Az önkényre a rendkívüli helyzet sem ad felhatalmazást

Most, hogy a polgárok életét közvetlenül érintő döntéseket egyik napról a másikra, a Parlamentben még utólag sem megvitatható módon fogják meghozni, a szabadságot védő munkára minden korábbinál nagyobb szükség lesz.

Egyetértünk azzal, hogy veszélyhelyzet idején, a járvány hatásainak enyhítése érdekében nincs idő kivárni a törvényalkotás szokott menetét. Azt azonban semmi nem indokolja, hogy az Országgyűlés ne dönthessen időről időre arról, szükség van-e még a különleges intézkedésekre. Ugyan ma átment a Parlamentben a koronavírus-törvény, de még ez a biankó felhatalmazás sem jelenti azt, hogy a kormány megsértheti az alkotmányos kereteket. A TASZ, ahogy eddig, a továbbiakban is figyelemmel kíséri a hatalomgyakorlást. A különleges felhatalmazásra tekintettel mostantól arra fogunk koncentrálni, hogy a kormány szigorúan arra használhassa a példátlan felhatalmazást, amire az szól. Az önkényes döntéseket ezt követően sem hagyjuk annyiban. Az összes rendelkezésünkre álló eszközzel fel fogunk lépni a szükségtelen jogkorlátozások ellen.

Azért dolgozunk, hogy senki sem érezze magát elveszettnek ebben a példátlan helyzetben. A kezdetektől minden erőnkkel azon vagyunk, hogy szakértelmünkkel ott segíthessünk, ahol a legnagyobb szükség van ránk. Folyamatosan frissítjük tájékoztató oldalunkat, ahol megmagyarázzuk a járványügyi intézkedéseket és válaszolunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre. Megerősítettük jogsegélyszolgálatunkat, mert a krízis miatt rengetegen fordulnak hozzánk segítségért – köztük szülők, egészségügyi és szociális dolgozók, munkavállalók. Az elmúlt három hétben az ország egész területéről kerestek minket, és munkatársaink már több mint 500 alkalommal nyújtottak ingyenes jogi segítséget. Emellett folyamatosan segítjük az újságírók munkáját, hogy egy kérdés se maradjon megválaszolatlanul.

Persze nem minden megkeresésre adható megnyugtató válasz, ezek azok az esetek, amelyekben a jog érvényesítésére lesz szükség. Az ilyen ügyekkel is foglalkozni fogunk, ahogy foglalkoztunk az elmúlt huszonhat évben mindig. Megkeressük és megtaláljuk azokat a jogi megoldásokat, amelyekkel az önkényes döntésekkel szemben fel lehet lépni.

Azonban ahhoz, hogy ezt a továbbiakban is megtehessük, a ti segítségetekre is szükség van. Most azzal tudtok támogatni minket, hogy nekünk ajánljátok adótok 1%-át. Az ebből befolyó összeget teljes egészében jogsegélyszolgálatunkra fordítjuk, amelyre a kialakult helyzetben nagyobb szükség van, mint valaha.

Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója

címlapkép: Pivarnyik Balázs

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.