Hogyan ne kövess el szabálysértést, bűncselekményt a tüntetések során?

 

Erre a 12 pontra figyelj, ha nem szeretnél szabálysértést vagy bűncselekményt elkövetni egy tüntetésen. 

1. Elindult a tömeg valamerre, én mentem utánuk, és ráléptem az útra, ez baj?

Önmagában ez nem baj. A tüntetések során a közterületeket igénybe lehet venni vonulás céljára, sőt, még észszerű keretek között el is lehet azokat foglalni - pl. rövid időre meg lehet állni az úton, hídon, míg a tömeg hátramaradt része felzárkózik. Ha emiatt eljárást indítanának ellened, az szinte biztos, hogy vitatható lenne. Ha ilyen eljárás indulna ellened, keresd a TASZ-t a jogsegely@tasz.hu címen.

2. Bejelentették, hogy vége a tüntetésnek, de a tömeg mégis elindult valahova. Mi bajom lehet, ha velük tartok?

Mivel ilyenkor  egy spontán tüntetés veszi kezdetét, ami az uralkodó jogi álláspont szerint szintén a gyülekezési szabadság védelme alatt áll, semmi: a rendőrség biztosítani fogja a menetet, téged pedig nem vonhatnak jogszerűen felelősségre azért, mert velük tartasz. Számtalan ilyen eset volt az utóbbi hetekben, hónapokban.

3. Rádobhatom a nálam lévő műanyag palackot, üres sörösüveget, petárdát a rendőrre?

Nem, semmiképpen! Amellett, hogy egy üveg vagy egy robbanószer akár súlyos sérüléseket is okozhat, ez hivatalos személy elleni erőszaknak minősül. Ez súlyos bűncselekmény, különösen, ha csoportosan követik el. Petárdát egyébként is tilos magadnál tartani - ehhez nem is lehet jogszerűen hozzájutni. A üres műanyag palack ugyan nem tud sérülést okozni (vagy csak egészen extrém esetben), de nem is ezen múlik a megítélés: a lényeg, hogy ez is egy erőszakos cselekmény, tehát akár hivatalos személy elleni erőszak miatt felelsz, ha semmi sérülést nem okozol.

4. Rendben, akkor maradok a rendőrök lökdösésénél, a sorfalnak nyomulással.

Ezt se tedd, ez ugyanúgy hivatalos személy elleni erőszaknak minősül, még akkor is, ha nem okozol sérülést!

5. Értem, akkor majd viszek füstgyertyát és meggyújtom, az legalább jól néz ki és legális.

Rendben, de óvatosan.Többféle kategóriájú füstgyertya létezik: a P1. kategóriába tartoznak azok, amelyeket egyszeri használatra elegendő mennyiségben nagykorú személy engedély nélkül magánál tarthat és használhat. Egyrészt ezeket se dobáld senki felé, másrészt tarsd be a használati utasításban foglaltakat, tehát pl. ha szükséges, használat után öntsd le vízzel az eszközt, és közben ne állj nagyon közel senkihez! Elképzelhető, hogy szabálysértési eljárást indítanak emiatt veled szemben, de véleményünk szerint ha az eszköz veszélytelen és betartottad a használati utasítást, akkor ez egy véleménynyilvánítási eszköz. Ha ilyen eljárás indulna ellened, keress minket a jogsegely@tasz.hu címen.

6. Borzasztó hideg van éjjelente, belefér, ha tüzet rakunk valahol?

A tűzgyújtásnak is megvannak a maga feltételei, és egy tüntetés közepén ez egészen biztosan veszélyes lenne, ne kísérletezz ezzel.

7. Nagyon felhúztam magam, néha úgy belerúgnék egy kukába, felborítanék egy virágládát, kitépnék a helyéről egy padot, KRESZ-táblát.

Ezt hívják garázdaságnak vagy rongálásnak, amik szintén bűncselekmények, és ha többen követitek el, akkor csoportos elkövetésért feleltek. Ez nem véleménynyilvánítás.

8. Na jó, de skandálni, ordítani azért még csak lehet?

Persze, hiszen erről szól a tüntetés, a szabad véleménynyilvánításról. Vigyél magaddal táblát, zászlót, transzparenst, fejezd ki bátran a véleményed, akármilyen kemény szavakkal és hangerővel. Vihetsz magaddal megafont, hangfalat, bármit, ami felerősíti a hangod.

9. Lefújhatom a rendőröket vagy ellentüntetőket gázsprével vagy paprikasprével?

Felejtsd el! Ha ezt rendőrrel teszed, akkor hivatalos személy elleni erőszak miatt fogsz felelni, ha pedig ellentüntetővel, akkor a gyülekezési szabadságot sérted meg, ami szintén bűncselekmény. Az ellentüntetőknek pont ugyanannyira joga van a tüntetéshez, mint neked. Persze kifejezheted a véleményed velük szemben, de maradj a jogszerűség határain belül.

10. És mi van, ha behatolok egy középületbe vagy csak bedobom az ablakát?

Ez is bűncselekmény, de minimum szabálysértés: ha bedobod az épület ablakát, azzal kárt okozol. A behatolás megítélése attól függ, hogy milyen épületről van szó, de ez nem tekinthető jogszerűnek. Az épület elé leülni, annak forgalmát blokkolni viszont a polgári engedetlenség része, melyről itt olvashatsz.

11. Szeretnék feliratokat elhelyezni valahol, földön, épületen, szerintem így jut el az üzenet sok emberhez!

A TASZ szerint ez nem minősül rongálásnak, mivel ez nem veszélyes a társadalomra és politikai véleményt fejezel ki vele. Azért óvatosan: használj lemosható (vízbázisú) festéket, hogy nagyobb munka és költség nélkül el lehessen távolítani a feliratot, ábrát. Arra is figyelj, hogy olyan üzenetet írj fel (lehetőleg olyan, szimbolikus helyre) ami valóban politikai vélemény kifejezése. Ha egészen biztosra akarsz menni, akkor írj krétával az aszfaltra, kövezetre, ez vitán felül jogszerű - iskolásokat sem vesznek őrizetbe ezért - bár azért ezalól is van kivétel, de nem valószínű, hogy eljárásra számíthatsz miatta.

12. Mit tehetek, ha el akar vinni a rendőr?

A rendőri intézkedéssel szemben - kivéve, ha egyértelműen és azonnal felismerhető, hogy az jogszerűtlen, de ez nagyon ritka - nem tanúsíthatsz ellenállást. Maradhatsz viszont teljesen passzív: ebben az esetben több rendőr fog majd felemelni, és úgy elszállítani. Önmagában ez nem jogszerűtlen a részedről. Mindig legyen nálad valamilyen fényképes azonosító igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél), mert a rendőri intézkedés során szükség lesz erre.

Ha pedig még többet szeretnél tudni a jogaidról a tüntetések közben, olvasd el részletesebb útmutatónkat is. 

Kaputa Júlia- Döbrentey Dániel