Könnygáz a fejre, tonfa és órákig tartó előállítás a semmiért - így csapott le a rendőrség a tiltakozó diákokra

  • Tegnap a Miniszterelnökség épülete előtt a rendőrség másodjára is könnygázt vetett be a diákok ellen, hivatalos közleményükben pedig minden felelősséget a tiltakozókra tolnak.
  • Az igazán súlyos erőszakot azonban nem a tüntetők, hanem a rendőrök követték el, akik kiskorúak ellen, aránytalanul és indokolatlanul vetettek be könnygázt és tonfát, egy olyan tüntetésen, ami egy több mint egy éve tartó, békés és a kormány által eddig teljességgel semmibe vett tiltakozássorozat következő állomása volt.
  • A tüntetésen végig jelen voltak jogi megfigyelőink, az előállított fiatalok mellett pedig egész éjjel ott volt az ügyvédünk.

Mi történt a tüntetésen?

A szabályosan bejelentett tiltakozó menet délután indult a Szent István Bazilika elől, a Margit hídon jutott át a budai oldalra, és a Clark Ádám téren ért véget, ahol már nemcsak a közoktatás helyzete volt a témája, hanem összekapcsolódótt más, az akkumulátorgyárak és a lakhatási szegénység miatt bejelentett tiltakozásokkal. 

Fotó: Forrás Anzs

A bejelentett vonulás után a dühös tömeg alig várta, hogy újra felmehessen a várba, a Karmelita kolostor elé. Így is tettek, de rögtön szögezzük le: sem az indulatos skandálás, sem a bejelentés hiánya nem teszi jogellenessé a tüntetést. A rendőrségnek ugyanolyan kötelezettsége van minden békés tüntetéssel kapcsolatban, akár be van jelentve, akár nincs: biztosítania kell. A bejelentés elmaradása mindössze annak az egyetlen személynek a szabálysértési felelősségét alapozza meg, akinek szervezőként be kellett volna jelentenie a tüntetést. A dühös, olykor trágár rigmusok pedig teljesen természetes velejárói a tiltakozásoknak, különösen, ha a tiltakozásokra cinikus közöny a válasz.

A felvonuló tömeget a Karmelitánál két rendőrsorfal várta: az egyik közvetlenül a Karmelitához vezető Színház utca bejáratánál, a másik az épülő volt Honvéd Főparancsnokság tömbje mögött. A tiltakozók először az utóbbihoz érkeztek meg, mert itt a múlt héten még be lehetett menni a tömb mögé, közvetlenül a Karmelita elé. Itt kiteljesedett tüntetés, heves skandálás kezdődött, de nyomakodásnál több nem történt – azaz a gyűlés továbbra is békés volt. Ennek ellenére a rendőrség kisvártatva jogellenesnek nyilvánította a gyűlést, és felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt, mert feloszlatják a tüntetést. A felszólításban hivatalos személy elleni erőszak elkövetését emlegették, és figyelmeztettek a kényszereszközök alkalmazására. Tanulva a múlt heti ballépésből, a felszólítások itt szabályszerűen hangzottak el, de a feloszlatás indoka szerintünk ekkor még nem állt fenn. 

A felszólításoknak a tüntetők nem engedelmeskedtek, sőt, még hangosabban skandáltak, egy jókora részük le is ült. A rendőrség pedig ekkor még türelmes volt, nem kezdtek tényleges tömegoszlatásba, hiszen a tömeg továbbra sem volt erőszakos. 

Ezután a tüntetők elhagyták ezt a területet és a másik oldal felé indultak, és az építési területről kezdték el lebontani a Színház utca felőli kordonsort. Amikor áttörték, szembetalálták magukat a rohamrendőrökkel, akik némi dulakodás után könnygázt és tonfát vetettek be, hogy visszaszorítsák a tüntetőket. A rendőrök eközben berántottak pár embert a kordonsor mögé, és hátul a földre teperve megbilincselték őket. Később maszkviselés miatt igazoltattak diákokat, azon az alapon, hogy a gyülekezési törvény tiltja a maszkviselést, pedig itt a tüntetők a könnygáz elleni védekezésül takarták el az arcukat. Az igazoltatás azért is önkényes volt, mert csupán néhány, véletlenszerűen kiválasztott embert emeltek ki a tömegből valószínűleg azért, hogy megfélemlítsék a tüntetőket.Mi történt a rendőrségen?

Végül összesen öt embert állítottak elő hivatalos személy elleni erőszak miatt. Közülük négyet később nem ezzel gyanúsították meg, hanem a maszkviselési tilalom megszegésével, tehát egy sokkal kevésbé súlyos bűncselekményért, aminek egyébként szerintünk legfeljebb szabálysértésnek kellene lennie. Sőt, azt a fiatalkorút, akinek közelről a fejére fújták a könnygázt, és akit a legdurvább erőszakkal tepertek le és billincseltek meg, gyanúsítás nélkül engedték el. Neki előállítása egész ideje alatt nem engedték meg azt sem, hogy találkozzon a szüleivel. (Az ötödik, és egyben egyetlen felnőtt előállítottat csütörtök délután hallgatják ki a rendőrök.) 

Mindebből az látszik, hogy igazán súlyos erőszakot a rendőrök alkalmaztak, nem a tüntetők. Könnygáz közvetlen közelről fejre fújva, tonfa, bilincselés a kövön, órákig tartó előállítás a semmiért vagy bagatell vétségért, mindez fiatalkorúakkal és fiatal felnőttekkel szemben, akik nem rendőrökre támadtak, hanem pár kordonelemet döntöttek le. A kordondöntés megalapozhatta volna ugyan az oszlatást, de mivel nem a rendőrökre támadtak a tüntetők, a reakció így is aránytalan volt: nagyrészt fiatalokból álló tüntetőkkel szemben alkalmazott azonnal könnygázt és tonfát a rendőrség. Pedig nem érte váratlanul a rendőröket a tiltakozók indulata, egy ilyen helyzetben az erre kiképzett, elvileg professzionálisan felkészített rendőrségnek kellett volna észnél lennie, nem utólag hibáztatnia a nagyon is jogos indulattól fűtött diákokat.

Mindez ráadásul egy olyan tüntetésen történt, ami egy több mint egy éve tartó, békés eszközökkel zajló, és a kormány által eddig teljességgel semmibe vett tiltakozássorozat következő állomása volt. Itt az ideje, hogy a Belügyminisztérium végre foglalkozzon a pedagógusok, diákok és szülők követeléseivel, ahelyett, hogy megpróbálja rendőrökkel megfélemlíteni és elhallgattatni őket.Ha úgy érzed, neked is megsértették a jogaidat a rendőrök a tüntetésen, hívd forródrótunkat a +3630 722 3356-os számon!

Hegyi Szabolcs

Támogass minket adód 1%-ával, hogy továbbra is ott lehessünk a jobb oktatásért küzdő diákok, pedagógusok és szülők mellett!