A TASZ véleményére kíváncsi a Gyöngyöspata-bizottság

A TASZ hétfőn kapta meg az Országgyűlés Gyöngyöspata-bizottságának (hivatalos nevén Az egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, valamint az egyenruhás bűnözés felszámolását elősegítő eseti bizottság) levelét, melyben Kocsis Máté, a bizottság elnöke arról tájékoztatja Dénes Balázst, hogy lehetőséget szeretnének biztosítani a TASZ-nak, hogy „a májusban megküldött állásfoglaláson túl a gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban teljes körű megállapításaikat kifejthessék”.

Kocsis Máté a levélben arról is tájékoztatja a TASZ-t, hogy az eseti bizottság június 24-én megkezdte működését, az első ülésen munkatervet fogadtak el. Tevékenységüket a gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban született dokumentumok bekérésével, és azok feldolgozásával kezdik, munkájuk során hasznosítani kívánják a TASZ állásfoglalását (pdf) is.

A TASZ reagálva az eseményekre, május elején jogi állásfoglalást tett közzé, amelyben kifejti, hogy egy jogállamban nem elfogadható, hogy a cigány kisebbség ellen rendszeres és erőteljes gyűlöletkeltést folytató szervezetek, csoportok a bűnmegelőzés és rendfenntartás szerepében tetszelegve településeket szálljanak meg, és ott napokon, heteken át egyenruhákba öltözött tagjaik megfélemlítsék a roma lakosságot. A TASZ szerint a gyöngyöspatai események idején hatályos jogszabályok alapján a kezdetektől fogva fel lehetett és kellett volna lépni ezen személyekkel és csoportokkal szemben. A hatékony jogalkalmazói (elsősorban rendőri) munka hiánya hozzájárult a gyöngyöspatai helyzet eszkalálódásához, és azt semmilyen jogalkotás nem tudja se helyrehozni, se pótolni.

A TASZ Kocsis Máténak írt válaszában jelezte, hogy részletes írásos álláspontját szeptemberben juttatja el a bizottság részére, illetve hogy ennek részleteit szóban is szeretné ismertetni.

Olvassa el a TASZ májusban megfogalmazott jogi állásfoglalását (pdf) a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és más alakulatok szervezett járőr- és egyéb akcióiról, ismerje meg a TASZ jogalkotók felé megfogalmazott javaslatait!

Tekintse meg a TASZ áprilisban készült videóját!

 

Zsolt Melinda, TASZ