Négy jel, hogy egyre nagyobb a baj az egészségügyben

Bármit is állít a kormány vagy harsog a propaganda, lassan tényleg mindenkinek van saját tapasztalata arról, hogy egyre katasztrofálisabb a magyar egészségügy helyzete. Akik megtehetik, menekülnek az állami egészségügyből. Ők súlyos tízezreket áldoznak a gyógyulásukra, miközben persze ugyanúgy fizetik a TB-jüket is. Akiknek pedig erre nem futja, imádkoznak, hogy még azelőtt sorra kerüljenek a várólistáról, mielőtt meghalnak.

Régóta tudjuk, hogy a rendszer omladozik, de mára szinte érthetetlen, miért nem dőlt még össze teljesen. A megmaradt orvosok és ápolók végtelenül túlterheltek, hiszen számos kollégájuk a jobb egzisztencia és munkakörülmények reményében már rég elhagyta az országot. Ezeket a problémákat már szinte unalomig ismerjük. Vannak viszont  új bizonyítékai is annak, hogy mekkora a baj. Ezekből szedtünk össze most négyet.

Lemondott az egészségügyért felelős államtitkár

A volt orvosigazgató Kásler Miklós miniszterként akkora lendülettel indított, hogy többen reménykedni kezdtek, hátha végre valami történik az egészségügyben. Ezt az is alátámasztotta, hogy Nagy Anikót nevezte ki államtitkárnak, aki szintén elismert kórházvezető volt. Mégis, alig négy hónap kellett ahhoz, hogy Nagy végletesen összevesszen a miniszterrel, és le is mondjon. Nem is csoda, hogy így tett, ha tényleg igaz, hogy Kásler sorozatosan átnyúlt a feje felett, a tudtán kívül lefejezte a gyógyszerészeti intézetet és beleszólt a Kardiológiai Intézetben kialakult krízisbe is – erről lásd lejjebb. Ehhez hasonlóan rövid karriert mindenesetre nagyítóval kell keresni az elmúlt évekből.

Ezek után vajon mennyire vehető komolyan, hogy pont Kásler tesz majd rendet a súlyos problémákkal küzdő egészségügyben, ha a fentiek mellett még a saját rendeleteit, szabályait sem tartja be?

Több mint egy hónapja csúszik a kórházi fertőzéses adatok kiadása

...És ezek még csak nem is azok a részletes adatok, amelyeknek a kiadásáért már jogerősen pert is nyertünk a minisztériummal szemben. Ha az EMMI nem húzná feleslegesen az időt, hogy az állampolgárok előtt tovább titkolózzon, már rég tudhatnánk, hogy áll a helyzet kórházankénti bontásban. De addig is, amíg ebben az ügyben dönt a Kúria, meg kellett volna ismernünk a 2017-es fertőzéses adatokat. Ezek olyan összegző adatok a fertőzésekről, amelyeket minden évben szeptember 1-ig kellene közzétenni. Tavaly „csak” húsz napot csúsztak, idén már több mint egy hónapot. Emiatt petíciót indítottunk, azzal a céllal, hogy átláthatóbbá tegyük az egészségügyet. Azt szeretnénk, hogy az egészségügyet tegyék a betegek számára is érthetővé, és a kormány fejezze be a titkolózást: tegye közzé az egészségügy egyik legsúlyosabb problémájáról, a kórházi fertőzésekről szóló adatokat.

 

Egy politikai döntés miatt emberek halhatnak meg a szívsebészeten

Kásler és Nagy kapcsolatának megromlásában is szerepet játszhatott Székely László ügye. Az ország egyik legelismertebb szívsebészét két hete rúgták ki, miután kiderült: külsős orvost hívott egy speciális operációhoz segítségül. Székely az egész országban egyedülálló szaktudással rendelkezik. Sajtóhírek szerint a miniszter személyesen tiltotta meg azt, hogy Székelyt legalább ne azonnali hatállyal rúgják ki a Kardiológiai Intézetből. Emiatt egy másik kórházban praktizáló beugró orvos végez műtéteket, az eddigi 2-3 műtét helyett hetente csak egy alkalommal. Borítékolható volt, hogy emiatt nem fogják tudni ellátni az életmentő műtétre váró betegeket, de úgy látszik, a politikai szempont fontosabb volt. Sőt: már emberéletet is követelt Kásler politikai játszmája, a hírek szerint egy beteg szervezete feladta a küzdelmet, és nem tudta kivárni, amíg sorra kerül.

Teljes kórházi osztályok, igazgatók lemondása

Egy hónapja az ajkai kórház teljes intenzív osztálya mondott fel, két napja pedig a Honvédkórház orvosigazgatója jelentette be lemondását. Pontosan nem tudhatjuk, hogy ezeknek a lemondásoknak a hátterében mi áll, de azért gyanítható, hogy szerepet játszik bennük a túlterheltség és a munkakörülmények tarthatatlansága. Egy-egy ilyen esetet el lehet sikálni egy gyors béremeléssel, vagy új munkaeszközök ötletszerű beszerzésével, de ettől az összkép nem fog számottevően javulni. Amíg a kormány és a területért felelős minisztérium nem veszi komolyan, hogy az egészségügy válságának rendszerszintű megoldását nem lehet tovább halogatni, addig felkészülhetünk arra, hogy egyre sűrűbben állnak majd fel teljes kórházi osztályok, vagy igazgatók. És egyre inkább látszik: immár nincs, aki betöltse a helyükön keletkező űrt.

Ha a politika magától nem látja be, hogy halaszthatatlan feladata van a magyar egészségügy problémáinak megoldásával, akkor nekünk, aktív állampolgároknak kell azért tennünk, hogy ez mégis megtörténjen.

Ha aláírod a petíciónkat, együtt megmutathatjuk, mennyire fontosnak tartjuk az érthető, átlátható egészségügyet. Van, aki azt mondja, hogy a petíció aláírása önmagában nem elég, de szerintünk ez egy fontos lépés afelé, hogy jelezzük: sokan vagyunk, akik azt szeretnék, hogy felnőttként kezeljenek és biztonságban érezhessük magunkat azokban a helyzetekben, amikor a legkiszolgáltatottabbak vagyunk.

Mi ezért dolgozunk továbbra is. Ha segíteni szeretnél nekünk ebben, a petíció aláírása mellett itt mindent megtudhatsz arról, hogyan támogathatod a munkánkat.

Asbóth Márton- Szeles András

Photo by Jon Butterworth on Unsplash