„Egyenlők és egyenlőbbek” – jelentésünk a 2019-es választásokról

2 választás, 21 hónap, 3 munkatárs, 8 önkéntes, 571 e-mailes és 496 telefonos jogsegély, 18 vidéki képzés, 329 monitorozott választási döntés, 10 ügyben jogi képviselet és végül egy 69 oldalas jelentés. Ez a TASZ Választási Jogi Programjának rövid mérlege a 2019-es választásokhoz kapcsolódóan. A program tanulságai az „Egyenlők és egyenlőbbek” című jelentésünkben olvashatóak.


A cím nem véletlen: a legsúlyosabb problémának a 2019-es választásokkal kapcsolatban azt láttuk, hogy a kormányzó pártok és jelöltjeik kampányai mögött állami támogatás is volt, ami sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. Ez a kérdéskör végigvonul jelentésünk mind a tíz fejezetén.

Már 2018-ban elkezdtük szervezni azt a tizennyolc képzést, amelyen közel háromszáz olyan aktív választópolgár vett részt, akik szerettek volna a saját településeiken tenni azért, hogy a választás tiszta és jogszerű legyen. E civilek közül végül az önkormányzati választáson többen jelöltté váltak. A választási kampányokban sok jogsegély kérdést kaptunk tőlük, amelyek főleg a választás tisztaságára és a jelöltek esélyegyenlőségére vonatkoztak. Külön említést érdemel még, hogy a Számoljunk Együtt Mozgalommal együttműködve több száz civil szavazatszámláló bizottsági delegáltat képeztünk, akik aztán szintén fordultak hozzánk jogi segítségért.

Az aktív választópolgárok közvetlen elérése mellett kibővítettük a TASZ választási jogi honlapját, a valasztasz.tasz.hu-t az európai parlamenti és az önkormányzati választásokra vonatkozó tartalmakkal. A választópolgárok, a sajtó és a jelöltek, jelölő szervezetek sokrétű jogi tudást és eszközöket érhetnek el ezen az oldalon keresztül. 2019-ben az oldalt 31 ezerszer nyitották meg és több száz mintabeadványt töltöttek le a felhasználók. Ezek az oldalak továbbra is elérhetők és hasznos információkkal szolgálhatnak majd a soron következő válaszásokkor is.

Az általános jogi információkon túl több száz egyedi telefonos és e-mailes jogsegély kérelmet fogadtunk a választási kampányok időszaka alatt. Emellett a választási monitoringban részt vevő joghallgató önkénteseink több száz választási szervi, bírói döntést figyeltek meg az előre meghatározott szempontoknak megfelelően. Ezeket nemcsak megfigyelték, hanem összefoglalták és segítettek nekünk azok értékelésében is. Több esetben az így tudomásunkra jutott ügyekben jogi lépéseket is tettünk.

A jogsegély és a jogi képviselet nyújtása esetében mindig pártfüggetlen módon jártunk el: az összes jelöltet, jelölő szervezetet megkerestük. Az ügyválasztásainkban pedig két szempont vezérelt bennünket: a választások tisztasága és a választási jog stratégiai fejlesztése.

A jogsegélyeken, a választási döntéseken és a jogi képviseleten keresztül megszerzett tapasztalataink képezik ennek a jelentésnek a magját. Természetesen folyamatosan nyomon követtük a sajtóhíreket is, illetve figyeltük a választási szakértők véleményét is. Az ezekből a forrásokból származó tények, jogi álláspontok és következtetések is megjelennek a jelentés szövegében. Reméljük, hogy a jelentés majd hasznára válik a jövő Országgyűlésnek, hogy megvizsgálja, milyen problémákat okozott a jelenleg hatályos választási eljárási jog és milyen megoldások léteznek ezekre a problémákra. Mi megtettük, amit egy jogvédő szervezet tehet: felléptünk a (választó)polgárok érdekeiért, levontuk a következtetéseket és kidolgoztuk az ajánlásainkat. Ezeket a jövőben is meg fogjuk tenni.

A programot nagyrészt a demokrácia iránt elkötelezett magyar magánszemélyek finanszírozták. A jelentés itt érhető el:

Szabó Attila, a Választási Jogi Program vezetője

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.