Így léphetsz fel a vajdasági választási visszaélések ellen

  • A sajtóban több helyen is megjelent, hogy a Vajdaságban a kormányhoz szorosan kötődő Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái szállítják ki a szavazáshoz szükséges levélcsomagokat. 
  • Ez több választással kapcsolatos alapelvet is sért, ezért kifogásmintát teszünk közzé, amit bárki benyújthat a VMSZ és a szintén érintett Concordia Minoritatis Hungaricae ellen. 

A levélszavazással eddig is könnyű volt visszaélni, azonban olyan rendszerszintű jogsértésekre, amelyeket a vajdasági Szabad Magyar Szó cikksorozata és a 444 riportja feltárt, nem derült korábban fény. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt kifogással élt az Nemzeti Választási Iroda ellen, azzal az érveléssel, hogy a választási szerv nem biztosította, hogy megfelelően célba jussanak a levélcsomagok. Mind a Nemzeti Választási Bizottság, mind a Kúria úgy döntött, hogy az NVI már azzal teljesítette a jogszabályi kötelezettségét, hogy a Magyar Postának átadta a csomagokat, azok célba jutásáért viszont nem tartozik felelősséggel. 

Szerintünk az NVI mellett sokkal inkább a VMSZ és a Magyar Posta felelősségét kell vizsgálnia a Nemzeti Választási Bizottságnak. A nyilvánosságra került bizonyítékok alapján ugyanis sérült a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség és a választások tisztaságának alapelve is a Vajdaságban. 

A kifogást bárki benyújthatja, de különösen biztatjuk erre az ügyben érintetteket. A kifogás választási jogi jogorvoslat. Ha a választási bizottság helyt ad neki, azzal el lehet érni, hogy a jogsértőt eltiltsák a további jogsértéstől, bírságot szabjanak ki rá, vagy akár azt is, hogy a választási eljárás kérdéses részét megismételjék. Kifogás benyújtása annak is lehet az eszköze, hogy felhívjuk a figyelmet egy jogsértés tömeges jellegére. A kifogásminta ide kattintva érhető el. (A mintából a konkrét eset körülményeire tekintettel törölhetőek részek.) 

Nem most kezdődött a probléma

Számos alkalommal felhívtuk a figyelmet arra, hogy a levélszavazás jelenlegi rendszere azon túl hogy diszkriminatív, nem is működik megfelelően. A levélcsomagok sokszor késve, vagy egyáltalán nem érkeznek meg a megfelelő címre. A 2018-as választások után emiatt az ombudsmanhoz fordultunk, aki beadványunkra azt a választ adta, hogy az akkor folyamatban lévő törvénymódosítás majd orvosolja a levélszavazásokkal kapcsolatos tömeges anomáliákat. A választási eljárási törvény módosítása azonban érdemben nem változtatott a szabályozáson. Ennek megfelelően az idei választások alatt is sok panasz érkezik hozzánk a levélszavazás lebonyolításával kapcsolatban.Ahogyan a vajdasági példa is mutatja, ebben a rendszerben a választások titkossága sem ellenőrizhető rendesen. A visszaélések megelőzésére elengedhetetlen lenne, hogy  csak maguk a választópolgárok férhessenek hozzá a szavazólapokhoz. Az, hogy a kitöltött szavazólapot más küldi vissza, eddig is megszokott volt, azonban az, hogy már nem is a posta kézbesíti őket – mint ahogy az a Vajdaságban a cikkek alapján megtörtént –, teljesen új jelenség.

Emellett továbbra is jogellenesnek és diszkriminatívnak tartjuk, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő vagy tartózkodó választók csak külképviseleteken szavazhatnak, miközben a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők jóval egyszerűbben, levélben adhatják le a szavazatukat. 

Ha kérdésed van az országgyűlési választásokkal kapcsolatban, kattints a valasztasz.tasz.hu oldalra, ha pedig jogi segítségre van szükséged, hívd forródrótunkat a +36 30 722 3356-os számon!

Címlapi kép: MTI/Veres Nándor