Ha ezeket betartanák, akkor beszélhetnék szabad választásokról

Emlékszel a gyorsan fel- majd eltűnő kamupártokra? Az ellenzéki pártok gyanús számvevőszéki vizsgálatára? Téged is felháborít, hogy egy külföldön élő honfitársunknak egész napos program a szavazás? Elkészült a 2018-as évről szóló választási monitoring jelentésünk. A problémák világosak: 92 ajánlást tettünk az Országgyűlésnek, a választási bizottságoknak, a Nemzeti Választási Irodának és más állami szerveknek. Álljon itt néhány példa, ami igazolja, hogy szükség van a változásra.

A jelentésben azt írjuk, hogy “[vég]következtetésünk nem lehet más: az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásán nem voltak adottak a szabad és tisztességes választás feltételei Magyarországon. Pártállásától, politikai nézeteitől függetlenül egyetlen olyan országgyűlés, kormány sem mondhatja magáénak megalapozott kételyek nélkül a választópolgárok többségének támogatását, amelyik nem szabad és tisztességes választások útján nyerte el megbízását. Éppen ezért a TASZ szilárd meggyőződése, hogy minden politikai szereplő alapvető érdeke — párthovatartozására, politikai meggyőződésére tekintet nélkül — a szabad és tisztességes választások feltételeinek helyreállítása.”

Azért, hogy helyreálljon a választások tisztasága, többek között a következő ajánlásokat tettük:

 

  • A jogalkotó alkosson olyan szabályozást, mely megszünteti a jogellenes megkülönböztetést a magyarországi lakcímmel rendelkező és a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok között a szavazat leadásának módjában. Vagyis ne fordulhasson elő, hogy a választás napján külföldön tartózkodó polgárok egy része könnyen és olcsón szavazhat levélben, míg másoknak időt és pénzt nem sajnálva el kell utazniuk a külképviseletre, hogy leadhassák a szavazatukatEbben a videóban is rámutattunk arra, hogy miért alapjogsértő a jelenlegi szabályozás, de a véleményünket itt is leírtuk. A harcot nem adjuk fel, most az Alkotmánybíróságon támadjuk a diszkriminatív európai parlamenti levélszavazást.
  • Szüntessék meg a többes ajánlás rendszerét; a jövőben kizárólag egy egyéni választókerületi-jelöltet ajánlhasson egy választópolgár. Álljon tehát vissza a 2014-et megelőző állapot. A jelenlegi szabályozás hatása a kamupártok elburjánzása és a személyes adatokkal való visszaélés. A jogalkotó nem tehet úgy, mintha ez a rendszer működőképes lenne!
  • Legyen átlátható és nyilvános, hogy mi alapján ellenőrzi az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a pártok gazdálkodását! Tavalyi elemzésünkben részletesen kimutattuk, hogy miért súlyosan problémás több szempontból is az ÁSZ eljárása. Az ÁSZ sajnos idén sem hagyott fel a gyakorlatával és továbbra sincs hova fordulniuk azoknak a pártoknak jogorvoslatért, amelyek ellen eljárás indult.
  • A lakcímnyilvántartó tegye közzé azokat az adatokat, amelyek alapján látható, mely településeken mikor és milyen ütemben bővült a választásra jogosult lakosság. Erre azért van szükség, hogy kiderülhessen, hová jelentettek be korábban magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárokat, akik így nem csak pártlistára, de egyéni választókerületi jelöltre is szavazhattak. Ha ezt az állami szervek maguktól a jogbiztonság és átláthatóság érdekében nem teszik meg, akkor mi következetesen ki fogjuk perelni az adatokat tőlük!
  • A Nemzeti Választási Irodának (NVI) tájékoztatót kell készítenie a bentlakásos intézményeknek arról, hogy az ott tartózkodó személyek választójog-gyakorlását hogyan segíthetik jogszerűen, és mi az, amit semmiképpen sem tehetnek.  A választási jogsegély-szolgálatunk több típusú választási csalást is tapasztalt. Ezek közül az egyik nagyon fontos, hogy több bentlakásos szociális intézményből jeleztek komoly gondokat a bent lakó idős választópolgárok hozzátartozói, ami sértette az érintettek jogait és választási csalások gyanúját veti fel. A rendőrség mellett az NVI is tehet azért, hogy a helyzet javuljon.

 

Ezek mellett még 87 másik ajánlásunk vár arra, hogy a jogalkotó vagy az állami szervek megfogadják. Természetesen nem vagyunk naívak: nem hisszük, hogy a jogalkotó rövid távú érdeke a rendszer javítása. Azonban azt gondoljuk, hogy az észrevételeink és gondolataink hozzátehetnek ahhoz, hogy hosszú távon helyreállítható legyen a demokrácia és a jogállam Magyarországon. Mi addig is mindent meg fogunk tenni a tiszta és tisztességes választásokért!

Szabó Attila

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.