Rendkívüli helyzetben is figyelünk a jogaidra

A koronavírus miatt szerdán veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, és több korlátozó intézkedést is bejelentett. Azonban ilyen rendkívüli helyzetek idején is vannak jogaink, ezért nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy mi az, ami indokolt jogkorlátozás az állam részéről, és mi az, ami már túllép ezen. A folyamatosan frissülő tasz.hu/koronavirus oldalon már több tájékoztató anyagot közzétettünk, egyebek mellett arról, hogy milyen jogaik és kötelességeik vannak azoknak, akiket elkülönítenek.


Álláspontunk szerint a szerdán bejelentett intézkedésekhez önmagukban nem volt szükség veszélyhelyzet kihirdetésére, mert az egészségügyi törvény a rendes jogrendben is lehetőséget ad például rendezvények megtiltására, vagy a személyforgalom korlátozására járvány esetén, de azt természetesen nem tudhatjuk, hogy a későbbiekben milyen intézkedésekre lesz szükség. Bár egyelőre a kormány nem látja indokoltnak az iskolák bezárását sem, Gulyás Gergely szavaival ellentétben a bölcsődék és óvodák esetleges bezárásáról is a kormánynak kell intézkednie annak ellenére is, hogy nem ő a fenntartó.

Mint arra többször felhívtuk a figyelmet, a járvány elleni intézkedések korlátozhatják az egyén szabadságát, a törvények által meghatározott módon. A veszélyhelyzet kihirdetése gyors és hatékony döntéshozatalt tesz lehetővé, de vissza is lehet élni vele. A következő időszakban ezért figyelni fogjuk a meghozott rendeleteket, és azonnal felhívjuk rá a figyelmet, ha azok indokolatlanul sértenék a szabadságjogokat. Arra is felhívjuk a figyelmet, hogy bár jelenleg – a világjárvány természetéből adódóan – az ismert hazai betegek nagyobb része külföldi, ez nem ad okot idegenellenes megnyilvánulásokra, és a helyzet higgadt kezelését nem segíti, hogy a kormány „a járványügyi hatósággal együtt nem működő irániak” kitoloncolásával fenyeget Facebook-oldalán. Újra felhívjuk az állami tisztségviselők figyelmét, hogy a közbizalmat az biztosítja, ha minden újságírói kérdésre együttműködő hangnemben válaszolnak és a titkolózásnak még a látszatát is elkerülik.

Emailben nyújtunk jogsegélyt azoknak, akiknek jogi kérdéseik vannak a koronavírus elleni állami intézkedésekkel kapcsolatban, és eddig megjelent tájékoztató anyagainkban nem találtak választ. Ezeket a jogsegely@tasz.hu címre várjuk. A járványügyi intézkedésekről készült általános tájékoztató anyagunk pedig angolul is elérhető.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.