Fizet a rendőrség a rabszolgatörvény elleni tüntetés idején ártatlanul vegzált ügyfelünknek

  • Órákon át megbilincselve, egy rendőrautóban kellett várakoznia, és csaknem két napra – bármilyen bizonyíték nélkül – rendőrségi fogdába zárták ügyfelünket, aki egy szórakozóhelyről ment haza a 2018-as tüntetések idején.
  • A bíróság most kimondta, hogy a jogsértő rendőri intézkedéssel megsértették ügyfelünk emberi méltóságát, ezért a rendőrségnek 400 ezer forint sérelemdíjat kell kifizetnie számára.

Előzetes figyelmeztetés nélkül, békés tüntetőkkel szemben is többször használt könnygázt a rendőrség 2018 decemberében, amikor a munkáltatók érdekeit a munkavállalókéval szemben érvényesítő, „rabszolgatörvény” néven elhíresült törvénymódosítás, valamint a közigazgatási bíróságok felállítása ellen zajlottak tüntetések napokig. Többeket rongálással vagy garázdasággal gyanúsítottak és letartóztattak –

olyanokat is, akik nemhogy nem követtek el bűncselekményt, de még a tüntetések közelében sem jártak.Tamás (a nevét megváltoztattuk) 2018. december 13-án, hajnali 2 óra körül egy Klauzál téri szórakozóhelyről indult hazafelé, amikor a rendőrök körbekerítették, elfogták és előállították. Előbb a Harmat utcai rendőrkapitányságra vitték bilincsben és vezetőszáron, ahol az egész napot egy ágy nélküli fogdában töltötte, majd este gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség szerint csoportos garázdaságot követett el a Kossuth téri tüntetést követően, társaival együtt kukákat borított fel és padokat rongált. Tamás viszont tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A kihallgatás után Tamást rabosították, majd a késő éjszakai órákban újra megbilincselték és egy rendőrségi kisbuszba ültették más gyanúsítottakkal együtt. Előbb a Gyorskocsi utcába vitték, ahol orvosi vizsgálaton kellett átesnie, majd hajnalban átvitték a Készenléti Rendőrség Aradi utcai fogdájába. Itt 6-7 órát kellett a rendőrségi autóban megbilincselve várakoznia, ételt és italt nem kapott, vécére nem mehetett. A fogdában ismét olyan helyiségbe zárták, ahol csak egy fapad volt, ágyat több mint 30 óra után sem kapott, és nem is telefonálhatott senkinek. Végül kérésére a rendőrök értesítették édesanyját, aki hozzánk fordult segítségért. Ügyvédünknek, dr. Hüttl Tivadarnak az Aradi utcai fogdában sikerült felvenni a kapcsolatot Tamással. Az őrizetet végül az előállítás utáni napon, este fél hét körül szüntették meg.

A nyomozás során kiderült, hogy ügyfelünk egyáltalán nem tartózkodott a Kossuth téri tüntetésen, nem borogatott kukákat és padokat sem rongált meg.

Az ügyészség megállapította, hogy a rendőri intézkedések jogsértők voltak.Az, hogy Tamás arra sétált, amerre a tüntetés résztvevői és az őket kísérő rendőrök vonultak, önmagában nem eredményezhette volna elfogását. Sem ügyfelünknek, sem ügyvédünknek nem mutattak olyan kamerafelvételt, ami alapján beazonosítható lett volna, hogy Tamás bűncselekményt követett volna el. Ráadásul az eljárás során végig együttműködött a hatóságokkal, nem tanúsított fizikai ellenállást vagy egyéb olyan magatartást, ami okot adhatott volna a rendőrségnek arra, hogy órákon át bilincsben tartsák.

A törvénysértő előállítás, az őrizet és a bilincs alkalmazása súlyosan sértették ügyfelünk személyes szabadságát és emberi méltóságát, ezért bírósághoz fordultunk. A rendőrséggel szemben megnyertük ezt az ügyet, de szeretnénk, hogy mással se forduljon elő hasonló eset: célunk elérni, hogy a tüntetéseken vagy azokhoz kapcsolódóan senkit ne lehessen indokolatlanul rendőri intézkedés alá vonni.

(Címlapi illusztráció: John Ondreasz / Pixabay)