Így akadályozzák a képviselők munkáját Üllőn

Elzárhatja-e az önkormányzat szerződéseit, gazdasági kimutatásait a polgármesteri hivatal a képviselőtestület tagjai elől? Szerintünk nem, hiszen a képviselőtestület maga az önkormányzat. Olyan ez, mintha egy cég irodavezetője azt mondaná az igazgatótanács tagjainak, hogy nem ismerhetik meg az előző év nyereségéről szóló iratokat. Üllőn azonban mégis ez történt. A Kormányhivatalhoz fordultunk, hogy megszűnjön a törvénytelen gyakorlat.

Fricsovszky-Tóth Péter, az Üllő Te Vagy önkormányzati képviselője számolt be nekünk arról, hogy milyen nehéz helyzetben vannak az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők, ha alaposan meg akarják ismerni az általuk irányított önkormányzat hivatalának munkáját. Készítettünk számára egy kormányhivatalnak szóló panaszbeadványt. Ebben a blogposztban elérhetővé tesszük ennek általánosított változatát, hogy minden önkormányzati képviselő használhassa, aki hasonló akadályba ütközik munkája során.  

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idén ellenőrizte az üllői önkormányzat működését. Az október 25-én nyilvánosságra hozott ÁSZ anyagban az szerepel, hogy „Üllő Város Önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű, így nem volt biztosított a közpénzfelhasználás szabályossága és a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodás.” Az ellenőrzés során az ÁSZ adatokat és információkat kért be az üllői önkormányzattól. Fricsovszky-Tóth Péter önkormányzati képviselőként szerette volna áttekinteni az ÁSZ számára átadott iratokat, de a város jegyzője először szóban, azt követően pedig írásban arról tájékoztatta őt, hogy korlátlan iratbetekintési joggal nem rendelkezik, így pedig az iratokba nem tekinthet be. A jegyző arról is tájékoztatta, hogy a kérését közérdekű adatigénylésként kezeli, de azt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalásának beszerzéséig nem teljesíti. Ennek a megoldásnak semmilyen jogi alapja nincsen.  

Annak érdekében, hogy az önkormányzati képviselő a munkáját megalapozottan és felelősségteljesen végezhesse, elkerülhetetlen, hogy az önkormányzatra vonatkozó minden adatot megismerhessen, hiszen ezek alapján tudja például értékelni a hivatal dolgozóinak munkáját és így érvényesül az önkormányzatban a népképviselet elve.  

Az iratbetekintés megtagadása súlyosan akadályozza a hozzánk forduló önkormányzati képviselőt abban, hogy a munkáját felelősségteljesen végezhesse. Készítettünk neki egy panaszt, hogy a helyzet megváltozzon. Ennek a panasznak egy általános változata innen letölthető. Reméljük, hogy minden képviselő használni fogja ezt, akit az Üllő Te Vagy képviselőjéhez hasonlóan akadályoznak a munkájában.