TASZ25: A próbafülkében már nem, de az utcán még túl sokat láthatnak belőlünk a kamerák

El tudnád képzelni, hogy a ruhaüzletek próbafülkéiben kamerával figyeljék meg minden mozdulatodat? 2005-ben ezt még törvény tette volna lehetővé, ami ellen mi is felléptünk.

„Semmit sem takart az a mindössze néhány lécből összetákolt ál-próbafülke, amelyben egy átlagos bolti ruhapróbát játszottak el a TASZ aktivistái” – írta 2005 októberében az akkor még független Origo, hozzátéve, hogy az átöltözésből ugyanannyit láttak a Westend előtt elhaladó járókelők, amennyit egy próbafülkében felszerelt kamera: mindent.A TASZ akkori adatvédelmi programvezetője, Földes Ádám elmondta, hogy ez a gyakorlat durván sérti az egyik legfontosabb alapjogot, az emberi méltóságot. Ezzel egyetértett az Alkotmánybíróság is, amely alkotmányellenesnek minősítette a vagyonvédelemről szóló törvényt, ami túlságosan megengedő volt az „elektronikus úton történő megfigyeléssel” kapcsolatban. A magánszféra lényege épp az, hogy az érintett akarata ellenére mások oda ne hatolhassanak be, és be se tekinthessenek – indokolt a testület.

Az áruházi próbafülkék mellett az öltözők, mosdók bekamerázását is engedte a törvény, holott az alkotmánybírósági határozat szerint a tulajdon védelme nem indokolja az emberi méltóság ilyen erős korlátozását. „Ez az alapjog-korlátozás még súlyosabb, ha a megfigyelés során a felvételeket rögzítik, tárolják és továbbítják” – figyelmeztettek az alkotmánybírák.

Megalázó az olyan helyzet, és lehetetlenné teszi a szabad döntést, amelyben az egyik fél nem tudhatja, hogy partnere milyen információkkal rendelkezik róla – írta párhuzamos véleményében Kukorelli István és Kiss László.

A jelenleg hatályos vagyonvédelmi törvény már kitér rá, hogy nem lehet kamerát használni olyan helyen, ahol a megfigyelés az emberi méltóságot sértené – „így különösen öltözőben, próbafülkében, mosdóban, illemhelyen, kórházi szobában és szociális intézmény lakóhelyiségében”.

Míg 2005-ben a próbafülkék bekamerázása ellen tiltakoztunk, ma már elsősorban az állam által elkövetett jogsértésekre összpontosítunk. Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy országszerte térfigyelő kamerák tízezreit kössék össze egyetlen központi rendszerbe. A tervek szerint a legkisebb településeken is tíz nagy felbontású, részletes képet adó kamera figyelné a környezetében elhaladókat, és sem gyalog, sem autóval nem lehetne úgy átmenni a főváros 300-400 csomópontján, hogy ne rögzítse a rendszer.

Azzal, hogy a felvételek egyetlen központi helyre kerülnek, lehetővé válik a hatóságok számára a teljes profilalkotás, lekövethetik szinte a teljes napunk közterületen töltött részét. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy minden adatkezelés alapelve a célhoz kötöttség, így alapvető elvárás, hogy egyéb adataink mellett a rólunk készült videofelvételeket is csak pontosan meghatározott, konkrét célra, pontosan meghatározott ideig kezeljék. Ahogy a bolti próbafülkék bekamerázásával, úgy a folyamatos közterületi megfigyeléssel sem csinálhatnak mindenkiből gyanúsítottat!

(Illusztráció: Photo Mix / Pixabay)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.