A kormányt juttatná versenyelőnyhöz a népszavazások megtartásáról szóló indítvány is

  • Lehessen egy napon tartani országgyűlési választásokat és országos népszavazást – erről szól Volner János országgyűlési képviselő kedden benyújtott indítványa. 
  • A választások már belátható közelségben vannak, ilyenkor pedig mindig gyanús, hogy a szabályok módosítása pillanatnyi politikai érdeket szolgál.

Választást és népszavazást egy napon tartani nem példátlan. Szólhatnak mellette költséghatékonysági érvek, és az is, hogy ez a választópolgárok részvételét, tájékozódását ösztönzi – de ezek itt most nem kerültek elő. Sőt, fel sem merült, hogy a törvényjavaslatot társadalmi egyeztetésre bocsássák, miközben a módosítás a demokrácia egy alapvető kérdését, a választások és a népszavazások egymáshoz való viszonyát érinti.

A kormány épp nyáron kezdeményezett népszavazást, ami az országgyűlési választásokkal egy napon tartva máris kampányeszközzé válna, nehezen igazolható versenyelőnyhöz juttatva a kormánypártokat. Számtalan csatorna áll a kormány rendelkezésére, melyeken úgy mozgósíthatna népszavazási részvételre, hogy közben saját maga mellett is kampányol az országgyűlési választásokra. Ez csak tovább súlyosbítaná azt a – mára rendszeressé vált – gyakorlatot, hogy a kormány kommunikációja összemosódik a Fideszével.

Sérülne a jelöltek esélyegyenlősége is, hiszen az ellenzéki pártok még kevésbé tudnák ellensúlyozni a kormányzati kommunikáció által nyújtott Fidesz-előnyt. Az indítványból ráadásul az a hozzáállás tükröződik, hogy a választásokra vonatkozó szabályok tetszőlegesen alakíthatók: nem kell hozzájuk igazodni, hiszen mindig a változó politikai helyzethez lehet igazítani őket. Pedig a választások tisztaságát épp az tudná biztosítani, hogy a játékszabályokat mindenkinek be kell tartania, a szükséges változtatásokat a lehető legszélesebb konszenzus övezi.

De bárhogy alakítják a szabályokat, mi minden lehetséges eszközzel kiállunk a szabad választásokért: nemcsak a szavazás napján, hanem előtte és utána is, hiszen 

a demokrácia nem egyetlen nap.