Az ivóvíz elzárása is a kirekesztés egy formája

Te is jobban odafigyelsz arra, hogy a járványhelyzet kezdete óta jó alaposan, többször moss kezet naponta? Nem csoda, hiszen folyamatosan ezt halljuk március óta a hatóságoktól. Azzal azonban nem foglalkoztak a veszélyhelyzetben sem, hogy

a kistelepüléseken, mélyszegénységben élő emberek sokszor el vannak zárva még a víztől is. A hazai intézményes kirekesztés egy különösen súlyos példája, amikor még a tiszta víztől is megfosztják a szegénységben élő családokat.

Hajlamosak vagyunk természetesnek venni, hogy mindig van vezetékes víz otthon. A legtöbben nem számolják, hogy hány litert fogyasztanak és mennyit használnak el zuhanyzásra, a WC lehúzására vagy éppen kézmosásra.

A víz legtöbbünk számára láthatatlan dolog, olyan, mint a levegő. De Magyarországon több százezer ember nem jut rendes ivóvízhez,

vagy azért mert eleve nem férnek hozzá minőségi vezetékes vízhez, vagy azért, mert tartozások miatt elzárják a szolgáltatást és a közkutakat is a szegénytelepeken. Pedig az önkormányzatok felelőssége, hogy lakosait vízzel ellássa, azaz a kutakat nem zárhatják el még akkor sem, ha az érintett családok nem tudták befizetni a számlákat.

Honlapunkon közzétettünk egy mintalevelet, amelyet kitöltve bárki elküldhet az önkormányzatnak, ha nem működik a közkút. A mintalevél ide kattintva érhető el.


Az egészséges ivóvizet az államnak mindenki számára biztosítania kell, azok számára is, akik szociális okokból nem tudják befizetni a számláikat. Ez következik a nemzetközi egyezményekből. Ha az állam nem biztosítja az ivóvízhez való hozzáférést mindenki számára, akkor nem teljesíti az egészséges környezethez való jogból fakadó, az Alaptörvény szerint őt terhelő kötelezettségét. A magyar törvények éppen ezért határozzák meg, hogy a polgárok lakóhelyétől számított 300 méteren belül lennie kell egy működő kútnak, amelyből legalább 20 l/fő/nap mennyiségben kell mindenkinek vizet kapnia.

A

KSH legfrissebb, 2017-es adatai szerint 124 ezer háztartásban nincs vezetékes víz, de a témával foglalkozó érdekvédők szerint ennél jóval több család használja a közkutakat, így összességében több százezer embert érinthet a probléma. Pontos felmérések hiányában azonban ezt csak becsülni lehet.

Ennek ellenére több panasz is érkezett hozzánk vízelzárásról borsodi falvakból, de partnerszervezetünk, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete is beszámolt ilyenről Szabolcs megyében. Ez a nyári hőségben minden évben nagy problémát jelent, járvány idején pedig még súlyosabb jogsértés, ha az önkormányzatok nem biztosítják a közkutakhoz való hozzáférést a szegénytelepeken, ezzel veszélynek kitéve az itt élő családokat. Persze a közkutak sem jelentenek valódi megoldást a vízhiány problémájára, hiszen lehetetlen úgy kezet mosni egy ilyen kútnál, hogy betartsuk az erre vonatkozó ajánlásokat.

Kisfilmünkből kiderül, hogy milyen megpróbáltatások elé állítja a családokat a vízhiány a mindennapokban, miért esik olyan kevés szó erről a súlyos problémáról és mit tapasztalnak az érdekvédők. Ide kattintva pedig még többet olvashatsz a témáról honlapunkon.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.