Motozás? Intő? Csontváztelefon? - Az iskolai mobiltilalom abszurd, de fontos kérdései

  • Szeptember elsején életbe lépett az a rendelet, ami az eddiginél szigorúbban – de korántsem észszerűbben – korlátozza azt, hogy a tanulók milyen tárgyakat vihetnek be és használhatnak az iskolában.
  • Bár a szabályozás nem tiltja ki egyértelműen a telefonokat az iskolákból, az már most látszik, hogy az alkalmazása nagyon eltérő lehet iskoláktól, tankerületektől függően.
  • Hatalmas a káosz az iskolakezdés óta, és a TASZ ingyenes jogsegélyszolgálatára is számos kérdés érkezett a mobiltilalom gyakorlati részleteiről. Ezek közül válaszoljuk meg itt a legfontosabbakat.

Hozhat olyan szigorú szabályt az iskola, ami még azt sem engedi meg, hogy a gyerekek az iskoláig magukkal vigyék a mobiljukat?

Nem. Egyrészt azért, mert az iskola a törvény szerint csak olyan tárgyakat tilthat ki, amelyek nem szükségesek ahhoz, hogy a tanuló tudja teljesíteni a kötelességeit, illetve érvényesíteni a jogait az iskolában. A mobiltelefon ezekhez viszont kellhet, például ha ennek segítségével lehet megoldani egy órai feladatot, vagy ha ezen keresztül éri el a Krétát, ahol látja a jegyeit, vagy az online megosztott tananyagot.

Másrészt azért is problémás, ha az iskola azt is megtiltja, hogy a diákok magukkal vigyék az iskolába a telefonjukat, mert így a diákok tanítási nap végén sem használhatják a telefonjukat. Pedig a mobiltelefon manapság már személyes alapfelszerelés, főként akkor, ha nagyobb gyerekről van szó, aki már önállóan jár-kel, utazik, és részben önállóan szervezi az életét.


Azt, hogy a mobiltelefonokat nem lehet teljesen kitiltani az iskolából, már több mint tíz éve megerősítette az oktatási jogok biztosa is.

Lehet intőt adni az engedély nélküli telefonhasználatért?

Igen, de csakis abban az esetben, ha erről rendelkezik az iskola házirendje. Ez konkrétabban megfogalmazva azt jelenti, hogy ha a házirendben szerepel

  • az intő mint fegyelmezési eszköz, 
  • illetve az, hogy a jogszabályokban előírt iskolai kötelezettségek megszegése miatt intőt lehet adni (vagy saját maga is leírja, hogy az iskolában nem szabad engedély nélkül használni a mobilt), 

akkor jogszerű lehet intőt adni. Egyéb esetekben azonban nem adható intő még a jogszabálysértő magatartásért sem!

Ha a gyermekem lead egy (akár működésképtelen) telefont, akkor van joguk átkutatni, hogy megnézzék, hogy van-e nála másik készülék?

Semmiképp nincs. A csomag (táska) vagy a ruházat átvizsgálása súlyos beavatkozás a magánszférába, ezért szigorú szabályok vonatkoznak rá, és alapvetően csak rendőr végezheti el. Még egy biztonsági őr, vagyonőr is csak nagyon korlátozottan nézhet bele egy ellenőrzött személy csomagjába, a ruházatot pedig egyáltalán nem is érintheti az átvizsgálása.

A pedagógus csak általános felszólítással élhet, arra nem kötelezheti a tanulót, hogy fordítsa ki a zsebeit vagy pakolja ki a felszerelését.

Nem véletlen, hogy az új szabály úgy fogalmaz, hogy a pedagógus „elsősorban felszólítja a tanulót a tárgy átadására”. Vagyis annál többet nem tehet, minthogy bízik abban, hogy a diák önszántából át fogja adni neki a nála lévő tárgyat.

Elkobozhatják a gyerekemtől a mobilt, ha nincs rá engedélye?

Igen. A szabályozás nemcsak lehetővé teszi ezt, hanem egyértelműen kötelezi is a pedagógusokat arra, hogy vegyék el attól a diáktól a mobilt, aki engedély nélkül használja azt. Ugyanakkor, ha a diáknak az adott időszakra van használati engedélye, akkor nem vehetik el tőle a mobilt, illetve, ha korábban elvették, akkor vissza kell neki adni azt.

Mi történik, ha a gyerekem nem adja oda a pedagógusnak a telefonját?

Ilyenkor a pedagógus kérheti azt, hogy a diák igazolja: nincs nála a telefonja. Arról már nem szól a jogszabály, hogy a diáknak milyen módon kell ezt megtennie, ahogy arról sem, hogy mi történik, ha nem tudja megfelelőn igazolni, hogy nincs nála mobil.

Ha a diák mondjuk otthon hagyta a mobilt, akkor az igazolás nemigen történhet meg másként, mint hogy kipakolja a padját, a zsebeit és a táskáját. Ezt azonban csakis „önként” teheti, a tanár – ahogy azt a korábbi válaszban is írtuk – nem kötelezheti erre, mert az súlyos beavatkozás lenne a diák magánszférájába.

A TASZ szerint az nem önkéntes magatartás, ha egy diák szótfogad a tanára utasításának.

Ha egy telefonból eltávolítom a mikrofon-, a kamera-, a SIM-, a Wi-Fi- és a Bluetooth-modult, az eszköz telekommunikációra és rögzítésre alkalmatlanná válik. Egy ilyen módosított telefont legálisan be lehet vinni az iskolába anélkül, hogy le kellene adni?

Ha az új szabályok célját vesszük figyelembe, vagyis azt, hogy alapvetően azokat az eszközöket szeretné korlátozni, amelyek telekommunikációra, kép- és hangrögzítésre, illetve internetelérésre alkalmasak, akkor simán mondhatnánk, hogy egy kibelezett telefon már nem ilyen. Ez legfeljebb egy számológéppel van azonos szinten.

De mivel a törvény kifejezetten említi a mobiltelefont mint korlátozott tárgyat, és egy kibelezett telefon is mobiltelefon (vagy legalábbis annak látszik), nem javasoljuk a kérdésben szereplő módszert.

Ha szülőként, diákként vagy pedagógusként, igazgatóként élni szeretnél az új rendelet adta mentesítési lehetőségekkel és ezzel kapcsolatban kérdésed van, vagy úgy érzed, hogy nem szabályosan jártak el az iskolában veled vagy a gyerekeddel szemben keresd a TASZ jogsegélyszolgálatát a témában a jogsegely@tasz.hu címen!

Zeller Judit, a TASZ jogásza