Sunyiban szívok, mert muszáj

Ferenc több mint 22 éve él együtt Sclerosis Multiplex betegségével, 16 éves kora óta fogyaszt kannabiszt.  Betegsége nagyon súlyos idegi fájdalmakkal és görcsökkel jár együtt, amik a kannabisz szívása miatt múlnak csak el.

Az első szívásnál a fájdalom elkezd csillapodni, és megszűnik teljesen. Mint egy gyógyszer, úgy is nézek a kannabiszra, mint egy gyógyszerre.

 Tisztában van vele, hogy Magyarországon bűncselekményt követ el, amikor kannabisszal csillapítja a fájdalmait.

Ferenc tudja, hogy a kannabisz illegális tudatmódosító. De azt vallja, hogy a betegségénél nagyobb tudatmódosító nem létezik.

Azt tartaná jónak, ha ahogy külföldön, itthon is kártyára vásárolhatnának gyógyászati kannabiszt. Ferenc szerint ez kulturáltabb volna, mint sunyiban szívni a sunyi anyagot, mert a betegség miatt muszáj.

A kannabisz használatát nem fogja abbahagyni, mert elmondása szerint nincs vesztenivalója. Orvosától is azt a tanácsot kapta, hogy kötelessége mindent kipróbálni, ami javíthat állapotán. Ferenc számára a kannabisz a leghatékonyabb gyógyszer.

A Sclerosis Multiplex (SM) a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan betegség, aminek csak a tüneteit lehet csillapítani. Az orvosi gyakorlatban használt gyógyszerek nem mindenkinél hatásosak és hosszú távon súlyos mellékhatásokat produkálhatnak. Évszázadok óta használják a kannabiszt görcsoldásra, fájdalomcsillapításra és a rohamok csökkentésére. Mára az orvostudomány is igazolta a kannabisz jótékony hatásait és gyógyszer is készült a hatóanyagaiból az SM betegség tüneteinek kezelésére. Kevesen tudják, de Magyarországon is elérhető ez a gyógyszer – legalábbis elvileg.

Segítünk a hozzánk fordulóknak, hogy hozzájuthassanak a kannabisz hatóanyagait tartalmazó készítményekhez. El akarjuk érni, hogy ez ne hosszú és bonyolult eljárásokban történjen, könnyen hozzáférhetők legyenek. Ehhez az is kell, hogy a neurológusok tájékozottak legyenek és ne féljenek az EU-ban már törzskönyvezett gyógyszert felírni – ehhez is szeretnénk hozzájárulni. Azért is dolgozunk, hogy a betegeket ne kezeljék bűnözőként pusztán azért, mert a számukra leghatékonyabb terápiát választják, ezért az is célunk, hogy más európai országok gyakorlatához hasonlóan az SM betegek számára a gyógyászati kannabisz is elérhetővé váljon.

Kiadványainkból megismerheted a kannabisz gyógyászati alkalmazásának területeit, a kannabisszal végzett terápia várható eredményeit és lehetséges mellékhatásait.

Megtudhatod, hogy betegként hogyan igényelhetsz a kannabisz hatóanyagait tartalmazó gyógyszert, amihez igény esetén segítséget nyújtunk.

A posztban fiktív nevet használtunk.

Kardos Tamás