Az EU nagy részén már elérhető a gyógyászati kannabisz

Ahogy az orvostudomány egyre meggyőzőbb és szerteágazóbb bizonyítékokkal szolgál a kannabisz gyógyászatilag kedvező hatásaira, úgy szaporodik azon államok száma, ahol a kannabisz különböző formákban elérhetővé vált a betegek számára. Mi is részt veszünk a közelgő budapesti gyógyászati kannabisz konferencia, a Cannabicum  szervezésében, ahol arról is szó lesz, hogy Magyarországon hozzáférhető-e a gyógyászati kannabisz. Most nézzük át, hogy az európai országok hogy állnak a gyógyászati kannabisz ügyéhez!

Kannabisz-alapú gyógyszerek

A kannabisz hatóanyagai az egészségügyben elsőként nem a természetes növényi virágzatban, hanem gyógyászati készítményekben jelentek meg a legtöbb európai országban. Mára az egész kontinensen használható a sclerosis multiplex tüneteit és a bizonyos típusú krónikus fájdalmakat kezelő Sativex nevű szájspray, ami nagyjából azonos arányban tartalmazza a kannabisz két fő hatóanyagát, a THC-t és a CBD-t. A készítmény a kannabiszvirágzattal ellentétben nem, vagy csak minimális bódulatot okoz. Az EU drogmonitorozó központjának tavalyi publikációja szerint a Sativexet az Európai Unió 28 tagállamából már 17-ben törzskönyvezték  – a V4 országok közül csak nálunk nem – és a sorhoz várhatóan további államok fognak csatlakozni. Magyarországon Sativexhez, törzskönyvezés híján, csak szakorvos egyedi igénylésével juthatnak a betegek. Jogi és adminisztratív segítséget nyújtunk azoknak, akik Sativexhez szeretnének hozzájutni. Azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb hazai orvos vagy nem ismeri, vagy nem meri felírni a készítményt. További nehézség, hogy a Sativex-szel történő kezelés meglehetősen költséges: az egyhavi kezeléshez szükséges mennyiség körülbelül kétszázezer forintba kerül. Az az ügyfelünk, akinek orvosa felírta a Sativexet, több mint egy év pereskedés után sem jutott TB támogatáshoz, így hiába van receptje, leszázalékolt betegként nincs lehetősége kiváltani a készítményt. Magyarország ezzel egyértelműen azon EU államok közé tartozik, ahol a legnehezebb a betegeknek bármilyen kannabisz alapanyagú készítményhez hozzáférni.

Kannabiszvirágzat, azaz marihuána a terápiában

Minthogy a Sativexet csak néhány jól körülhatárolt betegség kezelésére fejlesztették ki és az alkalmazás komoly költségeket ró a betegekre, több állam lehetővé tette a kannabisznövény virágzatának – köznapi nevén a marihuánának – a hozzáférését a betegek számára. A szabályozás országonként eltérő, de rendszerint sclerosis multiplexre, az AIDS és a kemoterápia mellékhatásainak kezelésére, epilepsziára, krónikus fájdalomra, glaukómára, Tourette-szindrómára és Crohn-betegségre vehető igénybe. Orvosi receptre jelenleg Csehországban, Finnországban, Hollandiában, Horvátországban, Lengyelországban, Luxemburgban, Máltán, Németországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban írható fel marihuána. Macedóniában 2016-ban engedélyezték a kannabiszból előállított olaj felírását, Dániában idén indult egy kísérleti kannabisz-felíró program, Görögországban pedig várhatóan az év végén lesz elérhető a gyógyászati kannabisz. Írországban 2016-ban hoztak törvényt a kannabisz gyógyászati alkalmazásáról és tavaly megkezdődött az első beteg kezelése. Romániában ugyan már 2013-ban megnyílt a lehetőség a gyógyászati kannabisz előállítására, engedélyt senki nem kapott rá mostanáig. 2018 elején látott napvilágot a hír, miszerint egy nagy amerikai vállalat ipari parkot hoz létre Erdélyben, ahol orvosi kannabiszt és más gyógynövényeket fognak termeszteni.

A legnagyobbak is csatlakoztak

Jelentős előrelépést jelentett a kannabisz gyógyászati alkalmazásának ügyében Németország 2017 márciusában hozott törvénye a növény gyógyászati alkalmazásának engedélyezéséről. Jelenleg mintegy 15.000 német beteg juthat hozzá az orvosi kannabiszhoz teljes állami támogatással, amit az orvosok minden olyan betegség esetén felírhatnak, ahol a használatot szakmailag indokoltnak ítélik. A közelmúlt másik jelentős fejleménye Nagy-Britanniában történt. Egy korábban az Egyesült Államokban kannabisszal kezelt epilepsziás kisfiú története azzal került a köztudatba, hogy Nagy-Britanniába költözve az állam nem engedélyezte a kannabiszolaj használatát. Az epilepszia szélsőséges formájában szenvedő fiú állapota rohamosan romlani kezdett és visszatért a heti több száz rohama. Az anyuka joggal tartott a legrosszabbtól, ezért a politikusoktól a sajtóig minden követ megmozgatott, hogy fia újból hozzáférhessen a gyógyszeréhez. Igyekezetét olyannyira siker koronázta, hogy nemcsak fia juthatott kannabiszolajhoz, de július végén Nagy-Britannia belügyminisztere bejelentette, hogy ősztől felírhatóvá válnak a kannabisztartalmú gyógyszerek és készítmények, melyek pontos köre jelenleg még nem ismert. A törvény véglegesítéséig ideiglenes engedélyt kapnak a kannabisz orvosi használatára azok a betegek, akiknél a kezelés elmaradása súlyos következményekkel járna.

Előrelépések Magyarországon

Hazánkban az első gyógyászati kannabisz konferenciát 2016-ban szerveztük. Ez fontos kezdőlépést jelentett abban, hogy az orvosok, a betegek és a közvélemény nemzetközi szakemberek előadásaiból tájékozódjon a növény gyógyászati értékéről, a más országokban történő alkalmazás tapasztalatairól és a jogi környezetről. A Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) és a TASZ szeptemberre szervezett Cannabicum konferenciája ezen a csapásirányon halad tovább annak érdekében, hogy itthon is megtörténjen az áttörés és végre a magyar betegek is hozzájuthassanak a gyógyászati kannabisszal végezhető kezelésekhez.

Kardos Tamás

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.