fontosabb ügyekről, történésekről.  A város vezetésével kapcsolatos cikkek közül néhány kritikus hangnemben született, amiért ügyfelünknek végül bíróságon kellett felelnie. 2017-ben két olyan poszt került ki a blogra, amely az önkormányzat szerint sértő volt. Az egyikben a szerző a helyi avarégetést szabályozó rendeletettel kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, a másikban pedig egy útfelújítási projekt nyertesének kiválasztását bírálta.

A város jegyzője szerint a blogger szándékosan lejáratta az önkormányzatot, ezért extrém magas, egy millió forintos sérelemdíj megállípitására kérte a bíróságot. Az eljárás során bebizonyosodott, hogy néhány ténykérdésben ügyfelünk valóban tévedett, de fontos hangsúlyozni, hogy arra nem is lett volna lehetősége hogy minden önkormányzati iratot áttanulmányozzon a cikkek megírása előtt.

Véleményünk szerint az önkormányzat követelése több okból sem volt jogos.

Az önkormányzat meg se próbált egyeztetni a bloggerrel, vagy tájékoztatni őt a cikkek pontatlanságáról, hanem egyből bírósághoz fordult. Ügyfelünk keresetéhez képest  irreálisan nagy a az bírság, aminek megállapítását az önkormányzat kérte volna a bíróságtól. Régóta az az álláspontunk, hogy az önkormányzatoknak nincsen jó hírneve. Az állami szerveket azért hozták létre, hogy garantálják mások jó hírnevét, de ő maguk ilyennel nem rendelkeznek. Végül, egy ilyen mértékű kártérítés következményeként a jövőben senki nem merne felszólalni, kritikát megfogalmazni a város vezetésével kapcsolatban.

A bíróság úgy döntött, hogy meg lehet ugyan sérteni az önkormányzat jó hírnevét, de ezek a blog bejegyzések erre nem alkalmasak, mert

nem voltak indokolatlanul sértőek, túlzóak, így nem voltak alkalmasak a közbizalom lerombolására, a jogbiztonság veszélyeztetésére sem.”

Azaz, a bíróság szerint szabad kritizálni, szabad tévedni, egy valamit nem szabad, másokat ok nélkül sértegetni vagy durván eltúlozni hibákat, mulasztásokat.

Bár a szólásszabadságot ennél tágabb fogalomnak tartjuk, de üdvözöljük a bíróság döntését. A blogger számára kedvező ítélet mellett a bíróság reagált az extrém magas kártérítési igényre is, és a megszokottnál jóval magasabb, 100 ezer forint értékű perköltséget ítélt meg az ügyfelünknek, amelyből reméljük még sokáig tájékoztathatja olvasóit a bicskei ügyekről.

Szabó Attila