Nagycsoport helyett iskolába küldenének középsős ovisokat

Szürreális helyzeteket teremt, hogy az új szabályozás értelmében iskolába kell menniük azoknak a gyerekeknek, akik jövő augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. Mi van azokkal, akik ötévesen járnak középső csoportba, és úgy fogják elérni a hatéves kort, hogy nem voltak nagycsoportosok?

Sokat foglalkoztunk már, és még biztosan fogunk is foglalkozni a nyári módosítások nyomán megváltozó oktatási szabályokkal. Igyekszünk segíteni azoknak, akik (a magántanulóság helyébe lépő) egyéni munkarendet szeretnének kérni, és azoknak is, akik nem szeretnék, hogy már négyéves kortól kötelező legyen az óvodalátogatás a gyereküknek.

A legégetőbb azoknak a helyzete, akik azt szeretnék elkerülni, hogy a jövőre hatévessé váló gyereküknek kötelező legyen elkezdeni az iskolát. Ők ugyanis csak egy rendkívül szűk idősávban, január 1. és 15. között kérelmezhetik ezt, egy hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű eljárás keretében. Egy reményük lehet: ha már most kimondja a szakértői bizottság, hogy nem (lesz) iskolaérett a gyerekük, akkor be sem kell adni a kérelmet. Erről itt írtunk részletesen. Néhány gyerek viszont a középső csoport és az iskolakezdés közötti szürke zónában találhatja magát – róluk szól a mai posztunk.

Nincs szabály – még mindig

A törvény egyértelműen fogalmaz: aki a megadott határidőre eléri a hatéves kort, annak kötelező iskolába mennie. Csupán egyetlen kiskaput nyit, a szülő kérelmezési lehetőségét, ha szeretné még egy évig az oviban tartani a gyerekét.

Bármennyire is szürreális, az alapján, amit most tudunk, muszáj lesz beadni a kérelmet annak is, akinek még nem nagycsoportos a gyereke, mert a szabály kizárólag az életkor alapján állapítja meg az iskolakezdés időpontját. Hogy aztán ezzel a kérelemmel mit kezd az Oktatási Hivatal, azt egyelőre nem tudhatjuk.

Ugyanis az a helyzet, hogy bár már november közepe van, még mindig nincs meg a januártól alkalmazandó törvény részletszabályait tartalmazó rendelet. Minden, amit tudunk, csak az oktatási államtitkár informális közlésén alapul.

Szakértő elé küldik őket?

Az államtitkár a múlt héten azt közölte, hogy az Oktatási Hivatal minden megalapozottnak tartott kérelmet a szakértői bizottsághoz fog továbbítani. Ezek szerint érdemben nem az OH fog dönteni, mert a szakértői bizottság által megállapítottakra hagyatkozik majd.

Ha tényleg így lesz, az olyan szülőknek, akinek még csak a középső csoportot járta ki a gyerekük, nincs sok izgulni valójuk: az ő gyerekük még nyilvánvalóan nem iskolaérett. De lehetséges, hogy ennek ellenére iskolába küldik őket?

Veszélyben a kötelező óvodába járás egyetlen értelme?

Sokan nem értenek egyet azzal, hogy 5 (és jövőre már 4) éves kortól kötelező az óvodalátogatás – mi is közéjük tartozunk. Az Alkotmánybíróság is vizsgálta ezt a kérdést, és arra jutott, hogy a nagycsoportok fontos feladata az iskola előkészítése, ezért tehető kötelezővé a nagycsoportban való részvétel. Csakhogy azok a gyerekek, akik most középső csoportosak, de jövőre már hatévesek lesznek, épp ebből az iskolaelőkészítő évből maradnak ki.

Ha őket továbbengednék az iskolába, az egyúttal annak a beismerése is lenne, hogy az iskolaelőkészítő év minden további nélkül elhagyható, az iskola megkezdéséhez nem szükséges a nagycsoportos évben való részvétel. Ez a kötelező óvodalátogatás előírásának egész érvrendszerét aláásná.

És ha valaki nem nyújtja be a kérelmet?

Az viszont, hogy a 6 évessé váló gyereket ne engedjék tovább automatikusan az iskolába, csak akkor lehetséges, ha a szülő benyújta a felmentés iránti kérelmet. Arra azonban egyáltalán nincs válasz, hogy mi lesz akkor, ha egy ilyen helyzetben lévő szülő elmulasztja ezt megtenni. Az alapján, amit eddig tudunk, az ilyen gyerek 2020 szeptemberében bizony iskolába fog menni.

Égetően fontos lenne, hogy végre nyilvánosságra hozzák a felmentés részletszabályait tartalmazó rendeletet – amiről ráadásul úgy tudni, hogy már készen is áll.

Amíg ez nem történik meg, mindenkinek csak azt tudjuk javasolni, hogy ha fel szeretné mentetni a gyerekét a jövő szeptemberi iskolakezdés alól, most vigye el iskolaérettségi vizsgálatra.

Várjuk a kérdéseket és visszajelzéseket

Rengetegen írtatok nekünk az utóbbi időben – köszönjük! Szép számmal kaptunk visszajelzéseket szakemberektől, érintettektől arról, hogy ki hogyan próbál együttélni az új szabályokkal. Ezek nagyon fontosak a számunkra, mert segítenek felmérni a helyi gyakorlatokat és így tudunk tanácsot adni a hozzánk fordulóknak.

És sok konkrét segítséget kérő megkeresés is érkezett, mindenkinek igyekszünk hasznos válaszokat adni. Keressétek a jogsegélyszolgálatunkat a tasz@tasz.hu-n! Ne hagyjátok, hogy államosítsák a gyerekeiteket, cselekedjetek most!

(Illusztráció: Sam Karanja / Pixabay)