Központi utasításra válaszolták ugyanazt a kórházak – egyikük azonban őszinte levelet is küldött

Nemrég írtuk meg, hogy az év elején körlevélben érdeklődtünk a kórházaknál arról, hogy sikerül-e betartaniuk a kórházi fertőzések visszaszorításáról szóló tavaly októberi rendeletet. A visszajelzések azonban olyasmire is rávilágítottak, amire eredetileg nem számítottunk: az állami kórházak nem nyilatkozhatnak szabadon, hanem központilag felügyelik a kommunikációjukat. Egy különösen abszurd esetben az egyik kórház előbb őszinte választ küldött a kérdésünkre – majd egy nap elteltével elküldte az előírt sablonválaszt is.

Régóta küzdünk azért, hogy a kormány tegye átláthatóvá az egészségügyet, így többek között határozottan lépjen fel a kórházi fertőzésekkel szemben is. Ezért üdvözöltük, amikor tavaly októberben végre életbe lépett az a rendelet, amely előírja, hogy a kórházak helyezzenek ki kézfertőtlenítőszer-adagolókat a forgalmasabb pontjaikon. Szerettük volna ellenőrizni, hogy a rendeletet tényleg végrehajtják-e, ezért még januárban megkérdeztük a kórházakat arról, beszerezték-e az adagolókat, erre kaptak-e pénzt, illetve, hogy kinevezték-e a fertőzésmegelőzéssel foglalkozó, úgynevezett infekciókontroll-kapcsolattartókat.

A válaszokból kiderült, hogy az adagolókat szinte mindenhol beszerezték és üzemeltetik is a kórházak, ezt azonban többnyire a saját költségvetésből tették meg, mert a minisztérium nem gondoskodott többlettámogatásról, ami fedezhette volna a kiadásokat. (Arról, hogy mire jutottunk még a vizsgálódásunk során, lásd előző posztunkat ITT!)

A kérdéseinkre érkezett válaszok közül ugyanakkor nem mind volt egyformán informatív. Néhány nap elteltével ugyanis azt figyeltük meg, hogy a közvetlenül állami fenntartású kórházak közül az első néhány válaszadó még érdemben foglalkozott a kérdéseinkkel, a többi helyről viszont már egy egységes, szóról szóra megegyező sablonválaszt küldtek nekünk. Egészen pontosan ezt:

„Érdeklődésére az alábbiakat válaszolom.

Intézményünkben sor került a 2018. október 1-től hatályos új előírások teljesítésére.

Biztosítottak az anyagi források a rendelet előírásainak teljesítése érdekében.

Az intézmény osztályaira kineveztük az infekciókontroll-kapcsolattartókat.

Kérem válaszom elfogadását!”

A 94 állami kórház közül eleve csak 56-tól kaptunk bármilyen reakciót, és ezek közül is 43-an a fenti, érdemi információt nem tartalmazó szöveget küldték el.

Úgy sejtjük, hogy január 9-én vagy 10-én érkezhetett meg a központi utasítás arról, mit szabad válaszolni a kérdéseinkre, ugyanis akadt egy kórház, amelyik 9-én még hosszú, barátságos és érdemi válaszlevélben reagált nekünk, majd 10-én elküldte a fent idézett sablonválaszt is. Az őszinte válaszában természetesen ez a kórház is megírta, hogy a fertőtlenítőszert a saját költségvetéséből biztosítja, ami egybevág a többi őszintén válaszoló kórház beszámolójával is.

Pont ettől lesz az egész jelenség igazán elszomorító. A fenti eset a bizonyíték arra, hogy legalább egy kórház akadt, amelyik a szakmai meggyőződése ellenére küldött el egy félrevezető sablonválaszt, mert központilag erre utasították. Ki tudja, hány ilyen intézmény lehetett még.

Ha egyetértesz azzal, hogy az egészségügynek átláthatónak kell lennie, írd alá petíciónkat ITT!

 

Remport Ádám

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.