Szavazás kórházban, karanténban – minden, amit a mozgóurna-igénylésről tudni kell

  • Aki nem tudja a szavazás napján a szavazóhelyiségben leadni a szavazatát, mozgóurnát igényelhet.
  • Ezt a lehetőséget a járványra tekintettel kiterjesztették azokra is, akik fertőzöttek vagy kontaktszemélyként kerültek karanténba. 
  • Összeszedtük, mit kell tudni a mozgóurna igényléséről szavazópolgárként és szavazatszámláló bizottsági tagként.

Kik igényelhetnek mozgóurnát?

  • akik olyan fogyatékossággal élnek, amely mozgásukban korlátozza őket
  • egészségügyi állapotuk miatt szorulnak rá erre 
  • vagy fogvatartottak (előzetes letartóztatásban, szabálysértési elzárásban vannak szabadságvesztéses büntetésüket töltik, esetleg háziőrizet alatt állnak)

Egyértelműen a második kategóriába tartoznak azok is, akik koronavírus-fertőzöttek. A törvényből azonban az nem derül ki egyértelműen, hogy a kontaktszemélyek, akik szintén nem hagyhatják el az otthonukat, igényelhetnek-e mozgóurnát. Ennek kapcsán adatigényléssel fordultunk az illetékes szervekhez. Az Nemzeti Választási Iroda válaszából kiderült, hogy a szavazatszámláló bizottság nemcsak a fertőzötteknek, hanem 

azoknak is kiviheti a mozgóurnát, akik kontaktszemélyként kerülnek karanténba. Ez biztosan többletterhet jelent a választási bizottságoknak, hiszen lényegesen több címre kell kivinniük a mozgóurnát, mint amennyire normális esetben kellene. Bízunk benne, hogy a választási szervek felkészültek erre, és mindenki le tudja adni április 3-án a szavazatát.

Hogyan működik?

A mozgóurnát a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság tagjai viszik ki az igénylő címére, általában a délutáni órákban. Fontos, hogy az szszb tagoknak urnazárásig vissza kell érniük a szavazóhelyiségbe. Természetesen nem elvárható a tagoktól, hogy messzire szállítsák el a mozgóurnát. Így ha nem a lakcímed szerinti szavazókörbe vagy választókerületbe szeretnéd kérni a mozgóurnát, mert például máshol kerültél karanténba vagy kórházba, először át kell jelentkezned oda, ahol a szavazás napján tartózkodni fogsz. Fontos, hogy az átjelentkezés határideje március 25-én 16 óra, így időben kell gondolnod erre. Itt segítünk abban, hogy hogyan tudod leadni az átjelentkezési kérelmet.

(A többi, március 25-én lejáró fontos határidőről itt írtunk részletesen.)

Hogyan lehet mozgóurnát igényelni?

Mozgóurnát többféle módon lehet igényelni attól függően, hogy mikor adod be a kérelmedet. Fontos, hogy legkésőbb a szavazás napján 12 óráig lehet kérni, hogy kivigyék hozzád az urnát. Itt olvashatsz részletesen arról, hogy hogyan tudod a kérelmet benyújtani. Fontos, hogy ha mozgóurnát kértél és a kérelmedet elfogadták, nem fogsz tudni a szavazókörben szavazni, csak a mozgóurnába adhatod le a szavazatodat!

Mire figyelj szszb tagként?

A szavazatszámláló bizottsági tagoknak számolniuk kell azzal, hogy a mozgóurnás szavazatokkal könnyű visszaélni. Elkövethetnek jogsértéseket más szszb tagok (pl. megmutathatják kire ,,kell” szavazni, befolyásolhatják a választókat), de az is előfordul, hogy a helyszínen mások akarják befolyásolni a mozgóurnát igénylő szavazót. Az szszb tagok egymást is ellenőrzik, így érdemes úgy felosztani a feladatokat, hogy ellenérdekű pártok delegáltjai vigyék együtt a mozgóurnát, miközben ellenérdekű pártok delegáltjai maradnak a szavazóhelyiségben is. 

Mi a teendő, ha valaki más igényel a nevedben mozgóurnát?

Ha valaki megszerzi az adataidat, mozgóurnát igényelhet a nevedben. Ez azért probléma, mert ha a visszaélés csak akkor derül ki, amikor elmész szavazni, a szavazóhelyiségben nem fogod tudni leadni a szavazatodat. Ezért érdemes utánajárni, hogy kért-e valaki helyetted vagy rokonaid helyett mozgóurnát. Először érdeklődj a választási irodánál, hogy milyen adatokat tartanak rólad nyilván, majd ha visszaéltek az adataiddal, kérd az igénylés visszavonását. Ha a szavazóhelyiségben szembesülnél azzal, hogy átkerültél a mozgóurnát igénylők névjegyzékébe, akkor sem esel el feltétlenül a szavazati jogodtól. A mozgóurnát csak a délutáni órákban kezdik kivinni, tehát ha délelőtt mész szavazni, még időben visszaérhetsz, hogy otthon találjanak a mozgóurnát szállítók. Ettől függetlenül mindenképp tegyél választási kifogást és rendőrségi feljelentést az adataiddal való visszaélés miatt!

Ritkán van alkalmunk arra, hogy olyan tisztán és egyértelműen szólhassunk bele a közügyekbe mint a választások idején. Ezért arra biztatunk mindenkit, hogy ne mondjon le szavazatáról akkor sem, ha nem tud személyesen megjelenni a számára kijelölt szavazókörben!

Ha további segítségre lenne szükséged a mozgóurna igényléssel kapcsolatban, keress minket a jogsegely@tasz.hu címen vagy hívd forródrótunkat 8-20 óra között a +36 30 722 3356-os számon!