A 4 + 1 legnagyobb hiba, amit egy 35 milliárd forintos pályázatról tudnod kell

Tizenkilenc perc alatt el tudsz készíteni egy egyszerű ételt. Meg tudod mosni és szárítani a hajadat. Tizenkilenc perc elég idő ahhoz, hogy felolvass egy mesét egy kisgyereknek. Ennyi idő alatt néha sietve megebédelsz, olykor ennyi ideig halogatod reggel a felkelést. Ha vonatra szállsz egy városban, tizenkilenc perc alatt egy egészen más világba juthatsz. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a társadalom peremére érkezz.

Nyomasztó a kietlenség, nincs egy bolt, kocsma vagy bármi a közelben. Ez már a puszta, a margó, a láthatatlan. Az intézet - ahol fogyatékossággal élő emberek élnek - innen még másfél kilométer gyalogútra van.

Ma Magyarországon 23 000 ember él ilyen és ehhez hasonló totális intézményekben. Pedig ezeknek az emberek joga van a közösségbe történő beilleszkedéshez, ennek segítése az állam nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettsége.

Tavaly és idén nyáron a kormány civil szakértőkkel közösen dolgozta ki, hogy miképpen lehetne megszüntetni az intézményeket és helyettük az egyéni igényekre odafigyelő, közösségi lakóformákat létrehozni. Hat intézmény bezárásra is került, ami által 600 ember kapott lehetőséget egy élhetőbb életre.

A kormány ősszel kiírt egy 35 milliárdos EU-s pályázatot a további intézménytelenítésre. Ezzel 8 - 10 000 embert lehetne segíteni abban, hogy kisebb támogató közösségben élhessen! Ez olyan, mint amikor azt hiszed, hogy a kedvenc sportolód nyerni fog. Tudatos, jól játszik, óriási lehetőség küszöbén áll. Majd megremeg, előtörnek a régi rossz beidegződések és veszélybe kerül a továbbjutás. Öt olyan óriási hibát vét, amik az eredeti célkitűzéseivel ellentétesek.   

Következzen hát egy 35 milliárdos pályázati kiírás 4 + 1 legnagyobb hibája:

1. Úgy szüntetjük meg az intézményeket, hogy nem is zárjuk be őket

A kiírás szerint a pályázónak nem kötelező bezárni az intézetet, csak ha lehetősége van rá. Hova vezet ez? Oda, hogy legjobb esetben is egy az intézettől függő, félig-meddig modernizált struktúra fog létrejönni a meglévő totális intézményekkel párhuzamosan.

2. Huszonöt az új néhány!

A pályázat lehetővé teszi akár 25 fős épületek létrehozását is. A támogatott lakhatás koncepciója szerint azonban néhány fő együttélése az elfogadható megoldás. Képzeld csak el, hogy 24 másik emberrel laksz együtt!

3. A szakmát meg küldjük a lelátóra!

A korábbi pályázatok során az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Testület jóváhagyása nélkül egy pályázó sem kaphatott támogatást. Most a gyógypedagógusok, fogyatékosügyi szakértők, érdekvédők szava szinte semmit sem számít - a megszerezhető összpontszám mindössze 2%-át adja.

4. Jöhet a pazarlás!

A pályázat szerint egy ember kiköltözésének támogatására közel 9 millió forintot lehet elszámolni. Ennyi pénzből családok számára lehet jól felszerelt lakásokat vásárolni az ország számos pontján! A túlköltés nemcsak a többségi társadalom ellenszenvét válthatja ki, hanem lehetetlenné teszi több ezer ember számára az intézet elhagyását!

4+1. Költsünk újabb 3,8 milliárdot a megszüntetni kívánt intézmények felújítására!

Azt hitted, hogy nincs már nagyobb hátraarc? Tévedtél.

Sok mindent megtehetsz tizenkilenc perc alatt. Remélem, hogy a felháborodásod ennél tovább fog tartani!

Milanovich Dominika
Fogyatékosügyi program munkatárs

#intezetekhelyett: azért dolgozunk, hogy a kormány úgy módosítsa a jelenlegi hibás pályázatát, hogy az valóban a fogyatékossággal élő emberek érdekeit szolgálja. Azt szeretnénk elérni, hogy a tömegintézmények megszűnjenek és a ma még totális intézetekben lakó emberek kisebb közösségekben, emberhez méltó életet élhessenek. Korábbi anyagainkat a témában itt és itt olvashatod.