Tüntetés, Kossuth tér, szabadság

Ezen a héten több alkalommal kerestek  meg minket Szabad Egyetem tüntetést szervező diákok amiatt, hogy pontosan hogyan tiltakozhatnak a CEU elüldözése, bizonyos egyetemi szakok megszüntetése, a felsőoktatás privatizálása és általában az egyre kevesebbek számára elérhető és egyre inkább a világtól lemaradva teljesítő magyar felsőoktatással kapcsolatban. A tiltakozás november 24-e óta tart a Kossuth téren és a tervek szerint holnap este ér véget. Személyesen én is sok jogsegélyt nyújtottam a diákoknak, így meghívtak, hogy vegyek részt a tegnapi programokon. Rég érezetem ennyire jól magam bármilyen tiltakozó akción.

Este hat körül érkeztem meg a Kossuth térre. Már a látvány is egészen felszabadító volt. A teljesen ridegre és üresre átépített, reprezentációs célra kialakított Kossuth téren élet volt! Sátrak állnak a Parlament előtt, ahol egy-két tucatnyi fiatal lézeng. Beszélgetnek, teáznak, gondolkodnak azon, hogyan élhetnénk együtt egy jobb és szabadabb országban. Ennél már csak az volt meglepőbb, amikor a Hogyan védjük a keresztény kultúrát című kerekasztal beszélgetésről körülbelül 20-30 középkorú ember jött ki egy sátorból Iványi Gábor társaságában arról beszélgetve, hogy vajon mik lennének Jézus válaszai a napjainkban felmerülő etikai kérdésekre.

A keresztény kultúráról szóló beszélgetés után Tamás Gáspár Miklós szemináriuma kezdődött arról, hogy mennyire elidegenít a kapitalista rendszer és mennyire nehéz úgy embernek maradni, hogy valójában nem (vagy csak alig) kapcsolódunk egymáshoz, a zenéhez, a szeretteinkhez és a közös ügyeinkhez.


A legerősebb élményt azonban az este 10-kor kezdődő Szabad Diszkó, Szabad Egyetem című program jelentette. A téren lévő pár tucatnyi fiatal az egyik sátorban összerakott dj pult körül kezdett táncolni. Máshogyan mondva, a gyűlésen résztvevők a hatalom szimbólumának számító Kossuth téren zenével és tánccal fejezték ki a szabadság iránti vágyukat, illetve zenében és táncban oldották fel azt a feszültséget, amit egy represszív rendszer okoz.

Szabadság volt, jó érzés volt, háttérben a Parlamenttel. A mínusz 5 fok láthatólag csak kevéssé zavarta meg a hangulatot. Az adományokból finanszírozott hőgombák alatt lehetett csak a téren lógni és beszélgetni, de az akkorra már száz fő körülire nőtt tömeget inkább a tánc érdekelte.

Tizenegy körül megjelent a rendőrség a diszkó sátorban és kérték a dj-t, hogy vegye lejjebb a hangerőt. Ezen a ponton a szervezők ismét jogsegély kérdést fogalmaztak meg: vajon szabályszerűen intézkedik-e a rendőrség. A válasz egyértelműen igen. A téren lakók magánszférájának (álmának) védelme érdekében arányos korlátozást jelent, hogy a zenét egy picit halkabbra vetetik. Ez amúgy a közös véleménykifejezés szabadságát nem nagyon befolyásolta. A tánc akadály nélkül ment tovább. Nagy öröm volt hallani, amikor az egyik intézkedő rendőr odaszólt a másiknak: “Te, nem maradunk inkább?” Persze, hogy jobb egy fűtött sátorban táncoló fiatalok között, mint kint állni a hidegben.

Ilyen egy szabad ország. Tüntetni szabadon lehet, táncolni szabadon lehet, a hatóságok ebbe csak a mások védelme érdekében szükséges és arányos mértékben avatkoznak be, ráadásul türelemmel és a tüntetők érdekeit is figyelembe véve.

Szervezzetek tüntetéseket, érezzétek jól magatokat és ha kell segítség, bátran forduljatok hozzánk, mert csak akkor érezhetjük jól magunkat, ha szabadok vagyunk, ha minél több szabadságot teremtünk magunknak és közösségünknek is!

A Kossuth téri tiltakozás ma és holnap is folytatódik. Menjetek, fejezzétek ki a véleményeteket a magyar kormány oktatási és kutatási szabadságot korlátozó intézkedéseivel kapcsolatban. És ami még fontosabb, legyetek szabadok és érezzétek jól magatokat! Ez a rendszer valódi alternatívája.

Szabó Attila

Photo credit: Elettra Repetto

Vasárnapig újra él forródrótunk, hogy jogi tanácsokkal segítsük a tudomány és oktatás szabadságáért tüntetőket a Kossuth téren. Ha jogi kérdésben segítségre lenne szükségetek, a +36 30 722 33 56-os számon értek el minket. Ha neked is fontos, hogy legyen kihez fordulnia a tüntetőknek, támogasd a munkánkat: https://tasz.hu/tamogatas