Hívd a TASZ forródrótját, ha választási visszaélést tapasztalsz!

  • Választási Jogi Programunk hónapok óta azért dolgozik, hogy minél tisztább választáson dönthessünk az ország jövőjéről.
  • Frissítettük a valasztasz.tasz.hu-t, a szavazás napján pedig az urnanyitástól kezdve várjuk a hívásokat választási jogi forródrótunkon a +36 30 722 3356-os számon.

Már a szavazás napját megelőzően is napi több tucat hívást fogadtunk forródrótunkon, amelyek egy része választási visszaélésekkel kapcsolatos jogsegélykérés. Tapasztalataink szerint a szavazás napján megsokszorozódnak a hívások, ezért több mint 20 jogász fogja várni a kérdéseket és a visszéélésekkel kapcsolatos bejelentéseket a +36 30 722 3356-os számon. 

A forródrót április 3-án az urnanyitástól kezdve a szavazatok összeszámlálásáig élni fog, és egészen április 6-ig hívható. Terjeszd a hírét, hogy minél több választópolgárnak segíthessünk és minél több visszaélésre fény derüljön!

Ha általános, a választási eljárással, a szavazás menetével vagy például mozgóurna-igényléssel kapcsolatos kérdésed van, kattints a valasztasz.tasz.hu oldalra amelyet frissítettünk és új tartalmakkal láttunk el a leggyakrabban felmerülő kérdésekre és problémákra reagálva – ilyen például a népszavazás lebonyolítása vagy a szavazás hatósági házi karanténból. Itt azokra a kérdésekre is választ kapsz, hogy mi számít választási csalásnak vagy visszaélésnek, és kifogásminákat is találsz arra az esetre, ha bejelentést szeretnél tenni. Azt javasoljuk, ha gyanús helyzettel találkozol és elbizonytalanodsz, inkább keress minket e-mailben (jogsegely@tasz.hu) vagy telefonon, mert 

a kifogások benyújtása nem egyszerű, és formai hibára hivatkozva is visszadobhatják ezeket a választási bizottságok!A választás napján kövess minket a közösségi médiában és a 444.hu választási oldalán, ahol folyamatosan teszünk közé hasznos információkat és értékeljük a szavazás lebonyolításával kapcsolatos híreket. Ha választási visszaélést tapasztalsz, de valamilyen okból nem szeretnél hivatalos bejelentést tenni, értesítsd a sajtót, hogy ezek az ügyek se maradjanak rejtve! Ebben a videóben részletesen is beszélünk arról, mi számít csalásnak és visszaélésnek, és milyen lehetőségeid vannak fellépni ezek ellen.

Ha a szavazatszámláló bizottság tagjaként fogsz dolgozni,ajánljunk figyelmedbe az Unhack Democracy elearning oldalát, amelynek fejlesztésében mi is közreműködtünk. Április 3-án pedig bátran hívd te is forródrótunkat, ha azonnali segítségre lenne szükséged! 

Támogass minket adód 1%-ával, melyet ingyenes jogsegélyszolgálatunk működésére fordítunk, hogy továbbra is segíthessünk a hozzánk fordulóknak!