Gazzal lövik magukat a Ligetvédők?

A Fidesz tegnap sajtóközleményt adott ki, melyben a párt egy rendőri szemlére hivatkozva a következő dilemmát veti fel: „Felmerül a kérdés, hogy az aktivisták – emberek jóhiszeműségét kihasználva – valójában nem is a környezetért aggódnak, hanem egy drogtanyáért.„

A Ligetvédők kommunikációjából, de legkésőbb a tegnapi demonstráción elhangzottakból a Fidesz számára is világossá válhatott, hogy az aggodalom nem a volt Kertem területére korlátozódik, hanem a teljes Városligetre irányul, hiszen a tervezett beruházások annak egészét érintik. De térjünk vissza egy pillanatra a rendőri szemlére, ami alapján a Fidesz „drogtanyának” nyilvánította a volt Kertem helyszínét, ahonnan tegnap kivezették az aktivistákat. Ehhez nézzük meg a police.hu említett akcióról beszámoló cikkét.

„A szemle során a rendőrök kábítószergyanús anyagmaradványokat – marihuánát – és eszközöket találtak, amelyek lefoglalása megtörtént” – olvashatjuk még a rendőrségi portálon.

A bökkenő csupán annyi, hogy a mellékelt képeken ezeknek semmi nyoma. Egy zacskót láthatunk, amiben növényi szárak találhatók, ami kinézetre leginkább frissen tépett gazra hasonlít, de marihuána kicsit sem. A Ligetvédők saját beszámolásuk szerint a zacskóban egyikük gyógyteája volt, ami a marihuánánál sokkal hihetőbb magyarázat. A különbség a gyakorlatlan szem számára is szembeötlő.

 „A terület átadását követően a biztonsági szolgálat munkatársai több helyen kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket találtak” – olvashatjuk szintén a cikkben, de a képek megint csak másról beszélnek.

A jelek illusztrálására láthatunk például egy koszos kanalat, egy ollót, pár dohányos zacskót, valamint egy hamutartót csikkekkel. Élénk fantázia kell ahhoz, egy ez alapján valaki rögtön kábítószer fogyasztást kiáltson.

A 444 cikkéből kiderült, hogy a képgalériát utólag bővítették ki a tekintélyes mennyiségű fecskendőt ábrázoló fotóval. Talán nem találták elég bizonyító erejűnek a korábbi képeket? Azt se feledjük, hogy a rendőrségi helyszínelés és a Ligetvédők eltávolítása között eltelt négy óra, amíg a biztonsági őrök felügyelték a helyszínt, ezért az sem bizonyítható, hogy bármilyen ott talált tárgy vagy eszköz a ligetvédők tulajdonát képezné. 

A rendőrségi portálon látottakat és az ennek nyomán sietve kiadott sajtótájékoztatót összegezve úgy látszik, hogy a nagyobbik kormányzó párt azt próbálja kommunikálni, hogy a Ligetvédők marihuánára kicsit sem hasonlító gyomnövényt kanálban melegítették és injektálták magukat naphosszat. Ettől pedig olyan manipulatívvá váltak, hogy a rendőrségi fenyegetés hatására nem új helyet kerestek a tevékenységüknek, inkább filozófusokat, környezetvédőket, írókat, zenészeket és jóhiszemű, a Városliget sorsa iránt aggódó embereket állítottak maguk mellé, hogy védjék be a drogtanyájukat.

Bár a lehetőséget 100%-ig kizárni nem lehet, felvetődik egy kézenfekvőbb magyarázat is:
A Fidesz minden eszközzel igyekszik lejáratni a Ligetvédőket és mára egy koszos kanál és egy zacskó gyógytea látványát is elegendőnek találja ahhoz, hogy kijátssza a drogos kártyát. Ott csúszott csak hiba a számításba, hogy a marihuána nem növényi szár, és a fogyasztók nem kanálban melegítve, intravénásan szúrva használják… A hasonló bakik elkerülése érdekében javasoljuk a TASZ drogpolitikai oldalainak sűrűbb látogatását, ahol egyéb érdekességekkel is találkozhatnak.

Kardos Tamás

Fotók: police.hu, 4umf.com