Sérti az emberi méltóságot, ha a rendőrök figyelmeztetés nélkül alkalmaznak könnygázt egy tüntetésen

A Független Rendészeti Panasztesület szerint szabálytalanul járt el a rendőrség, amikor a “rabszolgatörvény” elfogadása utáni tüntetésen nem figyelmeztette a tömeget a könnygázra. Azt is kiderítettük, mennyire veszélyes az egészségre az a fajta könnygáz, amit a rendőrök békés tüntetőkre is ráfújtak decemberben. 


A tavaly év végi tüntetéshullám idején többször is felhívtuk a figyelmet arra, hogy jogellenes, ha a rendőrség nem figyelmezteti a tüntetőket a kényszerítő eszközök használatára. Többször előfordult ugyanis, hogy a demonstrálók egy része agresszívvé vált, amire a rendőrség könnygázzal válaszolt. Ezzel a legnagyobb probléma az volt, hogy ez sokszor felszólítás nélkül történt. Így sem azok, akik jogsértést követtek el, sem a békés tüntetők nem kaptak esélyt arra, hogy megússzák a veszélyes könnygázt.

A Független Rendészeti Panasztestület egy ügyfelünk panasza nyomán most megállapította, hogy tavaly december 12-én, a “rabszolgatörvény” elfogadása utáni tüntetésen a rendőrség szabálytalanul járt el, amikor nem figyelmeztette a tömeget a könnygáz használatára. Igaz, hogy a tüntetők egy része erőszakossá vált, ügyfelünk azonban teljesen békés maradt, ennek ellenére ő is bőségesen kapott a könnygázból. Az FRPT szerint a rendőrségnek jól hallhatóan figyelmeztetnie kellett volna a tüntetőket arra, hogy kényszerítő eszközt fog használni, de ez elmaradt. A rendőrség arra hivatkozott, hogy a tüntetés helyszínére nem tudtak volna behajtani a hangosbeszélőkkel felszerelt járművel, ezért maradt el a hangszórós figyelmeztetés. A panasztestület azonban kimondta, hogy nagy létszámú, kifejezetten zajos tüntetésen sem lehet technikai nehézségekre hivatkozni a felszólítás elmaradása miatt. 

Az FRPT megállapította, hogy súlyos alapjog-sérelem történt: békésen tüntető ügyfelünknek sérült az emberi méltósághoz fűződő joga, mikor lefújták könnygázzal. Az FPRT állásfoglalásának legfontosabb része:

Miért veszélyes a könnygáz?

A könnygáz (szakzsargonnal élve: ingerlőgáz vagy könnyfakasztó gáz) - bár hatása optimális esetben viszonylag rövid idő alatt elmúlik - korántsem teljesen veszélytelen. Erre mutat rá az INCLO nevű szabadságjogi szervezet elemzése és a TASZ által benyújtott közérdekű adatigénylés eredménye is. Az INCLO összefoglalója szerint a könnygáz sérüléseket - pl. égési sérülések, szaruhártya-szakadás - okozhat a szemen, sőt, szélsőséges esetben akár légzésleállást is. A bőrtünetek az enyhe bőrpírtől a felhólyagosodásig terjedhetnek, a kémiai irritánsok pedig hatással vannak a szív- és érrendszerre, a gyomornyálkahártyára és a pszichés állapotra is. Bár a tudományos adatok itt még elég bizonytalanok, egyes kutatások a várandós nőket intik fokozott figyelemre, mivel a nagy mennyiségű könnygáz károsíthatja a magzatot és akár vetélést is okozhat. 

Nem sokkal megnyugtatóbb az adatigénylésünkre adott válaszokból kirajzolódó kép sem. A rendőrséget arról kérdeztük, hogy milyen típusú gázokat használtak tavaly december 14-én, mivel egy korábban itthon nem látott, a sajtó szerint orosz gyártmányú gázhabot is használt ekkor a rendőrség. Az is érdekelt minket, hogy a bevetett gázoknak milyen egészségügyi hatása van. A Készenléti Rendőrség példaértékűen válaszolta meg az adatigénylésünket. Elküldték az alkalmazott gázok ún. biztonsági adatlapjait, melyeket közérdekű adat jellegükre tekinttel közzé is teszünk (1, 2, 3, 4). A magyar és amerikai gyártású gázokról az alábbiakat tartalmazzák az adatlapok:

Miért van szükség figyelmeztetésre?

A kényszerítő eszközök használatát megelőző figyelmeztetés megkövetelése semmiképpen sem céltalan jogászkodás. Mivel a rendőrség a nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint is veszélyes eszközökkel dolgozik, mindenképpen elvárható, hogy a tüntetéseken résztvevők még azelőtt el tudják hagyni a demonstráció területét, ha akarják, hogy könnygázt kapnának az arcukba. Különösen igaz ez azokra, akik békés tüntetőként, egyszerű érdeklődőként vagy akár a sajtó munkatársaként vannak jelen, de ez a védelem mindenkit megillet. 

Persze, mondhatnánk, hogy aki részt vesz egy erőszakossá váló tüntetésen, az számítson a könnygázra. Ez az érvelés azonban nem számol azzal, hogy egy nagy tüntetés békés résztvevője csak úgy tudhatja meg, hogy agresszívvá vált a demonstráció, ha a rendőrség tájékoztatja erről. Csak ezzel válik mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy a területet el kell hagynia, mert különben veszélynek teszi ki magát.

Reméljük, hogy a jövőben minél kevesebbszer lesz szükség a könnygáz használatára, ha pedig mégis erre kerül a sor, a rendőrség tájékoztatja majd a tüntetőket. A tapasztalatok szerint december második felében már vittek magukkal hangosbeszélőt a rendőrök, és ha nem is mindig érthetően, de megpróbáltak kommunikálni a tömeggel. 

A TASZ mindig kiállt azok mellett, akiket tüntetésen való részvételükkel összefüggésben jogsérelem ért. Ha tüntetőként jogsérelem ér, vagy a gyülekezési joggal kapcsolatos kérdésed van, fordulj jogsegély-szolgálatunkhoz!  

Döbrentey Dániel